American Star, Fuerteventura

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > American Star, Fuerteventura

Een bezienswaardigheid op Fuerteventura is het wrak van de American Star.

In februari 1993 werd het schip, dat oorspronkelijk gebouwd was in 1940 als oceaanstomer SS America en tijdens de oorlog dienst deed voor het leger, verkocht met de bedoeling van het zou worden omgebouwd tot een vijf-sterren hotel schip voor Phuket, in Thailand. Na een opknapbeurt in Griekenland zou het worden gesleept naar Phuket. Het duo vertrok op 1 januari 1993 vanuit Griekenland. Tijdens de lange sleeptocht kwamen sleepboot en schip in een zwaar noodweer. De sleeptros brak en het schip werd, na een vergeefse poging het te redden, achtergelaten op de oceaan. Na een dag door het noodweer voortgestuwd te zijn, liep het op 18 januari 1993 aan de grond voor de kust van Fuerteventura.

Binnen 48 uur brak het schip  in tweeën als gevolg van de beukende branding van de Atlantische Oceaan, net voorbij de tweede schoorsteen. De achtersteven brak af en zonk in 1996, terwijl de boeg intact bleef. In november 2005 stortte de bakboordzijde van de boeg in waardoor de romp begon te breken en in oktober 2006 was het wrak aan bakboord bijna volledig vergaan. In april 2007 is de stuurboordzijde uiteindelijk ingestort waardoor het wrak in tweeën brak en in de zee verdween. Gedurende 2007 verdween hetgeen nog restte langzaam in de golven. Sinds februari 2010 steekt er ongeveer nog 15 – 20 meter van de boeg boven water.

Het restant van het wrak van de American Star vindt u bij Playa de Garcet, aan de westkust van het eiland. De route naar het schip loopt over een onverharde weg. Kijk uit voor schade aan uw auto: uw verzekering dekt deze rit waarschijnlijk niet. Het begin van de onverharde weg die loopt naar Playa de Garcet vindt u ongeveer anderhalve kilometer ten zuiden van de afslag naar Ajuy.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *