Formentera

Plaatsen > Formentera

Formentera is een eiland dat behoort tot de Balearen

Formentera is door de geringe afmetingen en zijn uitgestrekte zandvlakten heel geliefd bij rust- en stiltegenieters. Formentera is zowel eigentijds als traditioneel gebleven. Dit eiland is slechts per boot vanuit Ibiza te bereiken en wordt door sommige mensen beschouwd als het laatste paradijselijke eiland van de Middellandse Zee. Op bijna alle stranden op Formentera is naaktrecreatie toegestaan, een typische uiting van de ongedwongen sfeer die er heerst.

Hier kent men maar 1 gemeente, die bestaat uit 4 woonkernen waarvan Es Pujols het belangrijkste toeristencentrum is.

Dit eiland kreeg van de oude Grieken de naam Ophiousa Serpentaria vanwege de vele soorten slangen die terug te vinden zijn op het eiland. Formentera is veel droger dan Ibiza. Dit neemt niet weg dat in de tijd van de Romeinen op dit eiland veel graan gekweekt werd. De Romeinen gaven het eiland de naam Frumentaria, waarvan de huidige naam afgeleid is. Tussen de 14de en 17de eeuw woonden er geen mensen op Formentera vanwege de Barbaren die het eiland konden aanvallen. In 1726 werd de eerste stad gesticht. Sant Francesc Xavier is vandaag nog de hoofdstad van het eiland.

Formentera, het zustereiland van Ibiza werd in de jaren zeventig ontdekt door hippies die het op Ibiza te druk vonden worden.

Tegenwoordig werkt vrijwel de hele Formenteraanse bevolking in de toeristische industrie. Dit zijn in totaal 5.000 bewoners.

Formentera is een ideaal fietseiland vanwege haar geringe afmetingen en het vlakke landschap. Dit romantische paradijs laat je genieten van haar lange zandstranden, kristalheldere zee, mooie zonsondergangen en mooie sterrenhemels.

Bezienswaardigheden:
De hoofdplaats van het eiland, San Francisco Javier,  is een gezellig dorpje waar iedere ochtend een hippiemarkt plaatsvindt. De typische 18e eeuwse kerk is het middelpunt van dit dorpje met haar vele boetiekjes en terrasjes. Hier is  ook het Etnologisch museum van Formentera. Dit museum biedt een verzameling landbouwwerktuigen en andere gebruiksvoorwerpen uit een niet zo ver verleden.

Cap de Berbería
Een prachtig natuurgebied dat makkelijk per fiets te bereiken is. Je waant je aan het eind van de wereld bij de vuurtoren die uittorent boven de steile rotskust.

Es Pujolls
Het uitgaanscentrum van het eiland met vele terrasjes en restaurants. Iedere avond is er een kleine hippiemarkt aan de boulevard en in de vele boutiques kan je prima terecht voor je zomerse garderobe.

Las Salinas
De zoutmeren tussen de haven La Sabina en het dorp Es Pujolls liggen middenin een natuurgebied dat grenst aan verschillende zandstranden. De stranden Illetas en Tanga komen samen op een landtong met aan beide zijden de Middellandse Zee.

San Fernando
Centraal gelegen dorp waar ’s avonds een gezellige sfeer heerst. Op de muur van het vermaarde restaurant Fonda Pepe komt het hele eiland na zonsondergang bij elkaar.

La Mola
De enige berg van Formentera waar je vanaf de bochtige weg een fantastisch uitzicht hebt over heel het eiland. Bovenop ligt het dorpje El Pilar met haar gerestaureerde windmolen. De vuurtoren van La Mola staat bovenop een steile rotskust en geeft het mooiste licht van de Middellandse Zee. Jules Verne heeft zich hier laten inspireren voor een van zijn boeken.

Es Caló
Een typisch vissershaventje met enkele goede visrestaurants. Hier vind je de typische hutjes voor de vissersbootjes met hun houten taluds om de boten te water te laten. Vanaf het terras van Fonda Rafalet heb je een prachtig uitzicht over de kust van Formentera en het eiland Ibiza. Een klein zandstrand ligt op loopafstand van het dorpje.

Port of La Savina
De enige haven van het eiland is Port of La Savina. Deze haven heeft de laatste jaren een grote groei meegemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *