Tramontana

Thema’s > Tramontana

Tramontana (“tras montaña” = langs de berg) is een droge, koude, sterke wind, die vanuit het noord-westen waait in het noorden van Spanje. De wind waait gedurende de wintermaanden bijna altijd aan de rotsachtige kust van Noord-Spanje. De Tramontana kent een dagelijks terugkerend patroon.

Volgens de legende is de Tramontana een mysterieuze wind die de mensen tot waanzin kan drijven en door veel bewoners als een kwaadaardige vrouw gezien wordt, maar zonder wie het leven geen enkele zin heeft. De Tramontana brengt de inwoners het hoofd op hol. De wind is zo intens en aanhoudend dat mensen er gek van worden. Het relatief hoge aantal zelfmoorden in het gebied waar de Tramontana waait, wordt als bewijs gezien voor de gekmakende kracht van Tramontana.

De Tramontana is ook een speelfilm van regisseur Ramón Gieling. De film Tramontana is volledig opgenomen in het Noord-Spaanse dorp Cadaqués. De hoofdrollen worden vertolkt door de Spaanse actrice Yohana Cobo en haar tegenspeler Lluís Soler en vertolkt het verhaal van een onbereikbare liefde tussen een oude man een een jonge vrouw.

De Tramontana heeft ook haar naam gegeven aan een Spaans automerk geïnspireerd door open wheel racing auto’s en gebouwd in Palau de Santa Eulalia, Girona (Catalonië). Het werd gelanceerd als een concept dat in 2005 tijdens de Geneva Motor Show, en vervolgens aangepast voor de productie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *