Calvo Sotelo 1926-2008

Beroemde Spanjaarden > Calvo Sotelo

De volledige naam van Calvo Sotelo was Leopoldo Calvo-Sotelo y Bustelo, 1st Marquess of Ría de Ribadeo. Hij werd geboren op 14 april 1926 in Madrid.

Calvo Sotelo was premier van Spanje van februari 1981 tot december 1982. Het was tijdens de stemming over zijn benoeming dat leden van de Guardia Civil op 23 februari 1981 het parlement binnenvielen en al schietend probeerden de macht te grijpen. Deze poging tot een militaire coup onder leiding van luitenant Kolonel Antonio Tejero resulteerde in de gijzeling van het voltallige Spaanse parlement. Verscheidene legereenheden steunden die poging tot de staatsgreep. Pas na zeventien uur, nadat koning Juan Carlos voor de televisie was verschenen, gaven de rechtse gardisten hun couppoging op. Calvo Sotelo kon twee dagen later tot regeringsleider verkozen worden.

Calvo Satelo was de tweede premier van Spanje na het Franco-tijdperk. Hij verving de afgetreden premier en partijvriend Adolfo Suárez, onder wie hij verschillende ministersposten bekleedde. Beide premiers waren lid van de Unie van het Democratisch Centrum (UCD).

Na de mislukte militaire coup was het de taak van Calvo Satelo om het vertrouwen van de spanjaarden in de democratie te herstellen. De toetreding van Spanje tot de NAVO in 1982 was zijn grootste politieke overwinning.

Na geruzie binnen de partij schreef Calvo Sotelo in 1982 vervroegde verkiezingen uit. Zijn partij, de liberale UCD, leed een forse verkiezingsnederlaag en de linkse PSOE, de socialisten onder leiding van Felipe Gonzalez wonnen.

Calvo Sotelo bleef na zijn aftreden als premier lid van het Spaanse parlement. In de jaren 1986 en 1987 was Calvo Sotelo lid van het Europees parlement, waarna hij afscheid van het politiek toneel nam.

Na de ontbinding van de UCD ging de politieke  voorkeur van Calvo Sotelo uit naar de conservatieve Volkspartij (PP), waarvan hij echter nooit lid werd.

In 2002 werd Calvo Sotelo door Juan Carlos in de adelstand verheven, onder andere voor zijn koelbloedige optreden tijdens de bezetting van het parlement.

De spaanse oud-premier Calvo Sotelo is op 3 mei 2008 op 82 jarige leeftijd overleden. De conservatieve liberale politicus overleed in zijn woning in Pozuelo de Alarcon bij Madrid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *