Alicante

Plaatsen > Alicante

allicante

Hoofdstad van de gelijknamige provincie en grootste plaats aan de Costa Blanca, handel- en winkelcentrum. Alicante telde in 2002 ruim 275.000 inwoners.

Alicante is met de mooie palmenboulevard en de gezellige winkelstraat één van de bekende steden aan de Costa Blanca. De kust heeft haar naam te danken aan de kilometers lange stranden en trekt vele zonaanbidders en plezierzoekers. De zon schijnt er bijna altijd en de azuurblauwe Middellandse Zee nodigt het hele jaar door uit voor een duik.

In 1851 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend. Daardoor groeide de haven van Alicante uit tot uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde goederen.

Alicante beschikt over een luchthaven (12 km buiten de stad).

Bezienswaardigheden in Alicante

  • Kasteel van Santa Barbara (torent hoog boven de stad uit). Oorspronkelijk een Arabische vesting. Werd ten tijde van koning Filips II omgebouwd. Later volgden nog meer verbouwingen en uitbreidingen.
  • Kasteel van San Fernando. Gebouwd ter verdediging van de stad tegen de invasie van de troepen van Napoleon. De vesting is nooit geheel voltooid. Tegenwoordig (2003) doet het kasteel dienst als themapark.
  • Kathedraal van San Nicolás de Bari (Sint Nicolaas). Voltooid in 1662. In de Herrera- en barokke stijl.
  • Kerk van Santa Maria. Gotisch. Gebouwd op de funderingen van een Arabische moskee. Barokke gevel.
  • Gemeentehuis. Een oorspronkelijk barok gebouw. Op de eerste trede van de trap van het gemeentehuis is een schijf geplaatst met de tekst punto cero (het nulpunt). Vanaf dit punt, dat zich op 3,407 meter hoogte boven de zeespiegel bevindt, wordt de hoogte van allerlei punten in Spanje gemeten.
  • Provinciehuis. In neoklassieke stijl met barokke invloeden. In het provinciehuis is sinds 1932 het Archeologisch Museum gevestigd, met archeologische vondsten uit de vindplaats Tossal de Manises.
  • Gravinapaleis. Hier is het provinciaal archief gevestigd.
  • Woonhuis-museum van La Asegurada. 17e eeuws gebouw, als museum geschonken door de kunstenaar Eusebio Sempere aan Alicante. Het museum herbergt een verzameling moderne kunst, onder andere werken van Picasso, Gris, en Miró. Voordat dit gebouw museum werd, was het onder andere het gemeentehuis, de gevangenis, en graanopslagplaats.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *