Dali

Thema’s > Beroemde Spanjaarden > Dali

Salvatore Felipe Dali werd op 11 mei 1904 geboren in in het Catalaanse Figueras onder de naam Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech. Zijn vader was een notaris.

Op z’n twaalfde kreeg hij tekenles en begon hij heel braafjes. Zijn eerste tentoonstelling in Figueras was een groot succes. Zijn vader besloot hem naar de kunstacademie te sturen in Madrid.

Zijn stijl veranderde al gauw toen hij in Milaan terecht kwam in een groep van artiesten en anarchisten. Parijs, het Mekka voor opstandige schilders, ontving hem met open armen.  In die tijd ontmoette Dali ook zijn vrouw Gala, die ook in veel schilderijen voorkomt. Eind 1929 trouwden Dali en Gala.

Op z’n 24e maakte hij zijn eerste surrealistische schilderij: “bloed is zoeter dan honing.” In de dertiger jaren werd hij ontdekt. Exposities in New York en Bazel. Toch wilde de surrealistische beweging hem niet meer dankzij zijn politieke opvattingen.

Een grote tentoonstelling werd gehouden in New York. Op de eerste dag verkocht Dali al zijn schilderijen. Hij kreeg daarna veel opdrachten die hij niet allemaal tegelijk aankon, hij raakte erdoor overwerkt en depressief. In 1948 gingen Dali en Gala terug naar Spanje. Hij werd geïnteresseerd in religie bezocht de paus en zijn chaotische leven werd meer georganiseerd.

Enkele kenmerken van Dali en zijn schilderijen:

  • Hij maakte vreemde voorstellingen heel realistisch.
  • Hij maakte gebruik van (seksuele) symbolen.
  • Hij presenteerde zichzelf opvallend en excentriek.
  • Hij introduceerde ‘paranoische kritische activiteit’.
  • Hij maakte van twee afbeeldingen één afbeelding (een soort zoekplaatje).

Salvatore Felipe Dali  overleed op 23 Januari 1989 op een leeftijd van 84 jaar in zijn Catalaanse geboorteplaats Figueres.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *