Palacio Real

Het Palacio Real (koninklijk paleis) in Madrid is de officiële residentie van de koning van Spanje, hoewel het alleen wordt gebruikt voor staatsplechtigheden.

In de 9de eeuw stond op deze heuvelrug al een Moors fort. Lang voordat Madrid de hoofdstad van Spanje werd, koos emir Mohamed I Magerit (de Arabische naam van de stad) als de plaats voor een fort. Om de zuidwaarts gelegen stad Toledo te beschermen tegen de oprukkende christenen werden een reeks forten opgetrokken, waaruit later de paleizen ontstonden. Het gebouw werd uiteindelijk gebruikt door de koningen van Castille tot in de 14e eeuw. 

Op de plaats waar tegenwoordig het koninklijk paleis van Madrid staat werd een deels houten paleis in 1537 opgetrokken door de Habsburgers. 

Vanaf 1561, toen Madrid hoofdstad werd, kwam het koninklijke hof naar hier. Charles I en zijn zoon Philip II maakten van het gebouw een permanente residentie voor het Spaanse koningshuis.  Een groot gedeelte van het paleis werd door brand verwoest in 1734.

Het Koninklijk Paleis wat we tegenwoordig kennen werd gebouwd tussen 1738 en 1755. Na de vroegtijdige dood van  Filippo Juvara, de architect die de oorspronkelijk opdracht kreeg om het paleis te ontwerpen, was het zijn leerling Juan Bautista Sachetti die uiteindelijk de definitieve plannen opstelde. Het paleis, geïnspireerd op schetsen van Bernini voor de bouw van het Louvre in Parijs, is gebouwd met een grote binnenplaats met galerijen en een centraal paradeplein. Het omvat meer dan 3000 kamers, waaronder: de hoofdtrap , ontworpen door Sabatini met meer dan 70 treden; de troonzaal met een plafond geschilderd door Tiepolo; de Hal van Halberdiers, die Charles III in de Wachterskamer veranderde; de Gasparini-zaal , met zijn grootse 18de –  eeuwse versiering met een bloementhema en de Koninklijke Kapel , waar een verzameling snaarinstrumenten is ondergebracht, gemaakt door de legendarische Antonio Stradivari.

Zeventien jaar gingen voorbij tussen het leggen van de eerste steen in 1738 en de uiteindelijke voltooiing van het werk in opdracht van Philip V.  Koning Carlos III vestigde zich als eerste koning in 1764 in het nieuwe paleis.  Het paleis bleef de thuisbasis van de koningen van Spanje van Carlos III tot Alfonso XIII.

Sinds 1931, troonsafstand van koning Alfons XIII, vervult het niet langer meer de functie van koninklijk hof. Nu is dit paleis enkel nog gebruikt voor ceremoniële gelegenheden.

De wisseling van de wacht wordt elke woensdag gehouden (behalve in juli, augustus en september, en wanneer er officiële evenementen of ongunstige weersomstandigheden zijn).

  • Wintertijd (oktober tot maart) Elke dag: 10:00 – 18:00 uur  (Open kaartverkoop en toegang tot het paleis tot 17.00 uur). In de winterperiode mag je als EU burger op woensdag en donderdag na 16.00 uur gratis naar binnen. Je hebt dan nog twee uur om de opengestelde delen van het paleis te bezoeken.
  • Zomertijd (april tot september)  Elke dag: 10:00 – 20:00 uur  (Open kaartverkoop en toegang tot het paleis tot 19.00 uur). In de zomerperiode mag je als EU burger op woensdag en donderdag na 18.00 uur gratis naar binnen. Je hebt dan nog twee uur om de opengestelde delen van het paleis te bezoeken.