Geldzaken

Thema’s > Geldzaken

De monetaire eenheid in Spanje is de euro. In de grote steden en badplaatsen is er in het hoogseizoen altijd wel een bank buiten de normale openingstijden en op zaterdag open. 

Traveler’s Cheques
De Traveler’s Cheque of wel de reischeque is nog altijd het meest geaccepteerde betaalmiddel over de hele wereld. Ze zijn bovendien gedekt tegen verlies of diefstal en worden dan meestal binnen 24 uur vervangen. Neem altijd Traveler’s Cheques mee en bewaar de nummers en kopie van het bewijs op vele plaatsen. Als je van alles bestolen wordt, dan krijg je in principe je geld terug zelfs al ben je de nummers en het bewijs kwijt. Het is de enige manier om snel aan geld te komen.
Voor reischeques krijgt u altijd een betere koers dan voor contant geld, soms moet provisie betaald worden.

Pinpas/Bankpas
Het is bijna over de hele wereld (met name in de grote steden) al mogelijk om te pinnen. De mogelijkheden nemen zo snel toe dat de informatie die erover kan krijgen vaak zwaar verouderd is (met name de info in de reisgidsen). Ga er in ieder geval niet vanuit dat je overal kan pinnen, bovendien kunnen pasjes gedurende de reis breken of onbruikbaar worden. Neem ook meerdere pinpassen mee als je die hebt. 

Pinnen kunt u in alle Spaanse dorpen en steden, meestal bevinden de banken met pinautomaten zich in het centrum van een dorp. Ook langs de boulevards vindt u ‘losse’ automaten. Het maximum dat u op een reguliere EURO-pas kunt pinnen is 150 Euro per dag.  Zorg er voor dat uw pas geschikt is voor gebruik in het buitenland, meestal staat dit erop. U kunt altijd navraag doen bij uw bank. 

In de praktijk wil het nog wel eens voorkomen dat u op de zg. ‘wisseldagen’  (dinsdag en zaterdag) op de boulevard automaten aantreft die niet functioneren. U pint, ontvangt geen geld, maar wel een kwitantie. Maakt u zich geen  zorgen hierover, het bedrag wordt niet afgeschreven, maar de betreffende automaat is waarschijnlijk leeg.  Het beste kunt u naar een andere automaat (in het centrum) gaan.

Credit Card
Het verschilt per land met welke creditcard je het best terecht kan. Twee cards (Master, Visa Amex) meenemen is het best.
Geld opnemen met je creditcard kan soms de enige mogelijkheid zijn om aan geld te komen.
In veel landen en op veel locaties kan je met je creditcard ook Cash withdrawal doen ofwel geld opnemen met creditcard. Soms een uitkomst!
Creditcards, reisscheques, Eurocheques worden in de meeste hotels, restaurants en grote winkels geaccepteerd.
Uit onderzoek van betaalkaartenmaatschappij Visa Europa blijkt dat bijna 800.000 creditcardgebruikers niet weten dat de creditcard voortaan is gekoppeld aan een pincode. Europa bereidt zich voor op één uniform betaallandschap: Single European Payment Area (SEPA). Hierdoor gaan nu al in bijna alle Europese landen creditkaartbetalingen gepaard met het gebruik van een persoonlijke pincode. Om nare verassingen tijdens de vakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat. Money Card/Debit Card
Money Cards zijn relatief nieuw op de markt, je kunt deze kaarten opladen tot een bepaald bedrag bij bijvoorbeeld Visa ATM’s in land X (als je een Visa money Card hebt) en vervolgens hiermee geld opnemen in de lokale valuta bij Visa ATM’s in land Y. Wanneer je je hele tegoed hebt opgenomen kan je de Card weggooien . Een relatief veilig systeem omdat je met een pinnummer je geld opneemt maar wanneer je je Card kwijt raakt kan je nog niet heel snel niet je geld terugkrijgen ( soms zelfs helemaal niet)

Cash
Neem altijd voldoende cash mee. U kunt in Spanje met de Nederlandse Euro terecht, en andersom.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *