Barcelona

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Barcelona

Barcelona is een heerlijke stad waar iedereen ruimschoots aan zijn trekken komt, liefhebbers van kunst, cultuur, mode, winkelen, lekker eten…voor elk wat wils in Barcelona! Een Barcelona citytrip heb je zo geboekt en is een echte aanrader!

Barcelona was in de Romeinse tijd reeds een bloeiende stad, Barcino,  van waaruit in later tijd het christendom zich over Noord-Spanje verbreidde. In 415 veroverde Athaulf, koning van de Visigoten, Barcelona, dat daarna lange tijd hoofdstad van het Visigotische rijk bleef. In 713 werd het door de Moren veroverd. De Arabische stadhouder maakte zich weldra onafhankelijk van het kalifaat van Córdoba, doch moest in 781 daarvoor in de plaats de Frankische koning als heer erkennen. Daar de stadhouder zich naar de mening van Karel de Grote toch nog te eigenmachtig gedroeg, zond deze zijn zoon Lodewijk naar Barcelona om de stad tot onderwerping te dwingen. Na een lang beleg werd Barcelona veroverd, en daarna hoofdstad van de Spaanse Mark. Na de dood van Karel de Grote maakte Barcelona zich weer zelfstandig, en van 914 tot 986 was het weer in het bezit van de islamieten. Daarop volgde een periode van onderhorigheid aan zelfstandige graven van Barcelona, wier gebied in 1150 met Aragón werd verenigd. Onder het Aragonese bewind begon de grote bloei van Barcelona als handelsstad. Op grond van tal van afgedwongen privileges kreeg het een grote mate van onafhankelijkheid. Tot diep in de moderne tijd bleef Barcelona het centrum van het streven naar onafhankelijkheid voor Catalonië. In de Spaanse Successieoorlog stond Barcelona aan Oostenrijkse zijde en eerst in 1714 werd het door de Fransen veroverd voor Filips V. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd Barcelona in nov. 1937 zetel van de republikeinse regering. Op 26 jan. 1939 viel de stad in handen van Franco.

Het hart van de stad is de Plaza Cataluña, van daaruit loopt u over de bekende Ramblas naar de haven of richting de “Ensanche” met brede boulevards en statige, eind 19e eeuwse, huizen. Drie zeer interessante stadswijken van Barcelona zijn de gotische wijk, de Ciudadela en de Montjuic. De gotische wijk is het oudste gedeelte van de stad met nauwe schaduwrijke straatjes. Er worden zes stadswijken onderscheiden.
Gotische wijk; met o.a. de Romeinse wallen, de Kathedraal de Santa Eulàlia , Plaza del Rei, oorspronkelijk een patio van het paleis van de graven van Barcelona en Historisch Stadsmuseum.
De eveneens middeleeuwse wijk van La Ribera bevindt zich buiten de eerste stadsmuur. Bestaat uit een handelswijk en een zeeliedenwijk
In de moderne wijk El Eixample vindt men Casa Batlló van Gaudí en Casa Milá, bekend als La Pedrera , ook van Gaudí. Ook de La Sagrada Familia bevindt zich hier.
De wandelboulevard La Rambla bestaat uit zeven verschillende boulevards. Het meest karakteristiek is de Rambla de les Flors. Ook het wereld erfgoed Plaza Reial  is een bezoek waard.
In de Kustzone vinden we het Olympisch Dorp, gebouwd voor Olympische spelen van 1992. De Montjuïc is een groots recreatiegebied. In 1929 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 de Olympische spelen.

Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden zijn onder meer het bisschoppelijke paleis en de Catedral de Santa Eulalia. De wijk Ciudadela herbergt in en om het grote gelijknamige park vele musea. Het Parque de la Ciudadela is ideaal om even rustig te wandelen of uit te rusten buiten het drukke stadsgewoel. Montjuich is voor de “Barceloneses” het uitgaanscentrum met zijn musea, sportcomplexen, kinderattracties, fraaie tuinen en het Olympisch stadion en de Olympische accommodaties. Hier bevindt zich ook het aantrekkelijke Spaanse dorp, waar alle bouwstijlen van Spanje zijn verenigd in een openluchtmuseum met leuke huizen en winkeltjes. Tevens staat hier het Palacio Nacional de Montjuich, het paleis van de wereldtentoonstelling, waarin 2 interessante musea zijn ondergebracht. Er is hier van alles te zien, maar U zult Barcelona ervaren als een bijzondere en bovendien een goed georganiseerde stad. Alles is eenvoudig én voordelig per openbaar vervoer, taxi of te voet bereikbaar.

Musea
Aan musea geen gebrek in Barcelona. Musea die eigenlijk geen nadere uitleg behoeven zijn het Picasso- en het Mirómuseum, waar uitvoerig aandacht besteed wordt aan de meesterwerken van deze twee wereldberoemde kunstenaars. Verder is het Archeologisch Museum met zijn verzamelingen van prehistorische, Iberische, Griekse en Romeinse kunst bijzonder interessant. Het Museo de Arte Cataluña bevat de belangrijkste Romaanse en gotische kunstwerken van Catalonië. Het Museo de Arte Moderno herbergt een belangrijke collectie van Spaanse, in het bijzonder Catalaanse moderne schilderkunst.

Architectuur
Barcelona is een paradijs voor architectuurliefhebbers. Antonio Gaudi, wereldberoemd geworden door de nog nimmer voltooide Sagrada Familia, heeft aan Barcelona o.a. huizen, bankjes en zelfs een park van zijn hand nagelaten. Maar aan de Passeo de Gracia zijn nog meer fantastische huizen van bekende 19e eeuwse architecten te bewonderen. Een stukje moderne architectuur vindt u in de haven van de stad. Deze is voor de Olympische Spelen geheel vernieuwd en u kunt hier genieten van uitzicht op het water en veel verschillende soorten eettentjes. Ook ‘s avonds kunt u hier uren doorbrengen.

Winkelen en uitgaan
Uiteraard leent Barcelona zich ook uitstekend om te winkelen op bijvoorbeeld de Paseo de Gracia, de Diagonal en de Plaza Cataluña, waar zich het warenhuis El Corte Inglés bevindt, de Spaanse Bijenkorf. In de kleine winkeltjes in de Gotische wijk en op de Ramblas vindt u vast en zeker een leuk souvenir. In Spanje is er altijd tijd voor een goede kop koffie of één van de overheerlijke Spaanse tapas. Die kunt u in elk Spaans cafeetje bestellen. Ook voor heerlijke diners kunt u overal terecht. Restaurants te over! Het uitgaansleven in Barcelona is ook bijzonder bruisend: gezellige cafeetjes, nachtclubs en discotheken en theaters.
Restaurant Aqua aan de nieuwe haven is niet slecht maar reserveren wordt aanbevolen. Indien men geen reservering heeft moet je proberen te gaan rond 20.00 uur dan is er kans dat je nog een plaatsje kan bemachtigen want de meeste Spanjaarden gaan pas rond 21.30 uur gaan eten. Net ernaast is port Olympic, tal van restaurants, bars en clubs maar veel voor toeristen. Probeer het anders eens rond la rambla, veel Spaanse zaken waar minder toeristen komen.

Misschien heb je hier ook nog iets aan. Onderstaande restaurants hebben bepaald niet de toeristische menu’s; er komen vooral Spanjaarden. Het zijn niet de goedkoopste restaurants, wel de lekkerste.

  • El Cangrejo Loco, Olympische Haven, Moll de Gregall, 29-30 (heerlijke vis!)
  • Brasserie Flo, Junqueres, 10
  • Asador de Aranda, Avenida de Tibidabo, 31 (specialiteit = lam)
  • Set Portes, Paseo de Isabel II, 14

Markten
In Barcelona vindt u verschillende markten waar u een paar gezellige uurtjes kunt doorbrengen zoals de antiekmarkt bij de kathedraal op donderdag, de vlooienmarkt op de Plaza de les Glories op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag en de postzegelmarkt op de Plaza Real op zondagmorgen.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *