Huis kopen in Spanje

Thema’s > Huis kopen in Spanje

We wijzen u er op dat deze pagina slechts een indicatieve samenvatting is voor het kopen van een huis in Spanje. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor uw transacties. Wij nemen geen enkele verantwoording voor de hier opgenomen informatie en aanvaarden ook geen enkele aansprakelijkheid.

Hieronder een hele opsomming over het kopen van een hui sin Spanje; voornamleijk waarschuwend van aard. Dat Nederlanders vaak een huis kopen in Spanje bewijzen de officiële cijfers van Spaanse registratiekantoren: In de eerste negen maanden van 2016 hebeben Nederlanders maar liefst 1.281 woningen in Spanje land gekocht. Nederland staat hiermee voor het eerst sinds lange tijd in de top 10 van landen die het meest huizen kopen in Spanje.

Prijzen
De huizenprijzen in Spanje variëren sterk. Er zijn hele verlaten dorpen die bijna gratis van de hand gaan, maar ook dure A-locaties. De grondprijs in de Pyreneeën bijvoorbeeld is de tot enkele jaren gelden explosief gestegen omdat veel mensen uit de stad met geld daar een tweede of derde huis hebben. In 2009 heeft Disney aangekondigd een nieuwe themapark te gaan bouwen aan de Costa del Sol. Als gevolg daarvan zijn de huizenprijzen langs de Costa del Sol, en dan vooral van Estepona tot Sotogrande, direct gestegen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van invloeden op de huizenprijs, u zult vooral de plaatselijke situatie in acht moeten nemen om dergelijke invloeden te herkennen. Uiteraard is het afhankelijk van uw woonwensen of u deze invloeden negatief of positief vindt meewegen.

Maar ook prijsdrukkende bewegingen zijn waar te nemen. De situatie op de Spaanse vastgoedmarkt is er sinds 2007 dramatisch op achteruit gegaan. In januari 2008 werden volgens het Spaans instituut van de statistiek op jaarbasis 27 procent minder woningen verkocht. Volgens het Spaanse onderzoeksbureau National Statistics Institute (INE) kelderden de huizenverkopen in Spanje in maart 2008 met maar liefst 36% in vergelijking met een jaar eerder. De huizenverkoop in Spanje is in 2008 28,6 procent gedaald op jaarbasis (Spaanse statistiekinstituut Ine). De prijzen daalden met 3,2 procent op jaarbasis. Spelers uit de sector spreken zelfs van een prijsdaling met 8,8 procent voor 2008. In december 2008 daalde de huizenverkoop met 26 procent op jaarbasis en met 10,8 procent ten opzichte van november.

De huizenmarkt in Spanje was de laatste jaren oververhit geraakt doordat Spanje meer woningen dan Frankrijk, Duitsland en Engeland samen bouwde. De huizenmarktindustrie is in verhouding met andere Europese landen dan ook bijna twee keer zo groot. Vooral de tweede huizenmarkt groeide enorm. De prijzen in het land verdrievoudigden in tien jaar en veel Spanjaarden staken bij wijze van investering hun geld in een tweede en zelfs derde huis. Dat werkte speculatie en bouwfraude in de hand.
Veel Spaanse kopers zijn in de problemen geraakt door de forse stijging van de hypotheeklasten. Sinds iets meer dan een jaar stijgt de hypotheekrente bijna onafgebroken. De meeste strategen verwachten niet dat de Spaanse huizenmarkt compleet instort. De huizenprijzen stagneren wel, maar er worden geen Amerikaanse toestanden verwacht.

Zowat 1 miljoen nieuwbouwappartementen en huizen in Spanje stonden in februari 2009 leeg. De bouwsector, in 2006 nog goed voor 7,5 % van het Spaanse BNP, leek toen volledig tot stilstand te komen. Geen enkele van ’s lands 14 grootste bouwondernemers heeft in december 2008 ook maar één nieuw bouwproject gestart. Zelfs het laatste kwartaal van 2008, waarin 135 nieuwe bouwprojecten werden gestart, werd als ‘catastrofaal’ bestempeld. Tijdens de vastgoedhausse van 2006 werden in een enkel jaar 2006 niet minder dan 700.000 nieuwe appartementen afgeleverd, meer dan 2.000 per dag.

Lagere prijzen en aantrekkelijke rentetarieven hebben ertoe geleid dat de verkoop van bestaande woningen in Spanje in juni 2010 weer met 7 procent waren toegenomen ten opzichte van dezelfde maand in 2009. Het was de zesde maand op rij dat de huizenverkoop steeg. De huizenverkoop steeg in de eerste zes maanden van 2010 met 10,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In januari steeg de verkoop voor het eerst in drie jaar.

Overdracht
Al bij bezitsoverdracht (bij overhandiging van de sleutel) bent u in principe eigenaar van het Spaans onroerend goed. Dit is echter niet voldoende. Er dienen dan nog wat procedures doorlopen te worden om ook werkelijk als juridisch eigenaar geregistreerd te staan, zoals onder andere de inschrijving in het registro.

Een belangrijke rol bij de aankoop van Spaans onroerend goed is de vraag wie de eigenaar van de grond is. De eigenaar van de grond is volgens de Spaanse wet namelijk ook de eigenaar van de opstallen, die op zijn land staan of gebouwd worden. Bovendien dient het land als onderpand voor hypotheken en leningen.

Bij transacties van land moet u er dan ook zeker van zijn dat de grond vrij van hypotheken of schulden wordt opgeleverd, want bent u eenmaal eigenaar van het land, dan bent u als eerste aansprakelijk voor oude hypotheken en leningen van de vorige eigenaar..

Wie is de rechtmatige eigenaar bij aankoop onroerend goed?
Een veel voorkomende denkfout bij buitenlanders, die een huis in Spanje willen kopen is, dat men eigenaar van het huis wordt op het moment dat men een koopcontract ondertekent met een verkoper. Dit is volstrekt onjuist. Het belangrijkste wat men moet weten voordat men met de onroerend goed transactie verder gaat is of de persoon, die het huis wil verkopen ook daadwerkelijk de enige echte juridische eigenaar is en dat er geen hypotheken en achterstallige (belasting)schulden op het huis of op de grond rusten.

Daar de eigendomsrechten vroeger niet zijn vastgelegd is het met oude huizen erg moeilijk dit als eigendom te verwerven. Bijvoorbeeld als een oud huis te koop staat. Pa en Ma overlijden en de kinderen hebben erfrecht. Voor u is belangrijk dat  ALLE partijen zich akkoord verklaren met de verkoop. Laat nu van de (bijvoorbeeld) 5 kinderen er 4 akkoord gaan met de verkoop en nummer 5 komt na een jarenlang verblijf in bv Venezuela terug. Dan pas heeft U een probleem, omdat die dan aanspraak op zijn erfdeel kan maken. Dat is in Spanje het grote probleem en daarom staan er zo veel huizen leeg en vervallen bij.

Aan de persoon, die zijn huis wil verkopen moet u een kopie van zijn escritura (=eigendomsakte) vragen, waarin de naam van de eigenaar, het officiële adres en het registratienummer van het onroerend goed staan vermeld, zoals deze zijn ingeschreven bij het ‘registro de propiedad’.  Het is raadzaam deze kopie van de escritura (= copia simple) aan een juridisch adviseur (bijvoorbeeld uw advocaat of uw gestor) te geven en hem te vragen deze gegevens in het “registro” en bij het “catastro” (hierover straks meer) te onderzoeken. De advocaat zal dan het “registro de propiedad” en het “catastro” aanschrijven en om een “nota simple” vragen. De instanties zullen dan alle details verstrekken inzake het onroerend goed, zoals de grenzen van het perceel, de huidige eigenaar, medeeigenaren, hypotheken, schulden, beslagen en of de plusvalia, overdrachtsbelasting, en andere belastingen betaald zijn.

Dit eerste kadastrale onderzoek moet ruim voor de definitieve onroerend goed transactie plaatsvinden teneinde problemen in een later stadium te voorkomen. Is alles in orde dan kunt u met de verkoper in zee gaan en alle andere details met hem bespre­ken, zoals de betaling van de lokale en nog lopende belastingen, oude en onbetaalde telefoon-, energie- en andere rekeningen en de uiteindelijke vraagprijs.

Hypotheek tweede huis in Spanje
Voor het kopen van huizen binnen de EU geldt meestal dat de bank ze wil financieren tot 75% van de taxatiewaarde. Dat betekent dat er een deel uit eigen geld betaald moet worden. Een mogelijkheid is om op de overwaarde van de eerste woning te gebruiken, en als onderpand te laten gelden voor een lening of krediet.

De voorwaarden van de financiële aanbieders verschillen van aanbieder tot aanbieder evenals de voorwaarden per aanbieder per land waar de woning in het buitenland gelegen is. We adviseren u dan ook om contact op te nemen met verschillende aanbieders en hun offertes onderling te vergelijken.

Privé-contract bij aankoop woning – Contrato privado de compraventa
Alvorens in aanwezigheid van een notaris de koopakte te tekenen, onderte­kenen de koper en de verkoper meestal eerst een privé-contract (= contra­to privado de compraventa) met de verkoper of zijn makelaar. Het is ook  mogelijk om deze fase over te slaan en gelijk de escritura (zie hieronder) bij de notaris te ondertekenen. Wanneer u echter een deposito vooruit betaalt dan dient men echter wel eerst een privé-contract op te maken en te onderteke­nen. u kunt ook een soort reserveringscontract tekenen, waarbij u een klein deposito aanbetaalt (ca. euro: 300,– tot  euro 600,–), waarmee u een bepaald recht heeft om het betreffende onroerend goed binnen 30 dagen te kopen. In de meeste gevallen bent u dit deposito kwijt, wanneer u afziet van een definitieve koop. u heeft ook de mogelijkheid om een optie-contract (= contrato de opción de compra) te tekenen. Dit is geen bindend koopcontract, maar u dient doorgaans wel een deposito van 10 % van de koopsom van het huis te betalen, welke u verliest wanneer u niet binnen de afgespro­ken termijn tot aankoop over­gaat.

De notariële akte – escritura (publica de compraventa)
De notariële akte van eigendom wordt in Spanje kortweg de escritura genoemd. Bij de overdracht moet een vertaler, een juridisch adviseur of een advocaat aanwezig zijn, die een taal spreekt, die de koper ook begrijpt.

De escritura bevat de volgende informatie:

  • de naam van de notaris, de verkoper en de koper;
  • gegevens betreffende het onroerend goed;
  • een verklaring, dat de verkoper ook de eigenaar is;
  • een verklaring, dat het onroerend goed vrij is van huur en lasten;
  • de prijs van het onroerend goed;
  • betalingswijze;
  • wie welke belastingen gaat betalen.
  • Overdracht van het onroerend goed

Overdracht (of transport) is de term die gebruikt wordt voor het ondertekenen van de definitieve transportakte (= escritura de compraventa). De overdracht vindt plaats op een in het contract bepaalde datum, meestal twee tot drie maanden na de ondertekening van het voorlopig koopcontract (hoewel deze datum gewijzigd kan worden). Bij de overdracht wordt de verkoopakte ondertekend, wordt het wettelijke eigendom van een onroeren­de zaak overgedragen en wordt de totale aankoopprijs plus overige kosten zoals notariskosten (= notario), belastingen en leges voldaan (deze kunnen echter ook naderhand voldaan worden). Zodra alle benodigde stukken m.b.t. de aankoop bij de notario aanwezig zijn, zal hij contact met u opnemen en u verzoeken het restantbedrag van de aankoopprijs na aanbetaling te betalen en indien van toepassing, informeren naar het hypotheekbedrag. Hij zal u verder een rekening doen toekomen voor zijn diensten en alle verschuldigde belastingen die normaliter binnen 30 dagen na de overdracht voldaan dienen te worden (van tevoren navragen). Bij die gelegenheid zal de notario u eveneens een concept van de koopakte doen toekomen (doet hij dat niet, vraag hier dan zelf naar). Dit concept dient volledig te zijn en geen blanco ruimtes te bevatten die later ingevuld kunnen worden. Indien u de koopakte niet begrijpt, dient u deze door uw advocaat te laten controleren (of hem op­dracht te geven een koopakte voor u op te stellen).

Inschrijving bij het kadaster
Nadat de akte ondertekend is, wordt het origineel (primera copia) verstuurd naar het kadaster (registro de la propiedad) en wordt de naam / namen van de nieuwe eigenaar / eigenaren ingeschreven op de kadastrale akte. Het is van belang dat de ondertekende escritura zo spoedig mogelijk aan het kadaster wordt verstuurd, bij voorkeur nog op de dag van onderte­ke­ning. De notaris verzorgt dit normaal binnen 30 dagen na de ondertekening. U kunt de akte ook persoonlijk bij het kadaster afgeven of uw advocaat hiervoor laten zorgen, hetgeen de voorkeur verdient (met name als u de verkopende partij niet vertrouwt).

De kadastrale inschrijving van onroerende zaken vormt het belangrijkste onderdeel bij de aankoop van onroerend goed in Spanje, omdat tot het moment dat het onroerend goed op uw naam is geregistreerd, er beslag op het onroerend goed kan worden gelegd, zonder uw medeweten.

Pas op het moment dat de escritura ingeschreven is en het een zogenaamde “escritura publica” wordt, bent u de rechtmatige eigenaar van het onroerend goed. Na de inschrijving worden de originele aktes aan het notaris­kantoor geretourneerd, meestal na zo’n twee à drie maanden.

De Spaanse makelaar
Het is aan u de keuze of u bij het koopproces wel of geen gebruik maakt van de tussenkomst en begeleiding van een makelaar. De meeste onroerendgoedtransacties in Spanje vinden plaats door tussenkomst van een makelaar. Het is ook mogelijk om een makelaar/agent in eigen land in te schakelen, die samenwerkt met een Spaanse makelaar. Op de meeste makelaarskantoren, vooral langs de kust, is er altijd wel een medewerker aanwe­zig, die minimaal Engels of een andere taal dan Spaans spreekt. In diverse internationale onroerend goed magazines worden huizen aangeboden. U kunt ook onder ‘inmobiliarias’   kijken in de Spaanse gouden gids in de regio of plaats, waar u van plan bent te kopen.

Tot voor kort moesten Spaanse makelaars zich bij de uitoefening van hun vak houden aan de wet en moesten een beroepskwalificatie en een vergunning hebben. Bovendien moest de makelaar zijn aangesloten bij één van de onderstaande organisaties om als makelaar te werken:

  • Agente de Propiedad Inmobiliaria (API)
  • Gestor Intermediario en Promociones de Edificiones (GIPE)

Leden van bovengenoemde organisaties hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, hoewel deze minimaal is. Wanneer u in contact komt met een makelaar vraag dan om zijn registratienummer bij de betreffende makelaarsorganisatie.

Sinds november 2001 kan iedereen als makelaar optreden zonder als makelaar geregistreerd te staan bij de API. Dit betekent, dat het zeer moeilijk is een makelaar verantwoordelijk te stellen voor het geval er iets fout gaat met een onroerendgoedtransactie.

Wij raden aan om een makelaar te nemen, die is aangesloten bij een beroepsorganisatie, zoals de API (= Agente de la Propiedad Inmobiliaria) of GIPE (= Gestor Interme­diario de Promociones y Edificaciones), omdat aangesloten leden vooraf examens hebben moeten doen om toegelaten te worden tot deze beroepsorganisaties. Bovendien hebben de API en de GIPE bepaalde standaardvoorwaarden voorgeschreven, waaraan de leden moeten voldoen.

Bij overige “makelaars/tussenpersonen/bemiddelaars” moet u zeer voorzichtig zijn, omdat u dan geen enkele bescherming heeft. De makelaar kan ook aangesloten zijn bij een internationale makelaarsorganisatie, zoals de European Federation of Estate Agents.

Wanneer u met een makelaar in zee gaat vraag dan of hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten en voor welk bedrag. De meeste zullen of geen verzekering hebben afgesloten of slechts voor een laag bedrag zijn verzekerd via de bovengenoemde beroepsorganisaties.

Vraag bovendien aan de makelaar of hij met een geblokkeerde klanten- of derden rekening werkt. Door u verrichte aanbetalingen worden dan op zo’n rekening gestort. De makelaar mag het geld op deze rekening alleen gebruiken, waarvoor het bedoeld is. Met andere woorden, de makelaar mag de aanbetaling pas aan de verkoper overmaken, wanneer de verkoop rond is en alle aktes bij de notaris zijn getekend.

Als de makelaar de aanbetaling eerder zou overmaken aan de verkoper dan loopt u het risico, dat de verkoper het huis aan iemand anders verkoopt. U vist dan naast het net en bent bovendien uw aanbetaling kwijt.

Let op !

In Spanje is het gebruikelijk, dat verkopers hun huis bij meerdere makelaars te koop aanbieden. Als koper kunt u één huis dus bij verschillende makelaars voor verschillende prijzen tegenkomen. In sommige gevallen zegt de verkoper tegen de makelaar hoeveel hij voor zijn huis wil hebben, hoeveel de makelaar dan vraagt maakt de verkoper meestal niet uit. Omdat elke makelaar weer een ander bedrag voor het betreffende huis kan vragen kunnen per makelaar prijsverschillen ontstaan.

De makelaarscommissie in Spanje is vrij en wordt niet door de overheid gereguleerd. In principe wordt de commissie betaalt door de verkoper, maar wordt meestal in de koopprijs verrekend. De commissie ligt tussen de 5 en 10 %. Makelaars, die in Nederland of België Spaans onroerend goed verkopen en samenwerken met een in Spanje gevestigd makelaarskantoor, delen meestal de commissie bij verkoop. Dit zijn legale methoden en kopers, die een Nederlandse makelaar inschakelen betalen dus in principe niet meer voor hun huis, dan wanneer ze rechtstreeks via een makelaar in Spanje hadden gekocht.

De rol van de Spaanse notaris
De taak van de notaris is het vastleggen van verschillende rechtshandelin­gen en overeenkomsten in notariële akten; in sommige gevallen zijn zulke ak­ten zelfs wettelijk verplicht, zoals bij de aan- en verkoop van onroerend goed. Het is gebruikelijk alle papieren naar de notaris te sturen, die dan op zijn beurt de escritura zal opmaken. Hij ziet toe op de juiste identiteit van de koper(s), verkoper(s) en/of gemachtigden. Wanneer de escritura gereed is om te ondertekenen dan zal er een afspraak worden gemaakt bij de notaris, die de escritura voor beide partijen zal voorlezen. Verstaat u geen Spaans dan is de notaris verplicht een vertaler/tolk in te schakelen.

Pas nadat de escritura voor u geheel duidelijk is, wordt u gevraagd de akte te onderteke­nen. Nadat u heeft getekend zal ook de notaris zijn handteke­ning zetten. Hij zal u dan een kopie van de onderte­kende escritura geven, de zogenaamde copia simple. Ondanks de aanwezigheid van een notaris moet u op de hoogte zijn van de inhoud van de escritura en bent u verantwoordelijk voor hetgeen dat u ondertekent. De notaris is slechts een openbare functionaris, die getuige is bij de ondertekening van een overeenkomst. Het is niet de taak van de notaris om de inhoud van het con­tract te kennen en hij is evenmin verant­woordelijk voor de juistheid of com­pleetheid van de inhoud van de escritura. Wat de notaris tekent is “yo doy fe” (ik geef in vertrouwen).

De notaris is sinds 1993 verplicht informatie bij het registro op te vragen. Op het moment van ondertekening van de escritura mag de door de notaris opgevraagde informatie niet ouder zijn dan 4 dagen. De notaris moet bij het registro een beschrijving van het onroerend goed opvragen (oppervlakte en afmetingen en grenzen van het perceel), alsmede checken wie de juridische eigena(a)r(en) van het onroerend goed is/zijn en onderzoeken of er nog (belasting)beslagen of hypotheken op het onroerend goed rusten. De door de notaris opgevraagde en onderzochte informatie moet in de escritura worden opgenomen. De nieuwe wet biedt de notarissen echter een mogelijkheid om onder deze rechercheplicht uit te komen. Notarissen kunnen in de escritura namelijk een clausule opnemen, waarin staat dat de koper akkoord gaat met het gegeven, dat de notaris niet verantwoordelijk is wanneer er na de koop toch nog beslagen en lasten ontdekt worden, die rusten op het betreffende onroerend goed. De notaris zal dit de (buitenlandse) koper uiteraard niet vertellen en gaat uit van de onwetendheid van de buitenlandse koper….maar u weet nu beter!

Bedenk, dat de Spaanse notaris in principe alleen de Spaanse staat vertegenwoordigt en zijn belangrijkste taak het innen van bepaalde belastingen is, namens die Spaanse staat. Omdat de Spaanse notaris een vrijwaringclausule in de escritura kan opnemen en hij in principe niet aan uw kant staat, raden wij kopers aan om (ondanks de rechercheplicht van de notaris) toch een eigen gestor of advocaat in te schakelen, die het hele koopproces begeleidt, de koopakte voor u doorneemt en onafhankelijk onderzoek doet naar de gegevens in de escritura.

De Spaanse erfrechtsituatie
Als Nederlander met bezittingen in Spanje krijgt u te maken met het Spaanse erfrecht die wezenlijk anders is dan de Nederlandse. Een apart Spaans testament voor uw Spaanse bezittingen wordt dan ook aangeraden. Informatie hierover kunt u het beste inwinnen bij Nederlandse juristen/advocaten in Spaans recht.

Checklist waar kopen in Spanje?

  • Heeft u genoeg tijd gehad om de omgeving te bekijken?
  • Hoe is het klimaat buiten het zomerseizoen?
  • Wat zijn de recreatieve, culturele en sociale mogelijkheden in en buiten het seizoen?
  • Is er nog wat te doen buiten het seizoen? Of gaat na het seizoen alles dicht en is de plaats waar u wilt kopen uitgestorven? Zijn er nog activitei­ten, waar u iets aan hebt?
  • Rijden er nog bussen en taxis buiten het seizoen?
  • Hoeveel moet u betalen voor onroerend goed belasting en andere heffingen in de plaats, die u op het oog heeft? En is die niet te hoog vergele­ken met andere plaatsen?
  • Hoe hoog zijn de kosten van de plaatselijke voorzieningen?
  • Wat zijn de kosten van levensonderhoud in uw nieuwe toekomstige Spaanse omgeving?
  • Is uw huis goed te bereiken? (hoe ver ligt uw huis van vliegveld, auto­baan, trein/busstation)
  • Wat zijn de (bestemmings)plannen in en buiten uw gemeente nu en in de toe­komst?
  • Wordt het niet te duur om een paar keer per jaar naar Spanje te gaan?
  • Is een noordelijker gelegen streek in Spanje niet goedkoper om te bereiken? Of zijn de reiskosten geen bezwaar?
  • Bent u ook telefonisch te bereiken of hoe lang duurt het voordat u aange­sloten wordt op het telefoonnet? (of gaat u een Nederlandse of Spaanse mobiele telefoon gebruiken)
    Hoe is de medische verzorging geregeld in de omgeving? Afstand tot (Nederlandse) artsen, fysiotherapeuten, ziekenhuizen?
  • Zijn er voldoende mogelijkheden om uw huisdier mee te nemen. Is er genoeg ruimte voor uw huisdier in en rond het huis en is er een dierenarts in de buurt?
  • Hoe staat het met de veiligheid en de criminaliteit in de omgeving?
  • Wat is de hoogte van de verzekeringspremie in relatie met uw plaats?
  • Hebben uw (klein) kinderen nu en in de toekomst voldoende recreatiemogelijkhe­den, zijn er leeftijdsgenootjes, scholen etc.?
  • Wat is de afstand tot winkels / recreatieve voorzieningen?
  • Is uw huis gemakkelijk te verhuren m.a.w. is uw huis en plaats in trek bij huurders/vakantiegangers?
  • Wat voor huurprijs kunt u voor uw huis op die plaats vra­gen? Vergelijk dat met andere huurprijzen in uw omgeving.
  • Wordt de omgeving en de omringende huizen goed onderhouden? Dit is van belang voor de leefbaarheid, verhuurbaarheid en de (verkoop)waarde van uw huis op langere termijn?
  • Laat u niet alleen leiden door de voordelen van een locatie. Een huis vlak aan het strand, zee of boulevard lijkt leuk, maar kan ook nadelen hebben: geluidsoverlast in het hoogseizoen, te vochtig in de winter dus veel onderhoud.
  • Valt uw woning onder de Spaanse Kustwet? De Spaanse Kustwet werd in 1988 ingevoerd. De wet verbiedt uit veiligheids- en milieuoverwegingen bebouwing te dicht bij de kustlijn. De wet leidde aanvankelijk echter een sluimerend bestaan en bedrijven gingen ongehinderd door met bouwen. Enkele jaren geleden begon de regering echter de wet uit te voeren om de wildgroei aan huizenbouw langs de Spaanse kusten te bestrijden.
    Veel particuliere huiseigenaren bleken te goeder trouw een huis te hebben gekocht, op plaatsen waar dat wettelijk niet mocht. Zij werden geconfronteerd met onteigeningen en kregen daarvoor vaak een vergoeding onder de marktwaarde van hun huis.
    Blijft u na het seizoen niet alleen achter in een “spookurbanisatie” waar de rolluiken voor de ramen gaan, winkeltjes en bars sluiten, bussen en taxis niet meer rijden? Koopt u het huis alleen voor verblijf in de zomer dan is dat uiteraard niet zo’n probleem, maar als u op een gegeven moment ook in het naseizoen of in de winter daar wilt verblijven kan dat als onaangenaam ervaren worden.
  • Is de plaats van uw keuze in trek bij kandidaatkopers of staan er veel huizen in de omgeving te koop of leeg? Hoe lang staan ze al te koop? Dit is van belang te weten in verband met de verkoopbaarheid van uw huis op langere termijn.

Deze checklist had nog veel langer kunnen zijn. Het gaat er echter om, dat u beseft, dat de plaats van uw huis een belang­rijke rol speelt nu en in de toekomst en van invloed is op een groot aantal aspecten. Locatie of ligging is vaak een gevoels­kwes­tie, maar probeer dit zo objectief en rationeel mogelijk te benaderen door zowel de voor- als nadelen op een rijtje te zetten. Bedenk, dat u een huis overal kunt kopen, maar uw omgeving niet.

Tip

Bij het kiezen van een locatie is het dus raadzaam om niet alleen naar de koopsom van het huis te kijken, maar ook naar de andere kosten, die de plaats van uw keuze met zich meebrengt (reiskosten, onroerend goed belasting, kosten levenson­derhoud, kosten plaatselijke voorzieningen etc.) Tijdens de oriëntatiefase speelt het kostenaspect een belang­rijke rol; voor welke aankoop en jaarlijkse kosten komt u te staan, voor hoeveel kunt u jaarlijks verwonen en tot welk aankoopbedrag kunt u gaan.

Checklist wat kopen in Spanje?
Koop niet het eerste het beste huis, dat u wordt aangeboden door een makelaar, onroerendgoedagent, projectontwikke­laar of wie dan ook.
Laat u zich tijdens een oriëntatiereis niet beïnvloeden door de groep, mooie verhalen van onroerendgoedverkopers en realiseert u zich dat u tijdens zo’n  oriëntatiereis slechts een beperkt huizenaanbod te zien krijgt, name­lijk alleen de huizen die in de portefeuille zitten van de makelaar of alleen de huizen, die gebouwd worden of al zijn door de betreffende projectontwik­kelaar.
Vaak krijgt u het reisgeld terug, wanneer u tijdens zo’n oriëntatiereis een koopcontract tekent. Laat u zich hiertoe niet verleiden. De kosten van zo’n vlucht zijn goedkoper dan een miskoop. Beschouw de oriëntatiereis ook echt als een oriëntatiereis niet als een verplichte “koopreis”.
Beslis niet in Spanje, maar thuis in uw eigen land, waar u alles nog eens op een  rijtje kunt zetten. Neem tijdens uw eerste bezoek uw video en/of fotocamara mee, zodat u thuis nog eens alle projecten kunt terugzien.
Laat u zich niet opjagen door de verkoper. Op de Spaanse onroerend goed is veel aanbod. De verkoper heeft u harder nodig dan anders­om.
Teken geen contract of wat voor document dan ook tijdens uw eerste bezoek aan Spanje.
Als u een bepaald nieuwbouwproject interessant vindt neem dan het volgende mee naar huis:

  • bouwplan of beschrijving van het o.g. een plattegrond van de omgeving en de locatie van het o/g;
  • een specificatie inzake de te gebruiken materialen;
  • inventarislijst, wat wordt er aan apparaten, installaties en voorzieningen meegeleverd? En is dit bij de prijs inbegrepen?
  • een kopie van het contract in een taal die u meester bent;
  • Zoek uit of er sprake is van erfpacht of erfdienstbaarheden.

Door het aangename Spaanse klimaat leeft u meer buiten dan binnen. Hierdoor hoeft uw woning ook niet zo groot van aard te zijn. Iets meer grond voor het buitenleven kan dan vaak net zo belangrijk zijn.

Vereniging van buitenlandse huiseigenaren
Fundacion Instituto de Propietarios Extranjeros
Apartado 418, E-03590 ALTEA, SPANJE
Tel: 0034-965842312
Fax: 0034-965841589
E-mail: info@fipe.org
Internet: www.fipe.org

De Spaanse overdrachtsbelasting
De Spaanse overdrachtsbelasting (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales) bedraagt 7%. Bij nieuwbouw betaalt men geen overdrachtsbelasting, maar Spaanse BTW (IVA) = 7%

Spaanse onroerend goed belasting
Net als in Nederland is men gemeentelijke onroerend goed (Impuesto sobre Bienes Inmeubles)   belasting verschuldigd. Het basistarief bedraagt 0,4 % van de kadastrale waarde van het onroerendgoed

Het Spaanse huurwaardeforfait
Niet-ingezetenen, die in Spanje onroerend goed bezitten en het onroerend goed niet verhuren zijn in Spanje toch belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. U dient namelijk 2% over de waarde van Uw huis (valor catastral) op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting als een soort huurwaardeforfait. U bent ingezetene van Spanje zodra u meer dan 183 dagen in Spanje verblijft, omdat u dan Spaans belastingplichtig wordt.

Vermogenswinstbelasting bij verkoop van Spaans onroerendgoed
Bij verkoop van Uw huis in Spanje bent U over de behaalde vermogenswinst belasting verschuldigd. Wanneer de verkoper van het onroerend goed een niet-ingezetene van Spanje is dan is de koper van het onroerend goed verplicht 5% van de vermelde koopsom in de escritura in te houden en af te dragen aan de Spaanse fiscus. Voor de bepaling van de vermogenswinst gelden diverse aftrekposten, inflatiecorrecties en berekeningsmodellen.

Tot slot wijzen we u er nogmaals op dat deze pagina slechts een indicatieve samenvatting is voor het kopen van een huis in Spanje. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor uw transacties. www.spanjevakantieland.nl neemt geen enkele verantwoording voor de hier opgenomen informatie en aanvaard ook geen enkele aansprakelijkheid.

Bronnen

o.a. Spaans statistisch bureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.