Toerisme Spanje

Thema’s > Toerisme Spanje

Spanje staat op de tweede plaats op de wereldranglijst van toeristische landen (2008). Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Spanje.

Catalonië (15,8 procent), de Balearen (17,3 procent), de Canarische Eilanden (16 procent), Andalusië (14,6 procent), Valencia (9,5 procent) en Madrid (7,4 procent) zijn de belangrijkste vakantiebestemmingen.

De Spaanse toeristensector droeg in 2006 12 procent bij aan het bruto nationaal product. In 2007 waren er 2,6 miljoen mensen werkzaam in de toeristenindustrie; 20,6 procent daarvan was buitenlander. Dat was 3,1 procent meer dan in 2006. De toeristensector maakt 12,7 procent van de totale arbeidsmarkt uit. De meeste werknemers in de toeristenindustrie zijn in loondienst werkzaam, en grotendeels in de horecasector.

In 2007 bedroegen de toeristische opbrengsten 56,6 miljard euro. In 2006 waren de opbrengsten bijna 54 miljard euro. Dat betekende een toename van meer dan 2 miljard euro ten opzichte van 2006. De meeste bezoekers zijn vakantiegangers.

In 2007 bezochten 59,2 miljoen buitenlandse toeristen het land. In 2006 waren dat er 58,5 miljoen. Dat is 1 miljoen meer (1,7 procent). Daarnaast waren er 39,9 miljoen dagjesmensen. In 2008 steeg het aantal Nederlandse toeristen met drie procent ten opzichte van 2007. Het Spaans verkeersbureau in Nederland verwacht voor 2009 een daling van het aantal Nederlandse toeristen aan het land van maximaal drie procent.

De meeste toeristen in Spanje komen uit het Verenigd Koninkrijk (27,5 procent), Duitsland (17 procent), Frankrijk (15,8 procent), Noord-Europese landen (5,8 procent), Italië (6,1 procent), Portugal (4 procent) en Nederland (4,1 procent). In 2007 bezochten 4,2 miljoen Nederlanders Spanje.

Spanje kreeg nog nooit zo veel toeristen over de vloer als in de maand augustus 2011. Toen brachten 7,64 miljoen buitenlanders hun vakantie door in het land, bijna 10 procent meer dan in augustus 2010, aldus het Spaanse ministerie van Toerisme. Sinds begin 2011 registreerde Spanje bijna 40 miljoen buitenlandse toeristen, 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste toeristen kwamen uit Groot-Brittannië (9,5 miljoen), Frankrijk en Duitsland (elk meer dan 6 miljoen). Van januari tot en met augustus trokken ook bijna 1,3 miljoen Belgische toeristen naar Spanje, ruim 12 procent meer dan in dezelfde periode in 2010.

Geschiedenis
Spanje was de eerste vakantiebestemming voor massatoerisme, maar ondervond aan het eind van de jaren tachtig toenemende concurrentie van andere goedkope vakantiebestemmingen, onder andere het Caribisch gebied. Sindsdien heeft het land het imago van strandvakantieland gediversifieerd. Het is congresland geworden en bestemmingsland voor culturele en sportieve reizen, zoals golfreizen.
Daarnaast is de interesse voor het binnenland gestegen. De bekendste regio’s voor dit ‘turismo rural’ zijn Navarra en Murcia.

Om zijn gunstige positie op de toeristenmarkt te kunnen behouden, heeft Spanje veel inspanningen gedaan door verouderde faciliteiten te moderniseren, milieuproblemen aan te pakken en het boeken via internet te bevorderen. In 2007 gebruikte 64 procent van de Spaanse internetgebruikers internet voor informatie, reservering of betaling van reizen en accommodatie. 42 procent van de internetgebruikers boekte zijn reis online.

Overheid
Het algemeen secretariaat voor toerisme (Secretaría General de Turismo), onderdeel van het Spaanse ministerie van Economie, is verantwoordelijk voor alle toeristische zaken, inclusief investeringen. De belangrijkste activiteiten zijn het uitvoeren van studies en statistisch onderzoek, documentatie, verspreiding van informatie en institutionele samenwerking tussen de reisorganisaties.
Hiervoor wordt gebruikgemaakt van het Instituto de Estudios Turísticos en van diverse communicatiemiddelen, zoals publicaties, internet, festiviteiten en (internationale) vakbeurzen.

Vakbeurzen
Ieder jaar wordt de belangrijkste beurs op het gebied van toerisme, de FITUR, gehouden. Andere aanverwante beurzen zijn de Salón Náutico de Madrid (boten/jachten), MadridGolf (golfactiviteiten), Horeq (horeca, hotel en restaurant), de Caravaning (caravans), Nivalia (ski en bergacitiviteiten). Meer informatie is te vinden op de internetsites van de vakbeursorganisaties te Madrid en Barcelona : www.ifema.es  en www.firabcn.es .

Bron: EVD-informatie, persberichten Spaans verkeerbureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *