Córdoba

PLaatsen > Córdoba

Córdoba is gebouwd op een uitgestrekt plateau. De provincie Andalusië kwam na de tweede Punische oorlog tot bloei en werd in 152 v. Chr. door Rome geannexeerd. Córdoba was zo onverstandig de kant te kiezen van Pompejus tegen Julius Caesar, die in 49 v. Chr. grote aantallen burgers afslachtte omdat ze zo’n politieke fout hadden gemaakt.

De Imposante Mezquita van Córdoba wordt sedert 1236 niet meer voor Islamitische diensten gebruikt. Nochtans is het het derde grootste middeleeuwse Islamitische gebedshuis ter wereld. Het meest imponerende deel van de Mezquita is zonder twijfel de Mihrab, het heiligdom waar de korangeschriften werden bewaard.

Er bevinden zich twee verschillende werelden in de Mezquita. In 1523 liet Karel V binnen de muren van de moskee een gotische Christelijke kathedraal bouwen. Daarvoor moesten 60 van de oorspronkelijke zuilen en veel van het schitterende pleisterwerk verdwijnen.

Het hart van Córdoba wordt gevormd door de oude joodse wijk bij de Mezquita. Er wonen al Joden sedert de tijd van het Romeinse keizerrijk. De Sefardische gemeenschap kende afwisselend periodes van meedogenloze vervolging en vreedzame coëxistentie. Een wandeling door deze buurt geeft je het gevoel alsof er weinig is veranderd sinds de 10e eeuw, toen dit een van de grootste steden in de westerse wereld was. In deze wijk liggen de meeste bezienswaardigheden, terwijl het moderne stadsleven zich een paar blokken noordelijker afspeelt, rond het Plaza de Tendillas.

Het Alcázar is een Moors koninklijk paleis dat in 1327 voltooid werd. Volgens de overlevering kreeg Columbus hier van Koningin Isabella te horen dat zij hem zou steunen in zijn plannen om de onbekende wereld in te zeilen. In de vele smalle steegjes van het oude Córdoba kunnen geen auto’s komen. De witgekalkte huizen zijn op vele plaatsen versierd met smeedijzeren hekken. Door die hekken kijk je uit op rijkelijk beplante patio’s met klaterende fonteintjes, ware oases van rust en koelte tijdens de hete Andalusische zomers.

Inmiddels is het centrum van Cordoba opgenomen op de Lijst van Werelderfgoed van de Unesco.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *