Siësta in Spanje

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Siësta in Spanje

Het woord siësta komt van het Latijnse ‘sixta’ dat letterlijk ‘het zesde uur van de dag’ betekent. Met siësta beschrijft men elke vorm van rust, met of zonder inslapen, die men in de loop van de dag neemt als tegenhanger van de nachtrust.

Een Siesta in Spanje is veel meer dan een middagdutje.

Een siësta is in Spanje heel normaal. Daar neemt bijna iedereen de tijd voor een siësta en doet bijna iedereen ‘s middags een dutje. Zelfs de winkels sluiten hun deuren en het personeel neemt even rust. Het is gewoon te warm om de hele dag te werken. Of zelfs te warm om naar buiten te gaan. Dus rusten ze lekker even een beetje in hun koele slaapkamer.

Zoals gezegd: de siësta in Spanje is meer dan een dutje. Het ontbijt in Spanje stelt niet veel voor (een paar koekjes en sterke koffie), maar de lunch is heel uitgebreid en duurt soms van 13.30 uur tot 16.00 uur. . Daar komt nog bij dat de middagmaaltijd steeds voor een terugval in energie of verslapping van de waakzaamheid tussen 14u en 16u tot gevolg heeft. Zelfs al is slaap geen onmiddellijk gevolg van de spijsvertering, een siësta zal de spijsvertering bevorderen. Een siësta zorgt ook voor een verbetering op vlak van creativiteit en zal de stress verminderen.

In onze samenleving wordt de siësta door niet zoveel mensen gehouden. De associatie met luiheid en gemakzucht maakt dat de siësta slecht geaccepteerd wordt in onze maatschappij. Enkel kleine kinderen en oudere mensen ‘moeten’ volgens de publieke opinie elke dag een siësta incalculeren. Zelfs in Spanje, waar alles gesloten is tot 16u, verliest de siësta terrein en dit in de naam van de competitiviteit.

Paradoxaal genoeg wordt de siësta meer en meer de hemel in geprezen door slaapspecialisten. Deze stellen immers vast dat de hersenen, die heel de morgen op volle toeren moeten draaien, behoefte hebben aan een rustperiode om de opgedane kennis en verzamelde gegevens te verwerken en op te slaan.

Hoe houd je best een siësta?
De meningen lopen uiteen. Sommigen moedigen aan om effectief een horizontale positie in te nemen op een rustige en verduisterde plek. Anderen beklemtonen het belang van een verschil in positie aan te houden tussen de nachtrust en de siësta (bijvoorbeeld een comfortabele divan).

Een slaapje tijdens een goede siësta is een korte power nap van 5 tot 30 minuten, niet langer. Indien je langer rust zal je in de meeste gevallen geconfronteerd worden met een te groot gevoel van slaperigheid, waardoor het moeilijk wordt je activiteiten te hervatten. In dat geval zul je voldoende tijd moeten incalculeren om te ontwaken en wat bewegingsoefeningen moeten doen…of een kop koffie drinken.

De siësta in Spanje is dus niet alleen om te rusten, eventueel te slapen, maar ook om uitgebreid te eten. Verwacht als gevolg van de siesta in Spanje  ’’s avonds voor tienen geen avondeten. Soms eten Spanjaarden zelfs nog later.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *