Gibraltar

Plaatsen > Gibraltar

In een van de vele grotten zijn 140.000 oude resten van Neanderthalers gevonden. Vast staat ook dat Feniciërs, Carthagers en Romeinen hier zijn geweest. Daarna stichten de Iberiërs hier een van hun eerste steden en in 711 kwamen er 7000 Moorse strijders aan land. Nog enkele keren wisselde het schiereiland van eigenaar totdat de Engelsen, met hulp van de Nederlanders, ‘de sleutel tot de Middellandse Zee’ in 1704 in handen kregen. Gibraltar is sinds die tijd de twistappel tussen Engeland en Spanje.

Gibraltar voor de Spaanse kust is vijf keer zo klein als Schiermonnikoog, en 443 meter hoog met daarop de beroemde apenkolonie van Gibraltar, een groep staartloze makaken. De aapjes zijn in de 18e eeuw aan land gebracht door Britse zeelieden die ze uit Afrika hadden meegenomen. Winston Churchill heeft de groep makaken in de Tweede Wereldoorlog van de ondergang gered. Toen ze bijna waren uitgestorven liet hij nieuwe apen overkomen uit Noord-Afrika. Hij zei erbij dat de Britten Gibraltar pas zouden verlaten als de apen van de rots waren verdwenen.

Voor toeristen is de rots een bezienswaardigheid. Hier wordt het uiterste zuiden van Europa beloofd, de poort naar Afrika! Helaas voor Gibraltar is dat niet het geval. Het uiterste zuiden van Europa heet Tarifa, 10 km zuidelijker dan het zuidelijkste puntje van Gibraltar. Tarifa was de stad waar schepen voor het eerst havengeld moesten betalen. Het woord ‘tarief’ herinnert daar aan. Tarifa hoort tot de drie beste windsurflocaties ter wereld, het waait er erg hard.

Toch is het zuidelijkste puntje van Gibraltar een bezoek waard. Op het zuidelijkste puntje staat de vuurtoren, een uitzichtpunt met zicht op Afrika en “The Last Shop of Europe”, waar je souvenirs kunt kopen. Naast de vuurtoren valt de enorme moskee uit 1997 op, een gift van Koning Fahd van Saoedi-Arabië.

De prijzen liggen op Gibraltar significant hoger dan in Spanje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *