Navarra

Plaatsen > Navarra

Navarra is een autonome regio en een provincie van Spanje. Navarra grenst aan de autonome regio’s Baskenland (provincies Guipúzcoa en Álava), La Rioja, Aragon (provincies Zaragoza en Huesca), en aan Frankrijk.

De hoofdstad van Navarra is Pamplona. Pamplona staat bekend als groene stad. Een kwart van de oppervlakte van de stad bestaat uit tuinen en bossen. Van de totale bevolking van Navarra, 569.628 (2002) leeft een derde in de hoofdstad, Pamplona. Er zijn 272 gemeenten in Navarra.

Navarra is grotendeels tweetalig, hier wordt zowel Spaans als Baskisch gesproken.

Navarra begon dik duizend jaar geleden als zelfstandig koninkrijkje, daarna is het  eeuwenlang in Franse handen en nu een provincie van Spanje, maar nog altijd autonoom met eigen regering.

Navarra kent een diversiteit aan landschappen, waaronder de Spaanse Pyreneeën. Navarra is onder te verdelen in 4 zones: de Pyreneeën, Pamplona stad, de Middenzone en de Ribera. Klimaat, architectuur, agricultuur, levensstandaard, gastronomie en folklore zijn in elke zone weer verschillend. Je treft in Navarra halfwoestijnen aan; het heeft een zeeklimaat, bergklimaat, landklimaat en een mediterraan klimaat.

In de bergen vind je schildpadden, genetkatten, lynxen en ook de beren zijn weer terug.

De Noord- Spaanse regio Navarra staat bekend om haar wijnen. Om toeristen met deze wijnen te laten kennismaken is ‘La Ruta del Vino’ ontwikkeld. De wijnroute, een initiatief van onder meer het ministerie van Cultuur en Toerisme van de Gobierno de Navarra, voert langs de bekendste en meest attractieve wijnhuizen van Navarra.

Navarra is een prima uitvalsbasis voor het maken van wandeltochten, rondtoeren met de auto, het bezoeken van typisch Spaanse stadjes of juist heerlijk luieren aan bijvoorbeeld het Embalse de Yesa; een prachtig blauw stuwmeer. Dit prachtig elf kilometer lange stuwmeer varieert in breedte van 800 tot 1200 meter en is gevuld met helder blauw water. Een prima plek dus voor watersporters en zonaanbidders. Langs het Embalse de Yesa liggen enkele dorpjes die al jaren geen tekenen van leven meer vertonen. De verlaten stadjes, die veelal op heuvels zijn gebouwd, zijn zeker een bezoekje waard. De aanblik van de half ingestorte huizen heeft iets lugubers.

Navarra kent ook een aantal schitterende valleien met wandelmogelijkheden waaronder Valle de Salazar, Valle del Roncal, Valle de Anso en Valle del Hecho. Allemaal prachtige valleien die, hoe verder je richting de Franse grens komt, steeds ruiger worden.

Larra Belagua Nordic Ski Centre
De Pyreneeën in het noorden van deze Spaanse regio worden omgetoverd tot een wit sprookjeslandschap. Hier vindt men de valleien van Roncal en Salazar, met hoogtes tussen de 1.100m (Rincón de Belagua) en 2.428m (Mesa de los Tres Reyes, de hoogste top van Navarra). De Belagua vallei is het belangrijkste natuurgebied van de Roncal vallei. Hier werd onlangs in december het nieuwe Larra Belagua Nordic Ski Centre geopend. Steeds meer mensen ontdekken Navarra als wintersportbestemming. De winter is hét seizoen om door de valleien van Roncal en Salazar te langlaufen, crosscountry trektochten te maken of met sneeuwrackets te wandelen. Navarra biedt reizigers tijdens de winter een compleet ander beeld van Spanje. Eén van de specialiteiten van Larra Belagua Nordic Ski Centre is de mogelijkheid tot crosscountry skiën. Hierbij kan men op langlaufski’s buiten de sporen in de vrije natuur skiën, een schitterende manier om van het winterse landschap te genieten. Naast vele kilometers crosscountry routes en skipistes, heeft Larra Belagua Nordic Ski Centre een sfeervol restaurant en gezellige bar. Het koude weer is ideaal om hier een aantal van de typisch Navarrese specialiteiten te proeven.

Roncesvalles
Roncesvalles is bekend bij mensen die op weg zijn naar Santiago de Compostella. Roncesvalles is de eerste halteplaats als de pelgrims vanuit Frankrijk de Pyreneeën zijn overgestoken en de Spaanse grens gepasseerd. Ondanks de steeds groter wordende stroom wandelaars van allerlei pluimage, is het plaatsje toch nog altijd niet veel meer dan een kerkje, een hospitaaltje en een herberg met stempelpost voor de lopers.

Selva de Irati
Selva de Irati is een natuurpark helemaal in het noorden van Navarra.

Las Bardenas Reales,
Las Bardenas Reales is een heuse woestijn, hemelsbreed nog geen 100 kilometer van de koele mistige bossen. In het najaar is het hier niet erg warm, in de zomer wordt de 50 graden echter met gemak gehaald. Een flink deel van de woestijn wordt verhuurd aan de NAVO, als oefenterrein voor luchtbeschietingen. In de enorme veiligheidszone rond de vliegbasis kan de natuur vrij haar gang gaan. De luchtshow van de militairen is dankzij de lege vlaktes redelijk goed te zien, zeker met een verrekijker.

Natuurreservaat Foz de Lumbier
In het natuurreservaat Foz de Lumbier, in de Sierra de Leire, bivakkeren zo’n 300 broedparen van de vale gier. De paren en hun jongen, in totaal 900 magen die gevuld moeten worden worden bijgevoerd, wat regelmatig voor spektakel zorgt.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *