Sevilla

Plaatsen > Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. De stad wordt gescheiden door de Guadalquivir. Sevilla is de stad van Flamenco, stierenvechten en tapas.  De Andalusische hoofdstad, de derde grootste stad van Spanje, is een van de meest geliefde plaatsen voor toeristen, dankzij de unieke sfeer en de grote monumenten: de Arabische klokkentoren Giralda, de enorme kathedraal Torre del Oro, en de oude wijk Barrio Santa Cruz zijn enkele van de hoogtepunten.

Sevilla komt voor het eerst voor in de geschiedenis onder de Romeinen, wier keizers Hadrianus en Trajanus in het nabijgelegen Italica waren geboren. Onder Vandaalse heerschappij verarmde de stad na het jaar 411 tot de Visigoten er in 441 hun eerste hoofdstad van maakten. Sevilla werd het Arabische hoofdkwartier tot het overschaduwd werd door Córdoba, maar tegen 1031 werd het opnieuw de voornaamste hoofdstad van Andalusië. Het rijke platteland eromheen produceerde olijfolie, vijgen en graan.

Sevilla organiseerde in 1992 de wereldtentoonstelling. Vele gebouwen en de stadsinfrastructuur herinneren er nog duidelijk aan. Het oudste symbool van de stad is de Giralda, de toren van de kathedraal waar Christoffel Columbus begraven ligt. Tal van statige gebouwen, zoals het Alcazar, een geheel van paleizen, burchten en tuinen, historische paleizen, kathedralen en andere beeldbepalende gebouwen vormen een blijvende herinnering aan de Moorse bezetting.

Bezienswaardigheden
Alle bezienswaardigheden liggen in Sevilla op loopafstand van elkaar. Het oude centrum (El Centro) is een wirwar van kleine straatjes en pleintjes, uitgezonderd natuurlijk het Plaza Nuevo en de Avenida de la Constitución. Triana, de arbeiderswijk met smalle, maar fleurige straatjes, is van oudsher bekend om haar keramiek en de moeite van het doorwandelen waard. In de wijk El Arenal ligt de ‘Arena de la Maestranza’. Hier worden nog steeds stierengevechten gehouden.

Kathedraal van Sevilla
Een aanrader is een bezoek aan de kathedraal van Sevilla. Deze kathedraal ligt op de plek van een grote, in de 12e eeuw door de Almohaden gebouwde moskee. La Giralda, de klokkentoren en de Patio de los Naranjos zijn resten van dit Moors bouwwerk. In 1401 begon men met de bouw van de christelijke kathedraal, de grootste van Europa. Een eeuw later was hij klaar. Na bezichtiging van dit grote godshuis, kun je La Giralda beklimmen via de oplopende hellingen en genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Museo del Baile Flamenco
In april 2006 werd het Museo del Baile Flamenco voor het publiek geopend. Het museum, ligt aan de hoofdstraat Manuel Rojas Marcos, vier minuten lopen vanaf de kathedraal, in het hart van Sevilla, verbindt het museum zich met het culturele erfgoed van Andalusië: de Flamenco. In dit museum wordt op subtiele wijze de magie van de Flamenco geïntroduceerd. Om dit te kunnen verwezenlijken is het museum uitgerust met de meest geavanceerde multimedia technologie. Dit maakt het tot een echt museum van de 21ste eeuw. Volgens velen is het Museo del Baile Flamenco één van de mooiste musea in Andalusië.

Verdere bezienswaardigheden:

  • Een bezoek aan het paleis ‘Los Reales Alcázares’ met haar mooie tuinen.
  • Het Parque Nacional del Coto de Doñana, één van de mooiste wetlandreservaten van Europa.
  • De flamencoshow in Los Gallos Tablao Flamenco in de Barrio Santa Cruz.
  • Vanuit Sevilla maakt u gemakkelijk dagtochtjes naar o.a. Jerez de la Frontera (sherry!), Écija en Cordoba.
  • De VVV vindt u aan de Avenida de la Constitución 21B.
  • Reales Alcazares: de koninklijke paleizen van Sevilla, een combinatie van mudejar handwerk, een koninklijke stijl en mooie tuinen.
  • Casa Pilatos: vergelijkbaar met Reales Alcazares is Casa Pilatos, een renaissance paleis met veel mudejar en azulejos.
  • Torre del Oro: een verdedigingstoren, die tegenwoordig dienst doet als museum. Het is een gekanteelde Moorse toren uit de 13e eeuw, die zijn naam dankt aan de met goud ingelegde versieringen.
  • Plaza de España: dit kleurrijke plein vormde het middelpunt van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. Spanje, Portugal en Latijns-Amerika stalden hier hun promotiewaar uit in kleurrijke paviljoens.

Een goede stadskaart of een stadsrondrit per paard en wagen is aan te bevelen. Houdt wel rekening met het feit dat het er zomers erg heet kan zijn. Het voorjaar is dan ook de perfecte tijd om de stad te bezichtigen.

1 gedachte op “Sevilla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *