Mallorca

Plaatsen > Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de Balearen met als hoofdstad Palma de Mallorca. Het eiland ligt in het westelijke deel van de Middellandse Zee. De totale oppervlakte van het eiland is 3625 km2 met een lengte van ca. 100 kilometer en een grootste breedte van meer dan 70 kilometer. De kustlijn is ca. 550 lang.

Barcelona, gelegen aan de oostkust van het Spaanse vasteland, ligt op 248 kilometer van Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca. Valencia in Spanje ligt op 260 kilometer, Algiers in Algerije op 318 kilometer, Marseille in Frankrijk op 530 kilometer en Genua in Italië op 812 kilometer.

Op het einde van het Tertiair, ongeveer acht miljoen jaar geleden, ontstonden er bergketens als de Alpen en de Pyreneeën en ook de eilanden Mallorca en Ibiza werden toen boven de zeespiegel opgeheven. Op dat moment zaten de eilanden nog vast aan het Spaanse vasteland maar door het stijgen van de zeespiegel ontstonden ca 12.000 jaar geleden de eilanden van de Balearen, waaronder Mallorca.

Jaarlijks zetten zo’n tien miljoen toeristen voet op de grond van Mallorca met badplaatsen als Cala d’Or, Alcúdia, Magaluf, Playa de Palma en El Arenal. Vooral deze laatste twee zijn populair.

Steile rotsachtige kustformaties zijn te vinden in het westen en aan de noordkaap (Cap de Formentor). De oost- en zuidkust worden gekenmerkt door de aanwezigheid van vele baaien en strandjes (calas). Rondom de baaien liggen lagunes en moerassen, de zogenaamde wetlands.

Mallorca kent verschillende duingebieden die door de voortdurende wind en de constante aanvoer van zand steeds van vorm veranderen waardoor het lijkt alsof ze permanent aan de wandel zijn.

In het zuidoosten (Sierra de Levante) en het noordwesten (Sierra del Norte; Malloquin: Sierra de Tramontana) lopen aan de kust evenwijdige bergketens. In het Tramontana-gebergte bevindt zich ook het hoogste punt op Mallorca, de Puig Mayor, 1445 meter hoog. Andere hoge toppen zijn de Teix (1062 meter), de Galatzó (1026 m), de Massanella (1340 m) en de Tomir (1102 m). Vanuit de bergen lopen diepe ravijnen (torrents) naar de kust.

Echte rivieren ontbreken op Mallorca, maar de beddingen van deze ravijnen kunnen na hevige regenval in woeste rivieren veranderen. Tussen de twee bergketens in ligt een vrij vlak, vruchtbaar gedeelte dat naar het noorden toe weer wat heuvelachtiger wordt en Es Pla heet. De heuvels die hier liggen worden niet hoger dan 350 meter. Kalksteen is een belangrijk gesteente op Mallorca en zorgt op verschillende plaatsen, maar met name langs de oostkust, voor karstverschijnselen zoals druipsteengrotten, kloven en inzinkingen. Bekende druipsteengrotten zijn de Cuevas del Drac en de Cuevas dels Harms bij Porto Cristo. Al deze verschijnselen ontstaan door water dat langs scheuren en breuken naar beneden sijpelt en dan de kalk oplost.
Het bekendste zandstrand van Mallorca ligt aan zuidkust in de Baai van Palma.

Mallorca heeft als hoofdstad Palma de Mallorca. Deze stad ligt aan een 20 kilometer brede en 2 kilometer lange baai. In het centrum van deze hoofdstad vindt men steegjes, vol met allerlei winkeltjes en levendige pleinen. Palma is omringd door de oude stadsmuren. Men vindt hier vele mooie archeologische overblijfselen en indrukwekkende bouwwerken zoals het Bellvere kasteel. Het meer recente verleden van Palma wordt weerspiegeld in de modernistische gebouwen van het levendige en gezellig Weylerplein.

Vlakbij Artà, een stad met talrijke archeologische vindplaatsen, ligt één van de 1e toeristische plaatsen Cala Rajada. Ondanks de grote veranderingen die deze plaats heeft ondergaan in de laatste tijd, heeft het de bekoorlijke sfeer van een vissersdorpje weten te behouden.

Ten Noordwesten van Cala Rajada ligt de plaats Pollença, aan de voet van de Sierra de Tramuntana. Deze plaats is omgeven door 2 bergen; de Puig de Pollença en de Calvari. Hier vindt men stenen fonteinen in de vele straatjes en op slechts 5 kilometer afstand ligt het vredige Port de Pollença met zijn kleine strandje en chique toerisme. De haven die hier aangedaan wordt door luxe jachten is voor het eiland een uniek ontmoetingspunt voor mensen uit de hele wereld geworden. Naast Pollença valt ook de plaats Alcúdia in de belangrijke toeristische zone. De uitgestrekte baai van Alcúdia is omgeven door brede stranden en grenst aan het natuurpark s’Albufera.

Ten noorden van de hoofdstad Palma vinden we de plaats Sóller, gelegen aan het einde van een dal vol sinaasappelboomgaarden en andere soorten fruitbomen midden in een bergachtig gebied. Dichtbij staat de hoogste berg van het eiland: Puig Major (1445m.) in het Tramuntana gebied. Deze plaats heeft toegang tot de zee via Port de Sóller, een natuurlijke haven die met een elektrisch treintje bereikt kan worden. Naast Sóller vindt men ook de pittoreske plaatsen Valldemossa en Deià en de aantrekkelijke stranden Cala de Deià, Cala Tuent en sa Calobra in dit gebied. Ten Zuidwesten ligt boven op de rotsen de plaats Estellencs. Deze plaats heeft een schilderachtig rotsstrandje en steile straatjes.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *