Roses

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Roses

Net over de grens van Frankrijk naar Spanje ligt Roses (Rosas), van oorsprong alleen een vissersplaatsje, maar inmiddels ook bij toeristen een zeer geliefd vakantieoord.

Rosas ligt aan een uitloper van de Pyreneeën, én aan de Baai van Roses, met een centrum dat nog grotendeels in de oorspronkelijke staat is, met smalle straatjes en uiteraard een (vissers)-haven.

De naam Rosas is afgeleid van de Grieken uit Rhodos die zich in dit gebied als eersten vestigden. U zult in de omgeving dan ook nog Griekse overblijfselen uit de 9e eeuw aantreffen. De ruïne van een oude vesting aan de rand van het plaatsje accentueert het verleden van Roses nog eens extra.

Zowel in het centrum als in de toeristenwijk Santa Margarita vindt u veel leuke winkeltjes. De overdekte markt is elke dag geopend, en eenmaal per week, op zondagmorgen, is er een grote markt even buiten het centrum.

Talloze pubs, tapasbars, barretjes, terrasjes en enkele discotheken zorgen ervoor dat ook ‘s avonds niemand zich behoeft te vervelen.

Een mooie wandelpromenade met palmen flankeert het mooie zandstrand waar veel sportieve mogelijkheden zijn zoals waterskiën, surfen, zeilen, duiken en beachvolleybal. Ook kunt u een tennis- of squashbaan huren.

l’Escala ligt ten zuiden van het uitgestrekte strand van Roses en is vandaag de dag nog steeds een belangrijke vissersplaats. In de baai liggen 50 verzamelnetten waarin levende sardines worden bewaard, die er pas op het moment van verkoop worden uitgehaald.

Wie goed uit eten wil gaan (en het niet erg vindt om pas in na 12 maanden aan de beurt te zijn) moet in Rosas naar El Bulli. De eetgelegenheid van chefkok Ferran Adrià in Rosas is door het tijdschrift Restaurant benoemd tot beste van de wereld. De jury bestond uit ruim 550 lekkerbekken, recensenten en koks. Ze vonden El Bulli net iets beter dan The Fat Duck in het Verenigd Koninkrijk en Pierre Gagnaire in Frankrijk.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *