Auto

Thema’s > Auto

Reizen met de eigen auto naar en in Spanje? Op deze pagina vindt u tips. Uiteraard kunt u ook een auto huren in Spanje.

De routebeschrijving Route du Soleil vindt u hier.

Het verkeer houdt rechts aan. Tenzij anders aangegeven heeft al het verkeer (ook langzaam!) van rechts voorrang bij kruisingen. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. Het maximum alcoholgehalte is 0,5 gr/l. De maximum snelheid is 50 km/u binnen de bebouwde kom, behoudens andersduidende signalering. Op autowegen en snelwegen is de maximum snelheid resp. 90 km/u en 120 km/u. Benzinepompen zijn open van 8.00 u tot 24.00 uur, behalve enkele die 24 uur per dag open zijn. Tankstations zijn open op werkdagen van 8.00 u tot 19.00 u en ’s zaterdags tot 13.00 uur. In grote steden en langs snelwegen zijn sommige tankstations 24 u per dag open.

Veiligheidsvest
LET OP: Spaanse automobilisten dienen sinds kort een geel of oranje, reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Hoewel de Europese regelgeving die dit ook buitenlanders zou kunnen verplichten, ontbreekt, wordt er wel bekeurd. Wij adviseren U daarom een vest aan te schaffen en mee te nemen. Overigens is het ook gewoon veiliger….

Voorrang
Het verkeer op een rotonde heeft voorrang op de bestuurders die de rotonde opkomen.

Afstand tussen de voertuigen
Voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 10 m lang moeten een tussenafstand van minstens 50 m laten met hun voorligger houden, behalve:

  • binnen de bebouwde kom
  • op wegen waar het inhalen verboden is
  • op wegen met meerdere rijstroken in dezelfde richting
  • wanneer inhalen niet mogelijk is door het drukke verkeer

Snelheidsbeperkingen
Binnen de bebouwde kom: 50 km/u. Op autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen binnen de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 80 km/u (tenzij een andere snelheid is aangeduid). Buiten de bebouwde kom:

  1. Personenwagens (*)
    1. op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen (minimumsnelheid 60 km/u)    120 km /u
    2. op wegen met meer dan een rijstrook in elke richting, op wegen met een bijkomende rijstrook voor het traag vervoer, en op wegen met brede rijstroken    100 km/u
    3. op gewone wegen    90 km/u   
  2. Personenwagens met aanhangwagen of caravan van meer dan 750 kg (*)
    1. op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen (minimumsnelheid 60 km/u)      80 km/u
    2. op wegen met meer dan een rijstrook in elke richting, op wegen met een bijkomende rijstrook voor het traag vervoer, en op wegen met brede rijstroken    80 km/u
    3. op gewone wegen    70 km/u
      (*) voor kampeerauto’s en voor personenwagens met een aanhangwagen van minder dan 750 kg, is de snelheid beperkt tot 90 km/u op autosnelwegen, tot 80 km/u op wegen met gescheiden rijbanen die een berm van minstens 1,50 m breed hebben, en tot 70 km/u op de andere wegen

Buiten de bebouwde kom mogen automobilisten en bestuurders van motorfietsen, om een trager rijdend voertuig in te halen op een weg met slechts één rijstrook in elke rijrichting, de maximum toegelaten snelheid met 20 km/u overschrijden.

Beginneling-bestuurder : gedurende één jaar na de afgifte van het rijbewijs mag de bestuurder niet sneller rijden dan 80 km/u.

Verkeersborden

 

Keren toegelaten op de aangeduide afstand

Aangeraden maximum snelheid

Verboden te claxoneren

 

Een rasterwerk van gele lijnen op een kruispunt betekent dat het verboden is het kruispunt op te rijden wanneer de uitgangsweg niet vrij is.

Stilstaan en parkeren
Een gele zigzaglijn op het wegdek betekent parkeerverbod.

Blauwe lijnen duiden een zone aan waar de parkeertijd beperkt is.

