La Rioja

Plaatsen > La Rioja

La Rioja is zowel een provincie als een autonome regio in het noorden van Spanje. De hoofdstad is Logroño. Andere plaatsen zijn Calahorra, Arnedo, Haro, San Asensio, Navalsaz en Najera.

Het grenst aan Baskenland (provincie Álava), Navarra, Aragon (provincie Zaragoza) en Kastilië-Leon (provincies Soria en Burgos). De Ebro en de Río Oja (waaraan de streek zijn naam dankt) stromen door deze regio.

Het grondgebied van La Rioja (voorheen bekend als de provincie Logroño) was vanaf de 10e eeuw na Chr. een twistpunt tussen de koningen van Navarra en die van Kastilië. In 1173 werd de regio geannexeerd door Kastilië.

Wie Rioja benadert via het ‘groene weggetje’ de C 115 vanuit Soria, moet tegen grote eenzaamheid kunnen. Een prachtige eenzaamheid, met blauwzwarte bergen. Een enkel wit huisje tussen ongenaakbare toppen, geen barretje, geen onderdak en een pas de Pto. de Oncalá van 1454 m hoog. Te mooi om te beschrijven. De wegen, zoals overal in Spanje, perfect. De bewegwijzering ook. Maar zorg wel dat je benzine hebt.

La Rioja werd in 1982 een autonome regio bij de herindeling van Spanje na de Franco-dictatuur, en dit vanwege de economische verschillen met de omliggende regio’s. Het is met 5.045 km2 de op een na kleinste autonome regio van Spanje en heeft van al die regio’s de kleinste bevolking: 281.614 inwoners in 2003. Ruim de helft van de 174 gemeentes van La Rioja tellen minder dan 200 zielen. Bijna de helft van de inwoners woont in de hoofdstad Logroño.

De regio staat in de eerste plaats bekend voor de vermaarde rioja-wijnen.

La Rioja is een vroom land. Het wemelt er van de hermitages. De kloosters, met voor ons grappige namen als Suso en Yuso, zijn het bewijs dat al eeuwen de eerste toeristen pelgrims waren op de Camino de Santiago. De kerken zijn pronkstukken, zoals in de hoofdstad Logroňo waar de helft van de bevolking woont.

Dinosaurissen
Ook dinosaurissen hielden 150 miljoen jaren eerder van Rioja. De borden met hun afbeelding vertelden het al. Ze brengen je in het leuke Enciso naar het Jurassic Park.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *