Openbaar vervoer

Thema’s > Openbaar vervoer

Bussen
Bussen (autobús) zijn in de meeste gebieden goedkoop, redelijk comfortabel en betrouwbaar, maar houd er rekening mee dat er op zondag veel minder bussen rijden. Er zijn uitgebreide busdiensten in de grote steden, maar op het platteland zijn er alleen verbindingen tussen de provinciale centra. Verbindingen naar kleinere steden en vakantieoorden zijn er dus vaak niet, zelfs niet als deze vlakbij liggen.

Spoorwegen
Madrid is het centrum van het ingewikkelde netwerk van de RENFE (Spaanse Nationale Spoorwegen), dat zich als een spinnenweb tot de verste hoeken van het land uitstrekt. Er is een verbijsterend aantal soorten treindiensten (trein = tren), van de stoptreinen van de plaatselijke diensten als de Tranvía of Omnibus, tot de hoge-snelheidstrein AVE, die in twee uur van Madrid naar Sevilla rijdt. Daartussenin zijn er de Expreso en de Rápido (lange- afstandstreinen) en de luxere Talog, Electrotren en de TER. Deze zijn aanzienlijk duurder en de plaatsen moeten van tevoren worden gereserveerd.

Taxi
De letters SP (servicio público) op de voor- en achterbumper van een auto geven aan dat het een taxi is. Er zal ook een groen licht op de voorruit of het groene teken LIBRE staan, dat aangeeft dat de taxi vrij is. In de toeristische gebieden hebben taxi’s vaak geen meter, maar de tarieven voor de meeste bestemmingen liggen vast en zijn aangegeven op een bord op de taxistandplaats. Deze zijn redelijk naar Europese maatstaven, maar u kunt de prijs van tevoren afspreken met de chauffeur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *