Carnaval Spanje

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Net zoals in Nederland viert Spanje carnaval. Carnaval is in Spanje één groot straatfeest. Hele steden en dorpen worden het toneel van middeleeuwse ridders, clowns, piraten, superhelden, sprookjesfiguren en nog veel meer! Iedereen is in vrolijke feeststemming. De kern van carnaval heeft haar hoogtepunt in februari, in de week voorafgaand aan Aswoensdag, met het toppunt op de laatste dinsdag, net voordat de veertig dagen vasten beginnen.

De eerste carnavalsfeesten in Spanje werden in de achttiende eeuw gehouden.

In Spanje is gedurende 40 jaar het carnaval verboden geweest tijdens de Franco dictatuur. Ondanks dat verbod vonden er op veel plaatsen feesten plaats maar deze waren vermomd. Zoals bijvoorbeeld in Cádiz waar het Fiesta Major de Cádiz werd gevoerd.

In veel plaatsen in Spanje barst tijdens het carnaval het feestgedruis los. In de bekende plaatsen zoals Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz en Sitges maar ook in minder bekende plaatsen, waaronder Avilés (Asturië) en Badajoz (Extremadura).

In Noord-Spanje, in de autonome gemeenschap Galicië, vieren ze antroido of entroido en in Asturië staat het festival bekend als antroxu; allemaal afkomstig van Keltische vieringen. Speciale Galicische maskers die gedragen worden staan bekend ​​als peliqueiros of cigarróns. Het zijn dierenmaskers die worden gedragen door moderne versies van de prehistorische sjamanen. In Asturias worden traditionele frixuelos (crêpes) gegeten en de día de las comadres (vrouwendag) gevierd waarin vrouwen symbolisch de macht grijpen en vieren ter ere van de traditioneel manlijke samenleving in de regio.

In Solsona wordt de penjada del ruc gevierd, letterlijk vertaald als “het hangen van de ezel”, waarin een gevulde ezelspop aan het touw van een gebouw wordt gehangen.

Ciudad Rodrigo, een stad op een uur van Salamanca in Kastilië -Leon, heeft enkele van de meest originele carnavalstradities in heel Spanje. Het Carnival del Toro (Stieren Carnaval) combineert het traditionele hardlopen van de stierenevenementen met Carnaval. Honderden mensen rennen voor de stieren uit tijdens deze merkwaardige Spaanse traditie.

Het carnaval van Badajoz wordt het beste straatcarnaval van het Spaanse vasteland genoemd.

Het grootste Carnaval op Tenerife vindt plaats in de hoofdstad Santa Cruz in februari en trekt mensen van over het hele eiland en zelfs van over de hele wereld.  Carnaval in Santa Cruz (Tenerife) lijkt op het carnaval in Brazilië met optochten met praalwagens, optredens van zangers en Braziliaanse groepen en duizenden mensen in kostuums. In Santa Cruz de Tenerife is Carnaval niet alleen elk jaar in februari belangrijk, in 2017 werd het Casa del Carnaval geopend. Op een oppervlakte van zo´n 1.052 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, kunt u alles te weten komen over het carnaval van Santa Cruz. Naast de permanente collectie met vele schitterende kostuums en affiches van de afgelopen jaren heeft het Casa del Carnaval ook een zaal waarin tijdelijke tentoonstellingen en presentaties plaatsvinden. Voor journalisten, studenten en onderzoekers staat het documentatiecentrum ter beschikking. Verder is er ook een gedeelte waar workshops en andere activiteiten plaatsvinden die gerelateerd zijn aan het carnaval. Tenslotte is er nog een cafetaria en een winkel. U vindt het Casa del Carnaval aan de straat Calle Aguere 15, vlakbij de brug Puente Galcerán. Het is iedere dag geopend van 9.00 tot 19.00 uur.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.