Mérida

Plaatsen > Mérida

Augusta Emerita, in 25 v. C. gesticht door Augustus, groeide uit tot de culturele en economische hoofdstad van Lusitanië, in die tijd de westelijkste provincie van Rome. De stad verloor echter haar glans tijdens de Moorse overheersing.

Mérida was ook een stad van schapenfokkers die beroemd zijn geworden doordat ze het Merinoras fokte, het meest verspreide schapenras.

Mérida, de hoofdstad van Extremadura, is redelijk welvarend en de rijke verzamelingen uit de Romeinse tijd, die de opgravingen hebben doorstaan, bestaan ondermeer uit een schitterende brug en een aquaduct. Tevens heeft de stad een aangenaam centrum en is hét toeristenoord van deze provincie.

Als je de stad vanuit het westen binnenrijdt, over de moderne hangbrug over de Río Guadiana, komt u bij de voormalige entree van de Romeinse stad en het Arabisch fort. Deze vierkante vesting, Alcazaba, meet 130 meter in het vierkant en heeft elementen uit veel periode sinds de Romeinen. Het werd aanzienlijk veranderd door Aboerrahman II in 835, die Syrische bouwtechnieken en veel Romeinse metselwerk toevoegde.Er werd tijdens de bouw van het fort ook veel Visigotische bouwmaterialen hergebruikt, immers deze periode was al voorbij.

Het poorthuis werd tijdens de restauratie eraan toegevoegd om de brug over de oevers van de Guadiana te overzien. Recente opgravingen hebben talrijke muren en fundamenten blootgelegd. Moderne werkzaamheden omvatten het stevig ondersteunen van de muren aan de oever van de rivier. De vierkante bastions op de hoeken van de vesting en vierkante torens bestaan weer uit een andere bouwstijl.

Binnen de muren van de vesting ligt het beroemdste waterreservoir van Spanje. Het water stroomt rechtstreeks vanuit de rivier binnen via een gewelfde tunnel

Verder vind je in de stad de basiliek van Santa Eulalia. Het is een statig gebouw en bevat Visigotische elementen die een deel van de zuidoostelijke zuilengang omvat.

Het hoogtepunt van de stad is het Romeinse theater, een van de best bewaarde uit de hele Romeinse wereld. ’s Zomers wordt hier een toneelfestival gehouden. Als je rechts op de foto kijkt zie je de toneelopbouw.

Op het terrein vindt je ook tuinen, een amfitheater en de ruïnes van een Romeins huis, Casa del Anfiteatro, waarvan de ondergrondse gangen en grote stukken mozaïek bewaard zijn gebleven.

Tegenover het huis staat het Nationaal museum voor de Romeinse kunst. Er is ook een museum voor de Visigotische kunst en bevindt zich in het centrum, naast het grote plein.

Zorg wel dat je in de zomer bij heet weer voldoende drinken bij je hebt, men zegt dat Merida de warmste plek is in geheel Extremadura.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *