Ibiza

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Ibiza

Ibiza is een eiland dat behoort tot de Balearen. Het eiland Ibiza heeft als hoofdplaats stad Ibiza. Om verwarring te voorkomen wordt vaak voor de hoofdstad de Catalaanse naam Eivissa gebruikt. Deze naam wordt vooral door de lokale bevolking gehanteerd.

Door de vele witte huizen wordt Ibiza ook wel ‘Isla Blanca’ genoemd. Het water tussen Ibiza en het vasteland van Spanje wordt door de bewoners van de eilanden het ‘Kanaal van Ibiza’ genoemd. Ibiza vormt samen met Formentera de kleine eilandengroep La Pitius.

De totale oppervlakte van Ibiza bedraagt 541 km2. Het eiland is van noord naar zuid 41 kilometer lang en van oost naar west 20 kilometer breed. De kustlijn is in totaal ca. 210 kilometer lang en verspreid liggen meer dan vijftig stranden. De kust van Ibiza kent ook een aantal hoge kliffen. Het heuvelachtige landschap bereikt hoogten van 475 m. De heuvels zijn met pijnbomen begroeid. Akkers en boomgaarden in brede valleien. Er is maar een echte rivier op Ibiza; de Rio de Sta. Eulalia .

Het sneldrogende zeezout in de zoutvelden is een winstgevende industrie.

Vroeger was Ibiza het Mekka van de hippies; Zij zorgen voor de unieke gezellige internationale sfeer die er op Ibiza hangt. Naast de heerlijke stranden, staat Ibiza uiteraard ook bekend om het onvermoeibare uitgaansleven in met name Ibiza-Stad, Figueretas, Playa d’en Bossa en San Antonio. Ook voor het ‘lekker mensen kijken’ kunt u terecht op een van de vele terrassen in bijvoorbeeld Ibiza Stad. De plaatsen in het Noorden doen het wat rustiger aan. De afstanden op Ibiza zijn niet groot, dus u kunt van alles een graantje meepikken.

Belangrijke plaatsen op Ibiza zijn Cala Llonga, Es Cana ,Ibiza ( hoofdstad ), Ibiza-Es Vive, Ibiza-Figueretas, Ibiza-Playa d’en Bossa, Ibiza-Talamanca, Puerto de San Miguel, San Antonio Abad, Santa Eulalia del Riu

Op Ibiza zijn vooral de plaatsen Ibiza stad, Portinatx, Sant Antoni de Portmany en Ses Salines bekend.

De hoofdstad Ibiza heeft talrijke herinneringen aan zijn verleden weten te behouden. De tegen een heuvel aan zee gebouwde stad werd 650 jaar voor Chr. gesticht door de Carthagers. De witte huisjes uit de volksbuurt Sa Penya, de vestingmuur uit de XVIe eeuw die D’Alt Vila omsluit en de kathedraal vormen de blikvangers van deze vrolijke havenplaats. De hoofdstad heeft een unieke architectuur. De stad is opgedeeld in drie woongebieden. Het hoger gelegen deel DÁlt Vila (Hoge stad) is het oudste gebied. Je vindt er een muur rond. De districten Sa Penya (De rots) en La Marina liggen tussen D’Alt Vila en de haven. Het nieuwere stadsdeel Eixample of Ensanche strekt zich uit ten noorden en ten westen van de stad. Dichtbij de haven bevindt zich de Paseo Vara de Rey, het eigenlijke en levendige centrum van Ibiza, dat naar de haven leidt. ‘s Avonds zijn de smalle steegjes het toneel van paraderende bezoekers langs de vele terrasjes en bars. Het gebied van de haven tot de muren van de stad is en labyrint van betoverende en onregelmatige straten vol met leven en animatie. La marina is één grote winkelstraat met shops, boetieks, kunstgalerijen, bars en restaurants. La Marina heeft echter niets van zijn pittoreske charme verloren. De huizen zijn laag en verfraaid met witte muren.

Helemaal in het noorden van het eiland vind je de stad Portinatx. Portinatx was voorheen een klein vissersdorp en is tegenwoordig vergelijkbaar met een mini-resort. Er kunnen duizenden toeristen verblijven in de hotels die verspreid liggen langs de grillige kustlijn van deze stad. Aan de oostkant van de stad ligt Punta Galera. Aan de westkant Punta Marès. Hiertussen heb je verschillende inhammen met telkens kleine stranden.

Het belangrijkste toeristische uitgaanscentrum is, op de hoofdstad na, Sant Antoni de Portmany. Een stad die gelegen is aan de gelijknamige baai en mooie en geliefde stranden heeft aan de Westkant; Cala Tarida, Cala Llantia, etc. Met ongeveer 15.000 inwoners is deze stad één van de grotere toeristische plaatsen van het eiland. Onder het uiterlijk van een modern toeristisch centrum zit een eeuwenoude stad met een rijke geschiedenis. In de Romeinse bezetting heette de stad Portus Magnus. Deze naam vindt zijn oorsprong in de mooie baai bij de stad. Sant Antoni de Portmany heeft de grootste haven van het eiland en een mooie promenade met mooie fonteinen. De promenade wordt ook wel Paseo de ses Fonts genoemd. Aan het begin van de promenade vind je een groot kunstwerk dat de naam El huevo de Colón (Ei van Columbus) draagt.

Ses Salinas bevindt zich dichtbij het vliegveld. Dit gebied vormt een belangrijk natuurreservaat en een rustplaats voor trekkende watervogels. Een gedeelte van Ses Salinas is bekend als het 1e nudistenstrand van Spanje.

Santa Eulalia is de derde grote plaats van het eiland Ibiza. Er is een oud centrum met smalle steegjes en een levendige haven met volop bars en restaurants. In de wintermaanden is het een van de levendigste plaatsen van Ibiza.

Het gehucht San Carlos is vooral bekend van Bar Anita’s met de postbussen voor de omliggende finca’s. Rond dit dorpje leefden de meeste hippies in de jaren 60.

Het witte kerkje van het dorpje San Rafael zie je van verre als je van Ibiza-stad komt. Naast het kerkje ligt een van de beroemdste restaurants L’Elephant. Vanwege de centrale ligging op Ibiza vindt je hier ook 2 van de bekendste clubs van het eiland namelijk Amnesia en Privilege.

Las Dalias is nog steeds het toneel van een wekelijkse hippiemarkt.
Cala Llonga is een kleine baai met zandstrand tussen de hoge rotswanden.

Op een 15-tal kilometer van de hoofdstad ligt Santa Eulària des Riu. Het gebied rond de stad heeft de enige rivier van de Balearen. Hoewel er slechts een geringe hoeveelheid water door stroomt, wordt deze rivier gebruikt om het omliggende land te irrigeren. De stad Santa Eulària wordt omgeven door dennenbossen. Hierdoor vallen de witte muren van de gebouwen in de stad extra op. Samen met het milde klimaat zorgt dit ervoor dat deze stad een favoriete stek geworden is voor schilders. In Santa Eulària kan je het etnografisch museum van Ibiza terugvinden. Het museum bevat een belangrijke collectie van traditionele kostuums en veel alledaagse objecten van verschillende historische periodes. De stranden bij Santa Eulària bestaan vooral uit kleine inhammen in de rotsen. Goede voorbeelden hiervan zijn Cala Llonga, Cala Pada Cala Nova, Cala Llenya, Cala Mestella en Cala Boix.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

1 gedachte op “Ibiza

  1. Kelly Lambregts

    Beste,

    Mijn naam is Kelly Lambregts, ik ben 20 jaar.
    Momenteel loop ik stage bij Nederland Bruist en hiervoor doe ik een eindonderzoek over Ibiza.
    Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met een vraag, ik zou namelijk graag willen weten hoeveel Nederlandse bedrijven zicht gevestigd hebben op Ibiza. Waar zou ik dit kunnen vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *