Costa Dorada

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Costa Dorada

De Costa Dorada ligt aan de noordoostkust van Spanje. De costa wordt gevormd door de kustgebieden van de provincie Barcelona en strekt zich uit van Barcelona tot Vinaroz. Het fijne goudkleurige zand, waaraan de Costa Dorada zijn naam te danken heeft, strekt zich zonder onderbreking langs meer dan 250 km Middellandse Zeekust uit.

Het zandstrand begint vlak ten zuiden van de drukke Costa Brava en loopt helemaal door langs de kust van Catalonië tot aan de delta van de machtige rivier Ebro. Langs deze kust liggen tal van kleine vissersdorpjes en aan de noordelijke kant de grote wereldstad Barcelona.

Het is ideaal voor een familievakantie: brede, rustige zandstranden, gezellige steden en dorpen en aangename temperaturen. De belangrijke badplaatsen : Sitges, Salou, Cambrils en Tarragona. Deze badplaatsen behoren tot de meest geliefde bij het Belgische publiek.

Het is een weerspiegeling van de oude cultuur, het milde klimaat en een landschap dat intiem is en gastvrijheid biedt aan de bezoeker

De kuststreek
De kuststreek van de Costa Dorada baadt in een zee van mediterrane zonnestralen. De uitgestrekte stranden worden door de achter de kuststreek gelegen bergketen tegen de noordelijke wind beschermd. Het fijne zand loopt langzaam af in het schitterend blauwe water van de Middellandse zee. Voor de jeugd zijn er 2 grote pretparken: “Aqualandia” in de omgeving van Vendrell en Port Aventura aan Salou, bekend om zijn drukke nachtleven.

Het binnenland
Het binnenland van de Costa Dorada is een vat vol tegenstellingen: het intense groen van hazelnootbomen en wijnranken, het grijs van  olijfbomen en het kastanjebruin en terrarood van oude dorpjes en kloosters wisselen elkaar af onder een immer blauwe hemel. Van het  grillige gebergte, dat behoort tot de “Cordillera Prelitoral Catalana”, tot de lager gelegen kuststrook, waar in het zuiden de rivier de Ebro zich omvormt tot een uitgestrekte delta vol vorm en kleur.

Kunst en monumenten
Duizenden jaren geleden verschenen de eerste mensen in deze afgelegen streken.Tegenwoordig zijn in de Costa Dorada nog sporen van hun aanwezigheid te vinden. Natuurlijke schuilplaatsen als grotten en holen en eenvoudige Iberische nederzettingen die ons vertellen over de eerste menselijke organisaties en samenleving

Klimaat Costa Dorada
Het klimaat aan de Costa Dorada is vrij zacht en droog. In de zomer is het vrij warm. In het voor- en naseizoen is het klimaat milder. In de zomer is het warm met tegen de 30*C in juli en augustus. In het binnenland liggen de temperaturen in de zomer over het algemeen altijd een paar graden hoger.
Het voor- en najaar zijn prima periodes om een bezoek te brengen aan de Costa Dorada.
Het seizoen begint rond eind april en loopt zeker tot eind september door.
In deze periodes is het minder warm (17-22*C) terwijl het zeewater in de herfst toch nog 19*C haalt.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *