Fuerteventura

Plaatsen > Fuerteventura

Fuerteventura (c) 2012 SpanjeVakantieland.nl

Inleiding
Fuerteventura is met een oppervlakte van 1658 km2 het op één na grootste eiland in de Canarische-eilanden groep. (Alleen Tenerife is groter). Fuerteventura  heeft een lengte van 120 km en een breedte van 5 tot 31 km.

Het eiland Fuerteventura heeft 76.437 vaste bewoners (Telling 2002), die voor 98% rooms-katholiek zijn. Deze 105.000 bewoners wonen op 1731 vierkante kilometers. Daarmee is Fuerteventura met 33 inwonwers per vierkante kilometer het dunstbevolkte Canarische eiland.

Voor de noordkust van Fuerteventura  ligt het kleine eiland Isla de Lobos en 10 km verderop het buureiland Lanzarote.

De gunstige ligging van Fuerteventura op slechts 95 km van de westkust van Marokko in Afrika zorgt voor een geweldig vakantie klimaat. Op Fuerteventura schijnt het hele jaar de zon (3000 uur per jaar!) en waait er een constante wind. In tegenstelling tot de andere, drukkere, Canarische eilanden heerst op Fuerteventura nog een relatieve rust. Karakteristiek voor Fuerteventura zijn de indrukwekkende duinen en kilometerslange stranden, met zacht licht zand aan een kristalheldere zee. Deze stranden zijn veelal nagenoeg ongerept – van echte drukte is bijna nergens sprake.

Fuerteventura (c} 2012 SpanjeVakantieland.nlIn het binnenland vormt het oeroude vulkaanlandschap een opmerkelijk contrast met de kuststrook. Tussen oude windmolens grazen kuddes geiten en liggen vriendelijke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Fuerteventura is een uitzonderlijk eiland waar menigeen zijn hart aan verliest. De combinatie van paradijselijke stranden, het aangename klimaat en volop mogelijkheden om zowel actief te zijn als lekker uit te rusten maken het een ideale vakantiebestemming voor zonliefhebbers en watersporters.

Geschiedenis
Rond het ontstaan en de oorsprong van Fuerteventura is veel speculatie. Er zijn historische bewijzen van verschillende vulkaanuitbarstingen, zoals blijkt uit de vulkanische systemen van Malpais Grande, Chico Malpais, Las Arenas, Lajares en Gairía , en de bijbehorende lava velden of Badlands, is Fuerteventura het oudste van de Canarische eilanden; de oudste steensoorten zijn niet te vinden op de andere eilanden. De belangrijke gebieden bestaan uit kalksteen: Chilegua (25 m dik) en Matas Blancas ten oosten van Jandia.
Het eiland Fuerteventura werd voor het eerst vermeld op een kaart in 1339 en werd toen Forte Ventura genoemd. Fuerteventura betekend volgens deze herkomst van de naam dus eigenlijk letterlijk `Harde wind´. Een andere verklaring voor de  naam wordt gegeven vanuit het Frans; dan zou het eiland “Groot avontuur” betekenen. Wat ons betreft doen beide naamsverklaringen recht aan dit prachtige eiland.

Op Fuerteventura woonden oorspronkelijk verschillende traditionele volken, de Guanchen. De Guanchen waren zover we weten holbewoners. De Guanchen waren de enige bewoners totdat het eiland veroverd werd door het Koninkrijk Castilla. In 1405 heeft de uit noord Frankrijk afkomstige graaf Jean de Bethencourt, samen met de Franse militair Gadifer, het eiland Fuerteventura veroverd. Hij benoemde de naar hem vernoemde stad Betancuria tot hoofdstad, wat deze stad tot 1834 zou blijven.

In 1414 heerste de graaf van Niebla. Na 1440 kwam het eiland in onrustige tijden toen de Peraza’s aan de macht kwamen.

In de 16e, 17e en 18e eeuw werd Fuerteventura vaak door piraten en Engelsen geplunderd. In 1740 werd bijvoorbeeld Tuineje door de Engelsen aangevallen, maar deze aanval werd door dappere boeren afgeslagen bij Tamasite.

In de 18de en 19de eeuw luidden vulkaanuitbarstingen samen met overwaaiend zand uit de Sahara en enkele lange droogteperioden het einde in van de landbouw op Fuerteventura.

Bestuurlijke indeling van Fuerteventura
Het eiland Fuerteventura is onderdeel van de Provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden. De huidige hoofdstad is Puerto del Rosario. Zoals eerder aangehaald is Betancuria één van de voormalige hoofdsteden van het eiland Fuerteventura.
Het eiland Fuerteventura  is verdeeld in zes gemeenten, van noord naar zuid:

Landschap van Fuerteventura
Zand en rotsen domineren grote delen van het landschap van Fuerteventura. Het noordoostelijk deel van Fuerteventura wordt gevormd door een uitgestrekt woestijnachtig duinlandschap dat beschermd natuurgebied is. De duinen zijn volgens verschillende bronnen ontstaan door zand dat overgewaaid is vanuit de Sahara. Anderen weten te melden dat het zand ontstaan is uit kalkafzetting.

Het zuidoosten van Fuerteventura wordt gekenmerkt door kilometerslange en brede zandstranden die geleidelijk aflopen in zee en een waar paradijs vormen voor strandliefhebbers, niet-zwemmers en families met kleine kinderen.

Het hoogste punt van Fuerteventura is de in het zuiden van het eiland gelegen Pico de la Zarza (807 m). In totaal heeft het eiland ca 150 stranden. Aan de westkust heeft u grillige rotsen, met een ruwe zee met veel wind. Tussen de rotsen liggen enkele stranden, die dunbevolkt zijn. Aan de oostkust vindt u mooie stranden, minder wind, rustiger zee. U treft hier dan ook meer toeristen en faciliteiten dan aan de ruige westzijde van het eiland.

Wat is er te doen op Fuerteventura
Vliegeren op Fuerteventura (c) 2012 SpanjeVakantieland.nl
Naast de al genoemde stranden die veel families met kinderen naar Fuerteventura trekken is er op het eiland genoeg te ondernemen. De woelige zee en de wind die er bijna altijd waait trekken veel watersporters naar Fuerteventura. Dankzij de altijd aanwezige wind zijn op Fuerteventura ook nog eens de beste windsurf- en kiteboardlocaties van Europa te vinden, sporten die hier op professioneel niveau beoefend worden. Voor de minder professionele sporter is de wind prima geschikt om te vliegeren. Ook voor duikers en snorkelaars is het hier een paradijs. Een jeeptocht door het ruige binnenland is een must voor iedereen die dit eiland bezoekt. Uitgaansgelegenheden zijn er te kust en te keur!

Lees ook onze suggestie voor een autotoertocht op Fuerteventura. Een auto huurt u hier.

Economie op Fuerteventura
Het toerisme is sinds de opkomst van het massatoerisme veruit de belangrijkste economie op het eiland. De toeristenstroom kwam richting Fuerteventura pas later op gang dan bij de andere Canarische eilanden; in 1968 kwamen er slechts 1400 toeristen richting Fuerteventura.
U zult tegenwoordig op het gehele eiland in mindere mate Nederlandse toeristen aantreffen, Duitsers overwegend in het zuiden, terwijl de Engelsen voornamelijk in het noorden en midden van het eiland te vinden zijn.

In vroeger tijden was ook de landbouwsector goed vertegenwoordigd op het eiland, maar tegenwoordig resteren er slechts kleine overgebleven akkers. Op het eiland verblijven 97.969 geiten (Telling 2002), waarvan de melk gebruikt wordt voor een belangrijk exportproduct: de geitenkaas van Fuerteventura. De Majorero kaas, zoals deze wordt genoemd naar de oorspronkelijke bewoners van het eiland, heeft een speciaal productieproces. De met enzymen gestolde geitenkaas wordt in een vorm geperst en ondergaat geen kookproces. Deze rauwmelkse geitenkazen moeten, om langer bewaard te worden, worden ingesmeerd met olie, wat een bijzondere smaak geeft aan de kaas.

Om te onthouden:
Kraanwater wordt op Fuerteventura gewonnen met behulp van ontziltingsinstallaties. Dit water is veilig maar de smaak is niet om over naar huis te schrijven. Bovendien betstaat de kans dat er verontreinigingen in het water zitten omdat dit vaak voor langere tijd wordt opgeslagen in tanks. De meeste toeristen drinken daarom water uit flessen.
Langs de kant van de weg wordt u door middel van verkeersborden gewaarschuwd voor overstekende herten, terwijl er op heel Fuerteventura geen herten voorkomen. Hiermee wordt u dus niet voor Herten, maar voor overstekende geiten gewaarschuwd. Doe voorzichtig; de schade ontstaan door de aanrijding met een overstekende geit zal zeker een discussie opleveren met uw autoverhuurder als u niet afdoende verzekerd bent. De bestuurder is aansprakelijk voor de ontstane schade.

Meer informatie en Plaatsbeschrijvingen Fuerteventura

Meer detail informatie over Fuerteventura ter voorbereiding van uw vakantie, vindt u op onderstaande pagina’s:

"Fuerteventura" doesn't have any sub pages.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.