Overleden in het buitenland: repatriëring vanuit Spanje

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Jaarlijks overlijden zo’n 1.600 Nederlanders in het buitenland. Na een overlijden in het buitenland moet er een repatriëring naar Nederland worden verzorgd. Maar liefst 20 procent van de repatriëring is afkomstig uit Spanje (Bron: Monuta). Hierbij gaat het in het merendeel niet om vakantiegangers, maar voornamelijk over mensen die in Spanje overwinteren.

Hoe werkt een repatriëring eigenlijk?
Een overlijden is een heftige en vaak emotionele gebeurtenis, helemaal wanneer iemand overlijdt tijdens een vakantie. Er moet dan veel geregeld worden. Het lichaam van de overledene zal teruggebracht worden naar Nederland, waar de uitvaart plaatsvindt.

Wat moet er geregeld worden?
Als iemand komt te overlijden in het buitenland moet er een hoop geregeld worden om ervoor te zorgen dat de overledene gerepatrieerd wordt. Regels en procedures rondom het overlijden zijn in ieder land anders. Ook de lokale gewoonten en wetgeving kunnen van invloed zijn. Het kan daarom verstandig zijn om de Nederlandse ambassade om hulp te vragen.

Als er sprake is van een reisverzekering, wordt het overlijden gemeld bij de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Vaak zorgt de verzekeraar ervoor dat alles geregeld wordt rondom het overbrengen van de overledene naar Nederland. Hetzelfde geldt voor een uitvaartverzekering.

De lokale autoriteiten zullen een akte van overlijden afgeven. Deze is nodig voor het vervoer van de overledene naar Nederland. Daarnaast verstrekken zij nog een ander document, namelijk een laissez-passer. Hierin verklaart een lokale begrafenisondernemer dat aan de wettelijke voorschriften is voldaan. Ook deze is nodig om de overledene terug naar Nederland of het thuisland te brengen.

Het duurt meestal een aantal dagen voordat een overledene gerepatrieerd kan worden. Soms wordt er in het land van overlijden eerst onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Ook het regelen van alle benodigde documenten en de legalisatie daarvan kost een aantal dagen. In de tussentijd wordt de overledene, in de meeste gevallen, gebalsemd en gereed gemaakt voor het vervoer per vliegtuig of auto.

Wat kost een repatriëring?
De kosten van een repatriëring kunnen sterk verschillen, natuurlijk afhankelijk van het land waar de overledene naartoe gebracht wordt. Het overbrengen van een overledene naar België kost gemiddeld zo’n € 1.700 euro. Een repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland varieert gemiddeld tussen € 6.000,- en € 8.000,-.

Wanneer iemand komt te overlijden tijdens een vakantie, worden de kosten meestal gedekt uit de reisverzekering. Als de overledene geen reisverzekering had, kunnen de kosten soms vergoed worden uit een uitvaartverzekering. Dat kan de gehele repatriëring zijn of een gedeelte daarvan, afhankelijk van het soort uitvaartverzekering dat iemand had.

Bron: Mail Monuta, ma 7-8-2017, www.monuta.nl

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.