Reliëf

Thema’s > Relief

In het binnenland bevindt zich de Tafelberg, de Meseta (600-900 m hoog), die naar het zuidwesten licht afhelt, een schiervlakte van Tertiaire oorsprong.

Het plateau wordt door het Castiliaanse Scheidingsgebergte opgedeeld. Het noordelijk deel van de Meseta , Submeseta norte, (hoofdzakelijk Oud-Castilië omvattend) ligt op een hoogte van 800-900 m, het zuidelijk deel , Submeseta Sur, (hoofdzakelijk Nieuw-Castilië en Estremadura omvattend) op een hoogte van 600-700 m.

In het westen wordt Spanje door de bergen van Galicië, Léon en Estremadura begrensd. De Noordelijke begrenzing wordt gevormd door de Pyreneeën, met kristallijne kern en toppen boven de 3000 m (hoogste top Pic d’Aneto, 3404 m). Hierop sluit het Asturisch-Cantabrisch Gebergte met het Galicisch massief (2.642 m) aan. In het oosten wordt Spanje begrensd door het Iberisch randgebergte (2.000 m), dat het Ebrodal begrenst en door de kusten van de Middellandse Zee. In het zuiden vormt de Sierra Morena (1.104 m) de grens. In het zuidoosten ligt het Andalusisch Gebergte, ook wel Betische Cordillera genoemd, zich uitstrekkend van Gibraltar en te vervolgen tot op de Balearen. Het hoogste gedeelte van dit jonge gebergte wordt gevormd door de Sierra Nevada (Mulhacén, 3481 m).

Op de Canarische Eilanden staan bergen van gelijke grootte:

Teide 3,718 m Tenerife
Roque de los Muchachos 2,426 meters La Palma
Pico de las Nieves 1,949 m Gran Canaria
Pico de Malpaso 1,500 m El Hierro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *