Criminaliteit Spanje

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Spanje.

Wees voorzichtig op autosnelwegen in Spanje voor diefstal en overvallen door criminelen en nepagenten. Ze gebruiken trucs om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of een voorwerp tegen de auto te gooien.

Wees alert op personen die u gebaren te stoppen, omdat er iets niet met uw auto in orde zou zijn. Blijf doorrijden en:

  • Bel meteen de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico). Die is bereikbaar via de noodnummers Guardia Civil 062 en Policia 112;
  • Laat aan personen buiten de auto duidelijk zien dat u telefoneert;
  • Geef aan de politie het kentekennummer van de auto en uw locatie door;
  • Maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken;
  • Vraag telefonisch om advies.

Wilt u stoppen om eventuele schade aan uw auto te controleren? Rij dan door naar een veilige plaats, waar ook andere auto’s aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een benzinestation. Wordt u gevolgd door de criminelen of nepagenten? Vergrendel bij stilstand meteen de autodeuren en houd de ramen gesloten. Laat aan eventuele nepagenten uw paspoort of rijbewijs door het raampje zien en houd telefonisch contact met de politie. Volg hun aanwijzingen op.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Bron:
– de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.