In éénrichtingsstraten moeten de voertuigen op oneven dagen geparkeerd worden aan de kant van de oneven huisnummers, en op even dagen aan de kant van de even huisnummers.

In de blauwe zones (“Zona Azul”) is van 8 u tot 21 u de parkeertijd beperkt (maxima 1 u 30). De parkeerschijf kan gekocht worden in tabaks- en krantenwinkels.

In het centrum van sommige grote steden bestaat een “Zona O.R.A.”, waar het parkeren toegelaten is voor een duur van 30, 60, of 90 minuten, op voorwaarde dat op de voorruit van het voertuig een ticket wordt aangebracht dat men kan kopen in tabaks- en krantenwinkels

In sommige gemeenten worden verkeerd geparkeerde wagens vastgezet met een wielklem.

Overnachten in een voertuig
Het is niet verboden de nacht door te brengen in een voertuig dat correct geparkeerd staat op de openbare weg of op de parking van een autosnelweg; maar het is in geen geval toegelaten het voertuig te laten staan op de berm van een weg of autosnelweg.

Lichten
Het gebruik van de lichten is verplicht in de tunnels.

Aan boord van het voertuig moet zich een volledige set reservelampjes bevinden. Die verplichting geldt ook voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven.

Maximum toegelaten alcoholgehalte
0,5 pro mille (0,3 pro mille voor de bestuurder van een voertuig van een openbare dienst, van een voertuig met meer dan 8 zitplaatsen voor passagiers, en van een voertuig dat gevaarlijke goederen vervoert, evenals voor chauffeurs met minder dan 2 jaar rij-ervaring).

Veiligheidsgordels en kinderzitjes
Een kind van minder dan 12 jaar mag slechts voorin plaats nemen indien gebruik wordt gemaakt van een kinderzitje dat is aangepast aan zijn lengte en gewicht;

Achterin moeten de kinderen vervoerd worden in een kinderzitje of anders een verhogingskussen gebruiken zodat de veiligheidsgordel goed gedragen kan worden.

Kinderen jonger dan 12 jaar tellen slechts voor een halve plaats, maar hun aantal is toch beperkt. Zo mogen, in een personenwagen met 5 zitplaatsen, tot maximum 4 kinderen van minder dan 12 jaar achteraan vervoerd worden.

Lading
Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord.De uitsteek achteraan mag niet meer bedragen :
– dan een derde van de lengte van het voertuig (voor voertuigen van minder dan 5 meter lang)
– dan 3 meter (voor voertuigen waarvan de lengte meer dan 5 meter is).
Dit geldt eveneens voor personenauto’s en kampeerauto’s die in het buitenland zijn ingeschreven (meer bepaald ook voor wat betreft het vervoer van fietsen achteraan).

Aanhangwagen
Het is verboden een aanhangwagen te trekken met een fiets, een driewieler of een motorfiets.

Gevarendriehoek
Ingevolge een beslissing van de Dirección General de Tràfico in Spanje is het voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven niet meer verplicht twee gevarendriehoeken aan boord te hebben. Eén enkele driehoek volstaat. Bij ongeval, pech of vallen van de lading, moet de driehoek geplaatst worden op een afstand van 50 m vóór het voertuig.

Reflecterende veiligheidskledij
Wanneer men buiten de bebouwde kom op de rijbaan moet stoppen en uitstappen (b.v. bij pech of ongeval, om de gevaarsdriehoek te plaatsen), dan is men verplicht een gehomologeerd reflecterend veiligheidsvest (geel, rood of oranje) te dragen om zich zichtbaar te maken voor de andere weggebruikers. Dit geldt ook voor auot’s die in het buitenland zijn ingeschreven. De verplichting geldt zowel overdag als ’s nachts en zowel voor de bestuurder als voor zijn passagier(s). Het feit alleen dat geen veiligheidsvest in het voertuig aanwezig is, kan reeds aanleiding geven tot een proces-verbaal.

Bril
Bestuurders die een bril dragen moeten altijd een reservebril bij zich hebben.

Plaat voor een wagen die een caravan trekt
Een voertuig dat een caravan trekt moet vooraan, in de buurt van de nummerplaat, uitgerust zijn met een vierkant blauw bordje met daarin een gele driehoek. Die verplichting geldt in principe ook voor een in het buitenland ingeschreven voertuig dat een aanhangwagen of caravan trekt, maar in de praktijk schijnt de Spaanse politie in dit verband zeer toegeeflijk te zijn.

Fietsers
Buiten de bebouwde kom zijn fietsers verplicht een valhelm en reflecterende kledij te dragen.

Pech onderweg
Bij autopech in Spanje kun je de wegenwachthulp inroepen van de RACE (Real Automóvil Club de España). De Spaanse wegenwacht bereik je via een praatpaal of via het ANWB-steunpunt Barcelona, telefoon: 93-5080303 (tussen 9 en 22 uur).
Daarnaast heeft de ANWB nog een tweede steunpunt in Benidorm (op werkdagen bereikbaar van 10 tot 12 uur), telefoon: 96-5858926.
Buiten de kantooruren van deze steunpunten kun je vanuit Spanje 24 uur per dag contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale in Den Haag, telefoon (vanuit Spanje): 0031-70-3141414.
Het Spaanse alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112.

Tolwegen
Op meer dan veertig trajecten moet op de Spaanse wegen tol betaald worden. Die toltarieven zijn zowel afhankelijk van de klasse van uw auto (personenauto, busje) als van de lengte van de tolweg. En dat betekent in de praktijk: ergens tussen de € 2 en de € 72 per auto per traject.
Een overzicht van de belangrijkste toltrajecten in Spanje vindt u op internet: www.dgt.es

Wat te doen na een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval waarbij gewonden zijn gevallen dient men de politie in te schakelen: telefoonnummer 091, 092 of 112. Alle betrokkenen dienen op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie arriveert.

Het is heel belangrijk dat er een officieel politierapport wordt opgemaakt. Een dergelijk rapport dient opgesteld te worden door de Guardia Civil of de Policia municipal. De rechten van de slachtoffers en de verdachten dienen hier duidelijk in te worden aangegeven. Wanneer een slachtoffer in het ziekenhuis wordt behandeld of opgenomen, moet het ziekenhuis een rapport opmaken over de toestand van het slachtoffer en dit rapport toesturen aan de rechtbank waar het proces dient tegen de veroorzaker van het ongeval. De rechtbank bepaalt aan de hand van beide rapporten of er strafrechtelijk wordt vervolgd. Het is van wezenlijk belang om het ongeval te melden aan de verzekeringsmaatschappij binnen 7 dagen nadat het heeft plaatsgevonden.

Let goed op wanneer u iets moet ondertekenen en let er met name op dat u geen afstand doet van uw rechten door het ondertekenen van een document.

Wanneer de politie niet ter plaatse komt, bijvoorbeeld wanneer er alleen materiële schade is, wordt dringend aanbevolen om gebruik te maken van het Europees Schadeformulier, dat bij uw eigen verzekeringsmaatschappij verkrijgbaar is. Het is belangrijk dat het formulier door beide bij het ongeval betrokken partijen wordt ondertekend, omdat het formulier over het algemeen als bewijs dient. Van belang is het ook om de namen en adressen van eventuele getuigen te noteren en informatie over de toedracht van het ongeval te vermelden. Maak indien mogelijk foto’s van de plaats van het ongeval, de positie van de voertuigen en de schade aan de voertuigen.

Belangrijk: onderteken het Europees Schadeformulier nooit als u niet begrijpt wat er staat! Dit geldt ook voor andere verklaringen over de schuldvraag van het ongeval. Zet ook nooit uw handtekening als er verschillen van mening zijn over de toedracht van het ongeval. In een dergelijk geval kunt u de politie waarschuwen, ook als het alleen om materiële schade gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *