Hengelsport

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Hengelsport

Spanje telt meer dan 76.000 km aan rivieren. Opening en eind van het visseizoen is per regio verschillend.

Het meebrengen van eigen boten
Wil men de eigen boot meenemen dan is een vaarvergunning voor de desbetreffende wateren verplicht uw Nederlandse registratie is in Spanje niet geldig. De prijzen voor een bootvergunning verschillen per overheidsinstantie. De vergunning is één jaar geldig. De prijs voor een vergunning hangt met name af van het aantal PK’s van de motor.

In de praktijk is het bijna ondoenlijk om een vergunning vanuit Nederland aan te vragen alle papieren voor de aanvraag zijn in het Spaans en alle verzekerings  en boot papieren moeten door een beëdigd vertaler in het Spaans worden vertaald. Doet u de aanvraag in Spanje dan duurt het ca 6 maanden voor u de papieren in uw bezit heeft. Het varen zonder registratie word zwaar bestraft ik heb bedragen van €1000,- horen noemen.

Als u alle papieren in orde heeft dan moet u de boot bij een officieel reinigingsstation chemisch laten reinigen dit om de verspreiding van de zebra mossel tegen te gaan. Dit reinigen moet elke keer als u in een ander water gevaren heeft opnieuw gebeuren hier krijgt U een certificaat van.

Wetgeving
Deze wetgeving is hoofdzakelijk voor de provincie aragon en catalunien. U dient er rekening mee te houden dat elke autonome deelstaat zijn eigen wetgeving kent die soms erg snel veranderd.

Vistijden in Aragon mag men niet vissen tussen 24.00 en 06.00 uur in Catalunien niet tussen 21.00 en 06.00 uur. Wild kamperen is in heel Spanje verboden.

In heel Spanje is Levend aas verboden ook het transport hiervan over de weg met uitzondering van het stuwmeer van Caspe en het Ribaroya stuwmeer hier mag men aasvis gebruiken die uit het meer afkomstig is en aan de minimum maat voldoet.

U moet overal in Spanje een vergunning van de provincie (te verkrijgen in de hoofdstad) hebben en in de zogenaamde GOTO wateren ook een vergunning van de rechthebbende op het visrecht.

Er mag over het algemeen met 2 hengels gevist worden.

In het stuwmeer van Mequinenza is het boeien systeem verboden in het ribaroya stuwmeer is dit alleen toegestaan met ter plaatse gekochte boeien die men niet verder dan 25 m uit de oever plaatst.

Het trollen met kunstaas is sinds begin 2005 weer toegestaan in Spanje.

In Spanje kan men zeer goed vissen maar bedenk dat men hier te gast is.

Viswaterbeheerders
Confederacion Hidrografica del Ebro (175 wateren), Paseo Sagasta, 24 -26, 50071 Zaragoza, Spanje. Tel. 00 34 76 225203 en 217956, fax 00 3476 234206.

Confederacion Hidrografica del Tajo (201 wateren), Agustin de Betancourt, Nr. 25, 3, 28071
Madrid, Spanje. Tel. 00 34 15339935 en 5350500. Fax 00 34 1545502.

Confederacion Hidrografica del Guadalquivir (106 wateren), Plaza de Espana, Sector 11, 41071 Sevilla. Tel. 003454231540, fax 00 34 54 233605.

Confederacion Hidrografica del Duero (106 wateren), C/Muro, Nr. 5, 4700 Valladolid. Tel. 00 34 83 301198 en 301200, fax 00 34 83 301178.

Extra TIP
Hengelsportwinkel
Alvarez Alvarez Fishing,
S.L., C/Cordel de Ecija, sin, 14009 Cordoba. Tel. 0034 57 421718, fax 00 34 57 438135.

Vissoorten in Spanje

Snoekbaars komt nog niet lang in Spanje voor in het begin van de  jaren werd er af en toe een snoekbaars tijdens het Blackbass vissen gevangen. 5 jaar later was het al mogelijk om gericht op Snoekbaars te vissen, de populatie groeide snel en enkele jaren later werden er al ongelofelijke vangsten gemeld van ca.100 stuks per dag. Sinds de eeuw wisseling heeft de situatie zich gestabiliseerd maar vangsten van enkele 10 tallen per dag komen regelmatig voor.

De meerval is in het begin van de jaren 70 door een Duitser illegaal in het stuwmeer van Riba Roja uitgezet, vandaar uit heeft de Meerval zich over de andere stuwmeren en de benedenloop verder verspreid. Zoals bekent is de Meerval een snelle groeier en bereikt al na een paar jaar flinke afmetingen door het gunstige klimaat gaat de voortplanting ook snel zodat er in het stuwmeer van Mequinenza snel een grote populatie is ontstaan.

Op de Rio Ebro bevindt zich een enorm groot bestand aan grote meerval. Om u een indruk te geven van hoe groot deze vis kan worden: het Spaans meervalrecord staat op 245 cm. Dit is uiteraard een uitzondering, maar vissen met afmetingen tussen de 160 en 200 cm zijn echt heel gewoon. Bij enigszins goede omstandigheden komen er echt alle weken vissen van 80 tot 100 pond op de boot. Hierboven wordt de spoeling dunner maar ook 120 ponds meervallen zijn absoluut geen schaarsheid.

De Meerval voedt zich doorgaans 24 uur per dag met zowel dode als levende vis, doch de beste tijd om meerval te bevissen begint laat in de middag en duurt tot ver in de nacht. Gevist word er vanuit een voor anker liggende of driftende boot met een dobber montage met een levende aasvis. hiermee vist u de inhammen en ander interessante plaatsen af. Een manier die op het stuwmeer van Mequinenza vaak succes oplevert is het trollen met dieplopende pluggen. Pluggen met een lengte van 14.cm voldoen uitstekend u vist hiermee de oevers en de grindbanken af, u haakt met deze methode uiteraard ook snoekbaars en kleinere meerval. Trollend kunt u een groot deel van het meer uitkammen en van de overweldigende natuur genieten.

Vissen op Grootbekbaarsen (Black Bass) is een absolute hype. Het zijn namelijk mooie vissen om op te vissen. In Spanje vindt u veel Blacks bass in het meer nabij Calpe. U kunt er exemplaren vangen van boven de drie kilo. Elk jaargetijde heeft een bepaald voedselaanbod waar de Black Bass precies van op de hoogte zijn. Kreeftjes, jongbroed, schelpdiertjes, pieren en nog veel meer behoren tot de menukaart. Imitaties die op de juiste plek en op het juiste moment worden aangeboden, zijn vaak succesvol. Om de black bass in het meer te vangen, kunt u gebruik maken van verschillende technieken. Zo kunt u met de vliegenhengel voorzien van een popper, een oppervlakte-kunstaas, perfect Black vangen. Het is wel een specialisme waar u tijd in moet steken omdat u vanuit de boot de kanten af moet vissen. Hoe dichter u bij obstakels en de randen van stenen kunt gooien des te meer kans u heeft om Blacks te vangen. Gevist wordt met diverse soorten kunstaas, zoals poppers, twisters, pluggen en blinkers. Werpend met kleine pluggen en diverse rubberen kunstaas soorten kunt U de baaien en de ondiepere delen van het meer afvissen. Bekende standplaatsen van de Blackbass zijn onderwater staande bomen, in het water liggende rotsblokken en andere onregelmatigheden op de bodem. Black Bass zit ook in het Camarasa-stuwmeer. Visvergunningen: bij Armeria Royal in Balaguer en in de Bar Mirador del Uac in San Lorenzo de Montgay.

Karper is de enige inheemse vis in het stuwmeer van Caspe en is niet zoals de roofvissen uitgezet. Karper komt in ongelofelijke hoeveelheden voor en kan het hele jaar door gevangen worden. Gaat men enkele uurtjes vissen dan haakt men hoofdzakelijk de kleinere exemplaren. Dit echter wel in grote aantallen. Het best lukt dit met niet te zwaar materiaal, een lichte karperhengel of een zwaardere matchhengel volstaan. U vist met een pennetje of een licht schuifloodje op een voerplek, het best legt u deze voerplek enkele uren voor het vissen aan waarna u als u terugkomt deze voorzichtig benadert. u dient niet te zuinig te zijn met het voer, een flinke emmer per keer volstaat.

Vangsten van 20 of meer exemplaren per dag zijn geen uitzondering.

Voert men gericht op grote karpers, met maïs en boili’s  dan zal blijken dat er ook zeer grote exemplaren voorkomen. Gevist word er met de bekende methoden met als uitzondering dat het stuwmeer van Caspe geen dressuur kent na langer voeren worden de grote exemplaren tot 47 pond aangetrokken. Goede resultaten worden geboekt met frolik op de hair. U moet er wel rekening mee houden dat u voldoende voert om te beginnen moet u denken aan ca 20 kg mais per dag.

Rode tonijn vind je in heel de Middellandse Zee. Het is een grote vis die wel meer dan 3 meter kan meten en meer dan 600kg kan wegen. Witte tonijn (albikoor) wordt vooral gevist in de Atlantische Oceaan en is minder groot. Hij kan tot 30 kg wegen en 1,20m lang zijn. In Spanje, maar ook in Frankrijk en Ierland vissen ze op witte tonijn, wanneer hij in de zomer migreert naar hun kuststroken. Hij meet dan gemiddeld 60 cm en weegt 5 kg.

In 1977 werd de regenboogforel geïntroduceerd en vandaag de dag is deze vissoort nog steeds beschermd. U heeft een vergunning nodig om op regenboogforel te mogen vissen. Het ministerie van Landbouw en Visserij houdt toezicht op de uitgegeven vergunningen.

Zalm
Voor het aanvragen van vergunningen kunt u contact opnemen met Consejeria De Agricultura, Direccion Regional de Montes Medio Natural, Negociado de
Pesca C/Coronel Aranda, 2, 33005 Oviedo (Asturië). Tel. 003485105548, fax 00 34 8 51 05538.
Servicia De Montes, Caza Y Conservacion De La Naturalezza C/Rodriguez, 5-1, 39002 Santander (Cantabria). Tel. 00 34 42 207586

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

1 gedachte op “Hengelsport

 1. Mieke

  Hallo
  Mijn man zou zo graag hengel vissen zoet water in Spanje februari als kan met nog een aangenaam weertje.
  Niet club Ebro kunnen wij niet betalen. Ik ben invalide en mijn man op pensioen.
  En ook grote joekels waar meten we zijn a u b ?
  M v g Mieke en Tony

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *