Paardrijden in Spanje

Thema’s > Paardrijden in Spanje

Het paard is voor de Spanjaarden altijd heel belangrijk geweest.
Tienduizenden jaren geleden leefden paarden in Spanje in het wild.

De mensen van toen maakten jacht op de wilde paarden om het vlees de huiden en de beenderen. Met stokken en geschreeuw werden de dieren naar de rand van een afgrond gedreven. Ze stortten erin en vonden de dood. Dat weten we door tekeningen in een aantal grotten in Zuid Frankrijk en Spanje. Daar zijn ook duizenden beenderen van paarden gevonden.

Het Andalusische paard ontstond tijdens de moorse overheersing van Spanje, een misvatting is dat het voort zou komen uit het Arabische ras. De Sorraia-pony die de primitieve voorouder zou zijn van het Andalusische paard, bestaat nog steeds. In de loop der eeuwen is het oorspronkelijke Iberische paard gekruist met paarden die de Vandalen meenamen uit het noorden (Vandalusiër). Vervolgens zijn deze paarden tijdens de Arabische overheersing gekruist met Berbers. Uit Noord – Afrika werden berberpaarden geïmporteerd en gekruist met de bestaande Spaanse paarden. Vanaf die tijd heeft de Andalusier een zeer belangrijke rol gespeeld in Europa. Het was een geliefd rijpaard en heeft veel invloed gehad op later ontstane rassen, zoals bijvoorbeeld de Lipizzaner. In de 15e eeuw waarborgden Kartuzer monniken voor de zuiverheid van het ras. Zij hadden kloosters in Jerez en Sevilla. Heden ten dage worden zij nog steeds hier gefokt. Een beroemde en oude rijschool is de Real Escuela Andaluza del Arte Equestre in Jerez de la Frontera.

Het Andalusische paard is een van de bekendste der barokke rassen. Het is een indrukwekkend paard met een schofthoogte van ongeveer 1.50 m tot 1.60 m. Het hoofd is recht, de neuslijn is vaak “bomberend”, wat ook wel een ramshoofd genoemd wordt. De hals is zwaar en breed, met weelderige manen. Het heeft harde en lange benen en een hoge actie. De rug is recht en kort en de achterhand gespierd. De staart is laag ingeplant.

Andalusiërs zijn vaak in te delen in twee types: het barokke type, welke zwaarder is gebouwd en een grovere beenstructuur heeft dan het lichte type. Andalusische paarden zijn meestal schimmels, maar bruin en zwart komt ook voor. Deze twee laatste kleuren winnen snel aan populariteit hier in België en Nederland. Vos is niet toegestaan. Het zijn over het algemeen zachtmoedige paarden, wat bijzonder is gezien het temperament. Het zijn tevens werkwillige paarden en ze hebben veel vertrouwen in hun verzorger, ze zijn mensgericht. Men zegt dan ook wel dat een Andalusische hengst veel vriendelijker van aard is dan hengsten van menig ander ras. Hengsten in Spanje worden om deze reden zelden gecastreerd.

Trektochten
In grote delen van Spanje zijn mooie trektochten te maken per paard. Het grootste gedeelte van de trektochten is in bergachtig gebied.

  •  Blokkeer uw paard niet tijdens het klimmen.
  • Blijf op stap tijdens het afdalen.
  • De teugels in één hand, dit laat ons toe om de andere vrije hand te gebruiken indien nodig, zoals bij het klimmen, waar we rechtstaan in het zadel, naar voor leunen en de manen van ons paard vastgrijpen.
  • Bij het dalen leunen we achterover.
  • Respecteer, vooral op moeilijke of nauwe paden, de volgorde waarop gereden wordt.
  • Tussen de paarden laten we een afstand van 1 à 2 meter. Laat ook niet te veel afstand tussen de paarden, zodat alle berichten of waarschuwingen kunnen doorgegeven worden tot aan de laatste ruiter.
  • Indien de gids U waarschuwt, (vb: glas, put, tak…) geef dan die informatie onmiddellijk door naar de ruiters die achter U rijden.
  • Trek niet in de mond van Uw paard, doch hou contact.
  • Indien we met het paard aan de hand lopen, neem dan het paard met lange teugels en laat hem achter U lopen.
  • De ruiter moet vaak zelf zijn paard borstelen, opzadelen en afzadelen.
  • De halster van Uw paard laat U altijd aan. Het kopstuk plaatst U boven de halster. Bij een pauze kunnen we dan het kopstuk afnemen.
  • Bind nooit Uw paard met zijn teugels ergens aan vast, gebruik halster en koord.
  • Vergeet niet, Uw paard goed aan te singelen. Controleer deze geregeld. Tijdens een langere rustpauze de singel 2 à 3 gaatjes losser maken, of het paard volledig afzadelen.

Spanje is een land waar alles er zeer relax en gemoedelijk aan toe gaat. U bent op vakantie, we raden U dan ook aan het aspect tijd te vergeten. Neem Uw uurwerk af en laat Uw gidsen zich om de tijd bekommeren. Geniet, van de natuur en Uw paard, vergeet de stress en relax

 

Eén gedachte op “Paardrijden in Spanje

  1. Leontien Bleeker

    Goedemorgen,

    Wij gaan deze zomer naar noordwest Spanje (met uitvalsbases San Sebastian, Raices Nuevo (Gijon), Santiago de Compostela en Picos de Europa). Onze jongste dochter (17) is een vergevorderde amazone met 6 jaar ervaring en in bezit van ruiterbewijs voor buitenritten. Zij zou graag een of twee keer willen paardrijden, bv. een strandrit en een rit door de heuvels/bergen. Het makkelijkste zou dat voor ons zijn vanuit (de omgeving van) Raices Nuevo, want daar zijn we het langst. Maar ook vanuit de andere plaatsen is mogelijk. Kunt u ons een of twee tips aan de hand doen? Ik heb uitgebreid gezocht, maar kan geen informatie vinden.

    De informatie mag ook in het Spaans zijn (ik beheers de taal), maar de rit zal met Engels sprekende gids moeten zijn, omdat mijn dochter geen Spaans spreekt.

    Met vriendelijke groet,

    Leontien Bleeker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *