Cartagena

Plaatsen > Cartagena

Cartagena is een havenstad, in de regio Murcia, aan de Middellandse Zee, met 176.000 inwoners.

De natuurlijke haven is de belangrijkste marinehaven van Spanje, met grote moderne dokken, werven, een arsenaal en een torpedofabriek. Ook is de stad handelshaven, met export van de in de omgeving gedolven lood -, ijzer -, zink – en pyrietertsen en landbouwproducten. Er is import van ruwe olie voor de raffinaderij van Escombreras. Een grote chemische fabriek verwerkt pyriet en fabriceert verder o.a. superfosfaat. Voorts zijn er hoogovens en metaal industrie. Er zijn onderwijsinstellingen voor mijnbouw, techniek en management.

Cartagena werd als Carthago Nova in de 3de eeuw gesticht door de Carthaagse veldheer Hasdrubal. Scipio  nam in de Tweede Punische Oorlog de havenstad in 209 bij verrassing in. In 5de eeuw n.C. werd zij door de Vandalen verwoest.

De Oost-Romeinse keizer Justinianus liet de stad  heroveren, maar  later moest de stad voor de Visigoten capituleren. In de Moorse tijd vormde zij een afzonderlijk vorstendom. In de 13de eeuw werd zij door de koning van Aragon veroverd. In de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939) was zij tot het einde toe in handen van de republikeinse regering.

Het oude stadscentrum wordt beschermd door een oude muur, Murella del Mar. Aan het einde van de muur staat het gemeentehuis. Naast het Teatro Romano (eerste eeuw voor Christus) zijn er nog talloze andere bezienswaardigheden.

Het mooie park “Parque de Torres” ligt slechts enkele minuten lopen van het centrum. Hier vind je rust en een schitterend uitzicht op de stad, de haven en de omgeving

De kerk Santa María Vieja, vroeger kathedraal, dateert in oorsprong uit de 13de eeuw. Het is een in gotische stijl gebouwde kerk. In de crypte is een klein museum. De Santa Maria de Gracia is een drieschepige kerk met koepelkapellen, in de 17e eeuw in barokstijl gebouwd. Het altaar heeft mooie sculpturen.

Het tot ruïne vervallen Castillo de la Concepción gaat terug tot de Romeinse tijd.

In het Archeologisch Museum zijn vondsten te zien uit de Romeinse tijd en keramiek uit de Moorse tijd.

Cartagena is de belangrijkste basis van de Spaanse marine en de belangrijkste marinebasis van de Middellandse zee. Op de scheepswerf van Cartagena, Bazan scheepswerf, worden nog altijd schepen gebouwd voor de Spaanse marine, maar ook voor buitenlandse marines. De scheepswerf van Cartagena heeft zich gespecialiseerd in onderzeeërs. Een bezienswaardigheid is een onderzeer die gebouwd is door Isaac Peral en voor het eerst te water gelaten werd in 1888. Deze onderzeeër staat nog altijd in de buurt van het stadhuis.

Cartagena heeft een uitgebreid winkel aanbod en goede restaurants.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *