Madrid

Plaatsen > Madrid

De autonome regio Madrid
De autonome regio Madrid is een van de autonome regio’s van Spanje. In dez egelijknamige regio bevindt zich de hoofdstad van Spanje, Madrid. In 2004 had de regio Madrid ongeveer 5 miljoen inwoners. De oppervlakte van de regio bedraagt ongeveer 8.000 vierkante kilometer.

In het Spaans is de naam van de regio: Comunidad Autónoma de Madrid. Letterlijk vertaald betekend dat: De autonome gemeenschap van Madrid. Waar andere autonome regio’s van Spanje vaak uit diverse provincies bestaan, bestaat de autonome regio Madrid alleen uit de provincie Madrid.

Gemeenten in de regio Madrid zijn:
Madrid, Alcalá de Henares, Alcorcón, Aranjuez, Arganda del Rey, Batres, Becerril de la Sierra, Berzosa de Lozoya, La Cabrera, Casarrubuelos, Cercedilla, Corpa, Coslada en Leganés.

De regio Madrid grenst in het westen aan de autonome regio Kastilië-Leon en voor de rest aan de autonome regio Kastilië-La Mancha.

De regio heeft een rode vlag, met in het midden zeven witte sterren.

Doordat de regio centraal in het land ligt, heeft het een uitgesproken landklimaat. Zomers kunnen hierdoor relatief warmer worden, en winters kouder.

De stad Madrid
Madrid is de hoofdstad van Spanje. De geschiednis van Madrid begint bij de inval van de Moren. De MOren bouwden een een fort (Alcazar) op de plaats waar nu het koninklijk paleis staat. Dit fort diende als verdeldiging van Toledo. Toledo was in die tijd al een zeer belangrijke stad! Zoals vaker in de geschiedenis zochten de bewoners bescherming en vonden dit door hun huizen rond het fort te bouwen. Hierdoor ontstond Madrid.

In 1085 werden de Moren verdreven uit Madrid en werd de stad bezocht door vele vorsten. Keizer Karel was niet veel in de stad maar zijn opvolger Filips II maakte van Madrid zijn vaste verblijfplaats. Vanaf die tijd is Madrid uitgeroepen tot hoofdstad van Spanje (1561). Filips II heeft ook El Escorial laten bouwen waar de koningen werden begraven.

Door de Spaanse Successieoorlog (1700) besteeg Filips V, een Bourbon, de troon. Dit had veel positieve invloeden voor de stad want met de steun van Frankrijk werd er veel gebouwd in de stad; o.a. het koninklijk paleis en de wijk aan het Prado.

Onder Napoleon werd Spanje meer dan 10 jaar door de Fransen bezet. In deze periode wisselde de troon en de macht nogal eens van eigenaar. Moorden, executies en onlusten waren aan de orde van de dag. Het werd even rustiger onder Alfonso XIII (1902-1931) maar vanaf 1923 werd er een dictatuur ingesteld. In 1930 kwam hieraan een einde en de uitslag van de verkiezingen deden de koning in ballingschap vertrekken.

Van 1936 tot 1939 leed Madrid, evenals grote delen van het land onder de Burgeroorlog. De Madrilenen waren voor de republiek maar de nationalisten, onder leiding van Franco wonnen de strijd. Tot 1975 was Franco de dictator van Spanje. Vanaf 1975 keerde de monarchie terug onder Juan Carlos, de kleinzoon van Alfonso XIII.

Restaurants en Tapas bars vind je vooral in de oude stad. Madrilenen gaan veel uit eten zodat je echt niet lang hoeft te wandelen om ze te vinden. Eén straat steekt evenwel boven alle andere uit en dat is de Cava Bajo, gemakkelijk te bereiken via de Plaza Mayor.

Op zondag moet je zeker naar de Ribera de Curtidores. Daar vind van 9u. ’s morgens tot ’s middags de grootste vlooienmarkt van Spanje plaats. Op El Rasto, zoals deze markt heet, worden veel waardevolle spullen verkocht. Alleen de sfeer is al een bezoek waard.

De modewinkels en grootwarenhuizen vindt u in de Calle Serrano en de zijstraat Calle de Goya. Op het kruispunt van beide straten is een metrostation. Daar is ook het busstation gelegen met rechtstreekse verbinding naar de luchthaven.

Let u er op dat de winkels sluiten tussen 13u30 en 16u30. De  warenhuizen blijven wel tussen de middag open. Op zaterdagnamiddag zijn sommige warenhuizen gesloten, maar de maandag is veelal een normale werkdag.

Leuke kleine, oudere winkels, vindt u in het oude stadscentrum. We adviseren u uw tocht te beginnen op de Plaza Mayor. Neemt u wel een stadsplattegrond mee, U zult niet de eerste zijn die zich mee laat voeren door de sfeer in de binnenstad….en verdwaald.

Meer informatie over Madrid:

Bezienswaardigheden:

DE TUINEN VAN HET KONINKLIJK PALEIS zijn ook toegankelijk en geven je een mooi uitzicht op het Palacio Real. Het kreeg de naam Campo del Moro mee omdat hier een kamp was van de Moren.

CATHEDRAL DE LA ALMUDERA
De kathedraal was in 1933 afgewerkt en bevat geen noemenswaardige schatten. De zetel van de aartsbisschop ligt in Toledo en daar is wel een weelderige kathedraal aanwezig.

PALACIO REAL   www.patrimonionacional.es
Het belangrijkste gebouw dat je kan bezoeken is het koninklijk paleis. Het moest in de Franse stijl worden gebouwd, geïnspireerd op Versailles. De koningen namen het in gebruik vanaf de 18de eeuw tot 1931. Het wordt nu alleen nog gebruikt voor officiële ontvangsten en aangelegenheden. Dan is het gebouw wel niet toegankelijk, dit wordt spijtig genoeg niet op voorhand aangekondigd. Heel veel rijkelijk aangeklede zalen zijn te bezichtigen. Je waant zich in een Frans kasteel.

MONASTERIO DE LAS DESCALZAS REALES   www.patrimonionacional.es
Dit is een gebouw uit de 16de eeuw dat werd omgebouwd tot een klooster. Het Monasterio is een bezoek overwaard door zijn rijk versierde kapellen en waardevolle kunstwerken.

TOERISTEN OV-KAART MADRID EN OMGEVING
Hoewel hij in principe bedoeld is voor de toeristen, kunnen de inwoners van de stad Madrid vanzelfsprekend ook gebruik maken van deze toeristische openbaar vervoerkaart. Al in de verkoop sinds november jl. is deze nieuwe Abono Turístico eigenlijk meer een à la carte kaart. Men kan namelijk niet alleen kiezen tussen twee zones, de stad Madrid of de gehele provincie Madrid, maar ook het aantal dagen (1 tot 5 dagen).
Met de Abono Turístico kan men gedurende de geldigheidsduur van de kaart onbeperkt reizen met de metro, de EMT-stadbussen en de spoorlijnen Cercanías-Renfe. Een kaart voor zone A is geldig in de metropool Madrid; zone T in de gehele provincie. Met deze laatste kan men dus ook naar Aranjuez, El Escorial, Alcalá de Henares en zelfs Guadalajara en Toledo reizen. De prijs is vanzelfsprekend afhankelijk van de zone en het aantal dagen. De Abono Turístico is persoonlijk en niet overdraagbaar (het nummer van het paspoort of identiteitskaart moet vermeld worden op de kaart). Bij aankoop van de kaart krijgt u een folder met uitleg in de Spaanse en Engelse taal en een folder met uitleg over het openbaar vervoer, compleet met netkaart van de metro en Renfe, een plattegrond van Madrid en een informatieve kaart van de regio Comunidad de Madrid.

De Abono Turístico wordt momenteel verkocht bij de infobalies van de metrostations Barajas (vliegveld), Méndez Alvaro, Chamartín en Atocha-Renfe; het VVV-kantoor in Atocha; een aantal krantenkiosken en “tabacco”-winkels

Voor meer informatie:

  • Consorcio Regional de Transportes, Plaza del Descubridor Diego de Ordás 3, Madrid, tel. (00 34) 91 580 45 40
  • Klantenservice metro Madrid, tel. (00 34) 902 444 403
  • www.esmadrid.com (Tourism – Transportation)

Pagina met bijdragen van het Spaans verkeersbureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.