Guaro

Plaatsen > Guaro

Toen de Arabieren bijna heel zuid-oost Spanje veroverd hadden, heette Guaro nog  Al-Andalus. In tegenstelling tot de latere christelijke veroveraars gedroegen de ‘moren’ zich heel tolerant tegenover de oude bewoners, de christenen en de joden, die hun godsdienst mochten blijven belijden.

De houding veranderde pas toen de ‘reconquista’, de verovering vanuit het noorden van Spanje door de koninkrijken Aragón en Castilië, begon en de moren in de veroverde gebieden het moesten ontgelden. Maar van de achtste tot de dertiende eeuw leefden, vooral in het huidige Andalusië, de drie culturen broederlijk samen, al hadden ze in de meeste steden en dorpen wel hun eigen wijk.

Om die vredelievende samenleving te illustreren, organiseert men jaarlijks in Guaro het ‘Festival Luna Mora’, een middeleeuws gebeuren, waarbij zowel de cultuur van de moren, de christenen als de serafies (de Spaanse joden) wordt uitgebeeld in de vorm van handwerk, kleding, muziek, dans, gastronomie en allerlei voorstellingen.

Het is natuurlijk een uitstekende reden om even een bezoek te brengen aan het dorp Guaro, dat temidden van een prachtig natuurgebied ligt, aan de voet van het natuurpark Sierra de las Nieves, met veel excursiemogelijkheden. Het festival is een schitterend schouwspel als het donker is. Alles wordt dan verlicht door alleen maar kaarsen, 20.000 in totaal. Het is een evenement dat jaarlijks door steeds meer toeristen wordt bezocht en dat we u beslist kunnen aanraden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *