Graus

Plaatsen > Graus

Plaza Mayor(c) Fred J. Quint ingezonden bij SpanjeVakantieland.nl

Plaza Mayor(c) Fred J. Quint ingezonden bij SpanjeVakantieland.nl

Graus is een klein stadje met ongeveer 3000 inwoners, in de centrale spaanse Pyreneeën. Het dorp ligt op 450 meter hoogte in de uitlopers van de Pyreneeën en heeft een aantrekkelijk klimaat met zeer veel zonuren.

De naam Graus komt van het romeinse “Gradus” dat “smalle doorgang” betekent en refereert aan de smalle bergkloof waarin het ligt.

Tijdens de Moorse overheersing was het een belangrijke plaats aan de noordgrens van het Moorse rijk. In 1083 werd het dorp na jarenlange strijd veroverd door de zoon van de vroegere koning van Aragón: Sancho Ramírez

Graus zelf is vooral bekend vanwege de beroemde worst, de “longaniza”. Elk jaar op de laatste zaterdag van juli is er een groot worstenfeest in Middeleeuwse stijl. Al jaren staat het dorp vermeld in het Guiness Book of Records als maker van de grootste barbecue van de wereld. Elk jaar weer wordt dit record herbevestigd op dit worstenfeest. Er staat dan een grote kraan opgesteld waarmee het enorme rooster met “longaniza” boven het vuur wordt gehesen. De worst wordt ter plekke bij de barbecue gemaakt door de slagers van het dorp.

Een andere bezienswaardigheid is zeker de “Plaza Mayor” van dit al 1000 jaar oude dorp, met haar prachtige en inmiddels geheel gerestaureerde wandschilderingen.

Tegenwoordig is het de hoofdstad van de regio Ribagorza in de provincie Huesca en kan zich verheugen op een groeiende toeristische belangstelling van vooral Noord-Europeanen. Er zijn behalve 3 campings ook vele appartementen en huizen te huur, vooral in de dorpjes rond het grote meer Barasona (ook wel Pantano de Joaquin Costa genaamd), ten zuiden van Graus, zoals La Puebla de Castro.

Door de inmiddels zeer goede wegen in de spaanse Pyreneeën is de streek goed bereikbaar, ook voor auto´s met caravan. Vanaf Utrecht ligt het op ongeveer 1380 km afstand.

Pagina met bijdragen van Fred J. Quint

1 gedachte op “Graus

  1. Igor Graus

    Mooie beschrijving van Graus. Zeker de moeite om nog eens te bezoeken. Tot eind maart zie in het noorden de besneeuwde toppen van de Pyreneeën terwijl je op een terrasje geniet van lekkere tapas met een drankje naar keuze 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *