Toledo

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Toledo

Toledo is het openluchtmuseum van middeleeuws Spanje op 85 km afstand van Madrid

Toledo is de voormalige hoofdstad van Spanje. Na de Middeleeuwen werd Toledo voorbij gestreefd door Madrid.

De voormalige hoofdstad van Spanje is zeker een van de architectonische schatten van Spanje, met prachtig monumenten uit de Moorse, Gotische en Renaissance perioden. Christenen, joden en islamieten leefden in Toledo vreedzaam naast elkaar en dat is in de architectuur merkbaar. Elk gebouw heeft wel een Moors krulletje.

Toledo bezoeken, is flink sjouwen. De hoogteverschillen zijn pittig. Toledo ligt bovenop een heuvel en is een oude vestingstad die bewoond was door joden en islamieten, naast christenen. Je zal hier dan ook een moskee, synagogen en kerken aantreffen. De topattractie is zonder twijfel de kathedraal.

De kathedraal in Toledo is prachtig. De kathedraal van Toledo werd gebouwd in de Middeleeuwen en was de zetel van de aartsbisschop van Spanje. Weinig kerken zijn zo overdadig bedeeld met kunstschatten. Een waterval van goud, zilver en marmer.

Eén figuur komt steeds overal terug in Toledo, deze van de kunstschilder El Greco. Deze Griek kwam hier voor één opdracht in de kathedraal maar bleef in Toledo tot hij stierf in 1614. Vandaar dat er vele werken van zijn hand te zien zijn in deze stad. Er is zelfs een museum met zijn oeuvre.

Toledo is één groot museum. Naast de genoemde kathedraal moet zeker een bezoek gebracht worden aan de kleinere kerk van Santo Tomé met een belangrijk kunstwerk van El Greco.

Het vieren van H. Sacramentsdag in Toledo is een van de indrukwekkendste schouwspelen van Midden-Spanje. Langs de muren van de huizen en de kathedraal hangen wandtapijten en de religieuze schatten worden in plechtige processies door de straten gedragen. In september houdt Salamanca haar grote fiesta, met o.a. een paardenshow.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *