Las Palmas de Gran Canaria

Plaatsen > Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria ligt op het eiland het eiland Gran Canaria in de Provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden.

Las Palmas de Gran Canaria loopt als een langgerekt lint over de noordoostpunt van het eiland Gran Canaria, vanaf de oude stad (el Vequeta) tot het moderne centrum is het ongeveer 5 km. Las Palmas werd gesticht in 1478 door de veroveraar : Juan Rejón op een vegueta (= wei) omgeven door veel palmbomen (las palmas).  Tegenwoordig uitgegroeid tot de grootste en dichtstbevolkte stad van de autonome provincie Canarische eilanden, met een inwonertal van rond de 360.000.

 

Het oude centrum (Vegueta), waar je terug gaat in de tijd met zijn vele geplaveide straatjes, mooie pleinen en een bijzondere architectuur (van oorsprong koloniaal).  Iets noordelijker,  de wijk Triana met huizen uit een latere periode (16e – 20e eeuw).

 

In deze omgeving “moet” u absoluut een bezoek brengen aan Casa de Colon. Columbus gebruikte Gran Canaria als uitvalsbasis voor zijn eerste reis naar de Nieuwe Wereld in 1492. Ga terug in die tijd en laat de geschiedenisboekjes realiteit worden, een ware ontdekkingsreis.  Casa de Colón is tevens een prachtig voorbeeld van de traditionele Canarische architectuur.

 

Museo de Nestor is gehuisvest in Pueblo Canario (‘Canarisch dorp’), naar ontwerp van de kunstenaar zelf. Het is gelegen naast het mooie Parque Doramas, en herbergt diverse stijlen van de Canarische architectuur. Bezie Gran Canaria door de ogen van één van de meest briljante Canarische schilders: Néstor Fernández de la Torre (1887 – 1938). Vertegenwoordiger van het Spaanse Symbolisme. Maak kennis met deze schildervol energie en kleur, veel schilderijen hebben betrekking op Gran Canaria zelf, met daarin verweven de flora en fauna van dit eiland. Een absolute must is het bekijken van El Poema del Mar en El poema de la Tierra (oftewel het gedicht van de zee en het land / bestaande uit diverse fraaie en unieke doeken).

Een mooie combinatie is een mix van het verleden en het heden. Het belangrijkste museum van de Canarische eilanden : Museo Canario. het heeft een zeer uitgebreide collectie over de voorgeschiedenis van de eilanden, bestaande uit gebruiksvoorwerpen, gereedschap, keramiek, kleding, wapens, afgodsbeelden, sieraden en modellen van oude Canarische woningen en een collectie schedels en mummies.  In schril contrast hiermee is het Centro Atlántico de Arte Moderne (CAAM). Het is een prachtig museum, geopend in 1989, en alleen al de architectuur is een lust voor het oog. Functioneel en modern in een van de meest schilderachtige straatjes van Las Palmas. Moderne kunst van Canarische en Spaanse  kunstenaars.

Parque Santa Catalina, het hart van het “nieuwe centrum” , een plek om even te relaxen, even je krantje kopen, plaats nemen op het terras, mensen kijken. De plaatselijke bevolking heeft er zo zijn “eigen”  terras waar de mannen kaart/domino/schaak-spelend de dag door brengen. Tevens een plek waar vele evenementen en concerten georganiseerd worden met als hoogtepunt het jaarlijks terugkerende carnaval. Het parque Santa Catalina is dan het bruisend middelpunt van dit unieke gebeuren. Beleef het carnaval anders dan je in de Lage Landen gewend bent. Ieder jaar wordt er een schitterend podium gebouwd waarop diverse activiteiten en verkiezingen worden georganiseerd met televisie-uitzendingen over de hele wereld. Het carnaval op Gran Canaria beslaat ongeveer een maand het start in het noorden in Las Palmas om vervolgens af te zakken naar het zuiden.

Daarnaast is het altijd prettig om “gewoon” rond te struinen, de boulevard af te lopen aan het mooie stadsstrand van Las Palmas:  Playa de las Canteras.  Het 2 kilometer lange zandstrand van Las Palmas wordt druk bezocht, maar toch is het er schoon en aangenaam vertoeven. Een natuurlijk rif, op zo’n 200 meter voor de kust, beschermt het strand tegen de sterke branding. Aan het eind van de boulevard bevindt zich de Alfredo Krauss concert hall, een modern en origineel ontwerp waarin vele muzikale activiteiten plaatsvinden.

Er zijn vele mogelijkheden om te winkelen in Las Palmas. In het oude centrum in de wijk Triana ligt een voetgangersgebied met veel keus aan lokale shops en internationaal bekende merken. Dan heb je natuurlijk de bekende “Avenida Mesa y Lopéz” met beroemde modehuizen en het immense warenhuis “El Corte Ingles”, verdeeld over twee gebouwen aan weerszijde van de avenida. Daarnaast heb je een flink aantal Shopping centres, waarvan de meest recente is gelegen aan de haven, met terrassen met een magnifiek uitzicht over Las Palmas, de haven en de zee.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *