Ibi

Het Spaanse stadje Ibi ligt in de provincie Alicante.

Één keer per jaar is er in Ibi een enorm voedselgevecht op 28 december, de dag van de Onschuldige Kinderen, een katholiek feest. Het voedselgevecht heet het Els Enfarinats-festival; het is de katholieke herdenking van de kindermoord in Bethlehem. Els Enfarinats betekend letterlijk: ‘die met meel overgoten’.

Inmiddels is het voedselgevecht officieel al tweehonderd jaar een traditie, maar werd in 1981 nieuw leven ingeblazen.

Tijdens het gevecht doet één groep, Els Enfarinats, verkleed als soldaten alsof het de macht in het Spaanse stadje Ibi over wil nemen, daarbij worden allemaal gekke wetten, boetes en regels in het leven geroepen. Ze delen ook boetes uit aan mensen die zich er niet aan houden.

De Els Enfarinats krijgen tegenstand van La Oposicio, die de nieuwe wetten weer wil afschaffen. Dit leid snel tot een escalatie waarin een waar gevecht ontstaat. Als wapens wordt er tijdens het gevecht gebruik gemaakt van meel, eieren en vuurwerk.

In totaal doen zo’n 1000 mensen mee aan het ‘gevecht’. Als iedereen is uitgevochten en onder het eigeel en meel zit, gaat het al opgehaalde geld (dat is binnengehaald door het opleggen van boetes op de nieuwe wetten) naar het goede doel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *