Tacoronte

Plaatsen > Tacoronte

Tacoronte ligt op Tenerife, een van de canarische eilanden. In Tacoronte en omgeving staat de druiventeelt en de wijnproductie centraal. Een groot aantal van de inwoners is actief in de landbouw, de fruit- en groententeelt, de bloemenkweek en het aanplanten van genezende kruiden.

De stad heeft haar oorspronkelijke benaming weten te behouden. De naam Tacoronte verwijst naar het guanche-woord “Tagoror”, wat betekent “de plaats waar de raad van de dorpsouderen samenkomt”.
Het nieuwe Tacoronte werd in 1496 gesticht door de Portugees Sebastiao Macheado. Evenals zijn vader nam Macheado samen met Alonso Fernández de Lujo deel aan de verovering van de Canarische eilanden. De stad werd opgebouwd centraal rond een oude abdij en is inmiddels uitgegroeid tot een centrum met ongeveer 20.000 inwoners.

Het merendeel van de traditionele gewoonten en gebruiken in het dorp verwijst naar de druivenoogst en de wijnproductie. Het feest van Cristo de los Dolores op de zondag na 15 september is tevens bekend als het Wijnfeest. Druiven en wijn staan centraal, niet alleen tijdens de offerande in de plaatselijke parochiekerk, maar zij worden tevens gul aangeboden aan de vele bezoekers.
Het Corpus Christi wordt gevierd in de maand juni met een ommegang langs de versierde straten van het stadscentrum. Ook het jaarlijks carnaval, het feest van Santa Catalina en van de Virgen del Rosario op 13 mei zijn evenementen die vele bezoekers lokken uit de wijde omgeving.

De parochiekerk van Santa Catalina, gebouwd in de 16e en de 17e eeuw, werd opgetrokken in koloniaal Canarische stijl. Het retabel van het hoofdaltaar, een werk van de gebroeders Rodriguez, en de beelden van Santa Catalina, San Lorenzo en de Hertog van Cornejo verdienen uw bijzondere aandacht. Het oude klooster met de Iglesia del Cristo de los Dolores is een prachtig voorbeeld van Canarische barok uit de 17e eeuw, met duidelijke vermenging van elementen van het Zuid-Amerikaans kolonialisme. In het dorpscentrum zijn enkele mooie herenhuizen te bewonderen met mooi bewerkte “balcones”.
Even buiten het dorp, richting Agua Garcia, kan men ontspannend wandelen in de eerste uitlopers van het Esperanza woud. In zuidelijke richting neigt Tacoronte richting het Parque Natural del Teide en de Barranco de los Lajas. De noordelijke kuststreek met de kliffen van El Sauzal en Tacoronte is een beschermd natuurgebied van uitzonderlijk ecologisch en wetenschappelijk belang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *