Caceres

Plaatsen > Cáceres

Caceres is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en telt nu al meer dan 84.000 inwoners. Steeds meer mensen trekken vanaf de kust land inwaarts en ontdekken de steden in het achterland. Cáceres is een stad die je laat verassen. Van waar je ook komt aanrijden, je ziet het al kilometers van te voren liggen. Het mooiste gedeelte van de stad bevindt zich in de oude stadswijk.

Nadat Alfonso IX van Léon, Cáceres in 1227 had veroverd, kwam de stad als handelsgebied tot bloei en gingen koop- en later edellieden zich er vestigen. Ze staken elkaar de loef af met landhuizen en paleizen met wachttorens, waarvan de meeste in 1476 op last van het koningspaar Isabella en Ferdinand werden afgebroken om de voortdurende strijd om de macht een halt toe te roepen.

De huidige, rustige renaissancestad dateert uit de 15de en 16de eeuw. Na die tijd trad het economisch verval in. Cáceres bleef de oorlogen van de 19de en 20ste eeuw bespaard.

Cáceres is zeer de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er nu nog steeds veel monumentale panden en er heerst in de binnenstad een gemoedelijke sfeer. De stad werd in 1985 zelfs door de Unesco op de lijst van werelderfgoed geplaatst.

Op het grote plein (Plaza Mayor) in het oude centrum kun je de trappen naar boven nemen. Als je dan onder de poort doorgaat, ben je al in het oude ommuurde gedeelte, (overblijfsel van een Romeinse stad) met zijn statige panden en romantische straatjes.

Het eerste plein in deze oude Romeinse stad is het Plaza de Santa María. Hier staat ook de uit de 13e eeuw daterende kathedraal. Volgens historici werd ze gebouwd tussen 1169 en 1173 toen de stad enige tijd onder Christelijk bestuur stond.

Naast de kathedraal staat het Palacio Carvajal. Hier is tegenwoordig een informatiepunt gevestigd. Het gebouw heeft een ronde toren en dateert uit de 12e eeuw. Verderop liggen nog een aantal kerkjes de Iglesia de San Francisco Javier. Ook staat hier het casa de los Becerra.

Verrassend is ook de perfecte staat van de gebouwen. Je kunt op het plein ook een treintje nemen, die je door het oude gedeelte rijdt

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *