Sherry

Thema’s > Sherry

Sherry wordt gemaakt op basis van een Spaanse wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera. Wordt gedronken als aperitief en in de meeste gevallen (90%) gemaakt op basis van het sap van de palominodruif. Sherry heet in Spanje op zijn Spaans, naar de streek waar het vandaan komt, gewoon Vino de Jerez.

De sherry-druiven krijgen haar specifieke smaak door

  • het specifiek klimaat. Het regent in deze streek, in tegenstelling tot grote delen van het zuiden van Spanje, veel tijdens de lente en de herfst en in de zomer. Hierdoor is er meer water voro de druiven beschikbaar.
  • De bodem is rijk aan kalk waardoor de Sherrydruiven een aparte smaak kennen. Deze kalkbodem houdt veel vocht vast. Ook dit draagt bij dat er voldoende water is tijdens de drogere zomermaanden.
  • In de streek groeit de Palomino-druif, die slechts op enkele plekken ter wereld voorkomt.

Drie maanden na gisting van de most wordt de jonge wijn versterkt met zuivere wijnalcohol tot een alcoholpercentage van 15-16%. In open fusten gist de wijn dan (o.i.v. flor-schimmel) verder in de bodega’s.

De eigenlijke sherry wordt verkregen door het vermengen van wijn uit een stelsel van vaten van wijn uit opeenvolgende jaren (een zgn. solera).

Er bestaan twee hoofdtypen sherry:

  • Fino (ca. 16% alcohol) is een lichte en frisse sherry. Het finotype, waartoe naast de fino ook de Amontillado en de Manzanilla gerekend worden is lichter van kleur en smaak dan de goudbruine Oloroso. Amontillado’s smaken rijper. Een Manzanilla is eveneens licht, maar droger van smaak.
  • Oloroso (tot 18%). De droge Oloroso sherry is vol en geurig.

Behalve deze is er ook nog de sherry op basis van de Pedro Ximenez-druif. Deze sherry (ca. 10% van het totaal) is zeer zoet. De Palo Cortado en de Pedro Ximenez is dan ook een echte dessertwijn. Deze sherrys zijn echter buiten Spanje nauwelijks bekend.

Vermenging van de Ximenez-sherry met de Oloroso-sherry levert Cream sherry.

Etikettentaal
Op het etiket van de fles treft men gewoonlijk een Engelse aanduiding voor het karakter aan zoals dry (voor niet zoete sherry) en pale (voor lichtkleurige sherry).

Is de sherry gebotteld, dan reist deze naar de stad Cádiz om op schepen geladen te worden.

Engeland en Nederland zijn de belangrijkste afnemers van sherry

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *