Buñol

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Buñol

Buñol is een plaats in Spanje, dertig kilometer van Valencia. Het stadje had in 2003 zo’n 9.000 inwoners

La Tomatina; Uitzinnig tomatenfeest
Wat 60 jaar geleden begon als kattenkwaad van een groepje jongens is nu ’s werelds grootste voedselgevecht. In 1944 vlogen de eerste tomaten door het stadje. Een dag per jaar verandert het slaperige plaatsje Buñol in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met tomaten.

Volgens een andere bron is La Tomatina ontstaan in de jaren ’50. Toen was er een festival in Bunol. Er kwamen muzikanten optreden. Een kijker was niet tevreden met het spektakel. Hij gooide een tomaat naar het podium. Dat vonden de mensen in Bunol blijkbaar heel leuk. Want sindsdien doen ze het elk jaar.

Wat de oorsprong ook is, La Tomatina is ongetwijfeld het meest krankzinnige festival van Spanje en misschien wel van heel Europa.

Dit evenement trekt altijd veel toeristen. De Tomatina van 2003 vond plaats op 27 augustus. Dat jaar deden 38.000 mensen mee, en er werd 132 ton tomaten gebruikt.

Op de laatste woensdag van augustus om 11.00 begint dit gevecht en om 13.00 is het afgelopen. Direct na afloop van het gevecht beginnen alle inwoners met de grote schoonmaak. Wij adviseren u om op dinsdag te arriveren. De avond voor het gevecht worden er grote pannen met heerlijke paella klaargemaakt boven grote houtvuren.

Het totale feestprogramma duurt meer dan een week en wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp. Rondom het tomatengevecht zijn er kleurrijke processies en shows, concerten en talrijke andere evenementen.

Niemand is veilig voor de duizenden tomatengooiers die elkaar en de kijkers, vooral fotografen en toeristen, met rijpe tomaten bekogelen. Kledingadvies: zwembroek en duikbril.

 

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *