Andalusië

Plaatsen > Andalusië

Andalusië is een regio in Spanje. De regio omvat de gemeenten Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla. Als meest zuidelijke autonome gemeenschap van Spanje, grenzend aan de Middellandse Zee en aan de Atlantische Oceaan, biedt Andalusië een zeer gevarieerd landschap en tal van mogelijkheden voor wie ontspanning zoekt.

Andalusië is zonder enige twijfel één van de aantrekkelijkste streken van Spanje. Meer dan een derde van Andalusië is beschermd natuurgebied. Land van zon, besneeuwde Sierra’s, Middellandse Zee en geboorteplaats van een paardenras met wereldfaam: de Andalusiër.

Andalusië heeft een verrukkelijk klimaat, schitterende  stranden die lopen van Murcia tot Portugal, sneeuw in de Sierra Nevada bij Granada, olijfbomen bij Jaen, beroemde wijnen uit Malaga, Jerez en Sanlucar. Het bezit vele natuurgebieden en nationale parken die qua flora  en fauna tot de beste van Europa gerekend mogen worden en in het binnenland zijn er de bekende witte stadjes die tegen de bergen geplakt lijken te zijn. En bovenal beschikt het over een gastvrije bevolking  die met haar voorliefde voor zang en dans als geen andere van het leven weet te genieten.

De autonome regio Andalusië heeft een oppervlakte van 90.000 km2, met 7,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Sevilla.

Andalusië omvat acht provincies:

Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen:

  • De Sierra Nevada en aangrenzende sierra’s in het zuiden en oosten.
  • De Sierra Morena (vanweg de bruine aarde) in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.
  • De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hier tussen in, met het beschermde moerasgebied “Marismas del Guadalquivir” als de indrukwekkende delta van deze rivier.

De belangrijkste steden in Andalusië zijn: Sevilla Granada Cordoba Cádiz Malaga Huelva Jaén Almeria Jerez.

Andalusië is nog grotendeels agrarisch. Grootgrondbezit overheerst, met name in West-Andalusië. Het Guadalquivirbekken is geïrrigeerd en levert o.m. citrusvruchten, graan, olijven, vijgen, tabak, katoen en zonnebloempitten(olie). Op de bevloeide vlakten (vegas) tussen de bergketens liggen olijf- en amandelbossen en wijngaarden. Wijnbouw is vooral belangrijk rond Jerez de la Frontera (sherry) en Málaga. Van economisch belang is ook de kurkwinning in de Sierra Morena, die begroeid is met kurkeiken. Visserij wordt in vrijwel alle kustplaatsen bedreven. De Sierra Morena is rijk aan kopererts (Rio Tinto), lood (Peñarroya), ijzererts, zilver en uraan. De industrie is vnl. geconcentreerd in de provinciehoofdsteden: verwerking van agrarische, bos- en mijnbouwproducten; in de provincie Almería wordt zeezout gewonnen. In de jaren zestig en zeventig raakte het platteland van Andalusië door arbeidsmigratie naar West-Europa en Catalonië goeddeels ontvolkt. Van groot belang voor de economie zijn de inkomsten uit het massatoerisme langs de kust en naar historisch belangrijke steden Granada, Córdoba, Sevilla).

Wanneer Andalusië te bezoeken? Het hangt een beetje af waar je naartoe gaat en in welke periode. Van mei tot en met oktober schijnt de zon bijna altijd. De steden in het binnenland, zoals Sevilla, Córdoba en Granada (iets minder warm, want het ligt hoger) zijn in juli en augustus bijna een bakoven, zo warm. Aan de kust is het aangenamer en daar stromen ook miljoenen toeristen naartoe. Na oktober en in de lente (april ,mei) kan het best fris zijn, vooral in de binnenlanden. In de winter (november tot en met februari) valt er ook de meeste regen.

De gemiddelde jaartemperatuur is hier 18 °C. Er heerst een droog klimaat; de gemiddelde jaarlijkse neerslag in het kerngebied bedraagt 500 mm.

Andalusië is te bereiken met een vlucht van twee en een half uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *