Tapas

Recepten > Tapas

La tapa” kan eigenlijk worden beschouwd als voedsel wat er voor dient om de tijd uit te houden tussen lunch en avondeten.

Toen de ‘botillerias’ (bottle-shops) en ‘tabernas’ (tavernes) in heel Spanje opkwamen, kwam ook de tapas tot bloei. De geserveerde glazen wijn werden afgedekt met een plakje gerookte ham of kaas, met twee doelen: ten eerste werd hiermee voorkomen dat insecten of andere dingen in de drank terecht kwamen en ten tweede werd er bij de drank iets gegeten waardoor de alcohol beter werd verwerkt door het lichaam.

De Tapas is dus een stukje voedsel dat diende als deksel op het glas. (tapa betekent in het Spaans immers ‘deksel’) Een Spaanse traditie was hiermee geboren, eentje die inmiddels al ver over de grenzen is geadopteerd.

De lange tijd die er over heen gaat tussen ontbijt, vroeg in de morgen, en het middagmaal in de late uurtjes van de dag, dwong de Spanjaarden ertoe om zich te vergrijpen aan een ‘tentempié’ (snack), aperitief of de ‘tapita’, met als bijkomstigheid dat de mensen tijdens het nuttigen de tijd hadden om van gedachten te wisselen over hun werk en dergelijke. Dit maakte het eten van de tapa tot een gezellige aangelegenheid. Een traditionele drank die wordt gedronken wij een tapa is wijn; ‘peleón’ (jong en goedkoop) of „reserva” (lange tijd gerijpts op eikenhouten vaten). In Asturias en de noordelijke streken waar veel appelen groeien, vervangt de cider de wijn.

De tapa recepten variëren door de afwijkende smaken en de traditionele gastronomische gewoontes van de verschillende streken. Maar gewoonlijk worden er wel altijd olijven en droge noten geserveerd. Samen met de olijven, stukjes knoflook of gerookte ham of worstjes, plakjes kaas of ham werden de hapjes wereldberoemd. Niet meer tot doel om het glas af te dekken, maar met een veel groter doel: de mensen bij elkaar brengen tijdens het nuttigen. Inmiddels worden er wereldwijd steeds nieuwe tapas geboren, die worden bereid uit verschillende soorten voedsel. Of het nu gaat over vlees, vis, groenten of eieren; al deze ingrediënten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van tapas.

Tapas kennen ook hun gefrituurde variaties. De bekende calamares, kaaskroketten, pikante aardappeltjes, worstjes maar ook albondiga’s (gehaktballetjes) zijn in de meeste zaken waar ze tapas verkopen wel te krijgen. Maar ook minder bekende, zoals aubergines, of smakelijke sperziebonen. Vult u dit dan nog aan met een tortilla (aardappel omelet), sardines en gamba’s dan heeft u een totale en complete lunch binnen. Dit laatste heeft er dan tot geleid dat u eigenlijk geen hapje tussendoor meer nuttigt, maar een complete maaltijd.

 

Paquete de bacalao • Pakketje kabeljauw

Ingrediënten voor 8 porties:

 • 100 gram kabeljauw,
 • pakje loempiadeeg,
 • 1 ui,
 • 1 tomaat,
 • stukje prei ,
 • peper, zout, citoensap, dille

Bereiding:

 1. Snijd 100 gram kabeljauw in blokjes.
 2. Breng op smaak met peper, zout, citoensap en dille.
 3. Strijk een vel loempiadeeg in met ei.
 4. Leg hierop de kabeljauwblokjes en wat stukjes ui en tomaat.
 5. Vouw het deeg om de kabeljauw en strik het vast met een sliert prei.
 6. Laat de pakketjes langzaam in het frituurvet zakken en bak ze bruin en krokant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *