Altafulla

Plaatsen > Altafulla

Altafulla is een historisch en artistiek dorpje, gelegen langs de Middellandse Zee.

Het oude Altafulla ligt op een heuvel, weg van de grote toeristische drukte. De meeste huizen in het centrum dateren uit de jaren 1100 en 1200. Gelukkig is de dorpskern gespaard gebleven van nieuwbouw. Restauratie met behoud van het artistieke en antieke is hier de regel.

Het aantal echte inwoners wordt geschat op 600, maar sinds ook hier de bouwwoede heerst, zoals vermeld buiten de dorpskern, zijn er in de bevolkingsregisters 2555 inwoners ingeschreven.

Smalle, met keien geplaveide steegjes, oude huizen, een prachtig Moors aandoend kasteel en een mooie kerk drukken de stempel op het oude Altafulla. Het toerisme beperkt zich hier voornamelijk tot de Spanjaarden zelf, die vanuit Barcelona of Tarragona even willen verpozen.

In Altafulla kan je nog het typisch Spaans Catalaans karakter opsnuiven, in tegenstelling tot vele andere dorpen in Catalonië.

Het authentieke dorpje ligt bovenop een heuvel. Een majestueuze burcht bepaald er het uitzicht. De kerk, die bijzondere kunstschatten herbergt, werd er later tegenaan gebouwd. Een wandeling door dit dorpje geeft je een gevoel van rust en gezelligheid. Zodra je het dorp uit bent, wandel je door de pijnbossen, midden in de natuur. Als je de “calvarieberg” trotseert wordt de moeite beloond door een prachtig panorama. Het oude heremietenklooster van Sint Antonius is nog enkel bewoond door een conciërge, die als bijverdienste een cafeetje uitbaat waar je na de gedane inspanning kan bekomen. Een zestal gefabriceerde barbecues geven je de kans om temidden van de natuur, genietend van de reuk van de pijnbossen, gezellig met vrienden een etentje te genieten. De afdaling is ook de moeite. Je passeert honderden jaren oude johannesbroodbomen, je wandelt tussen de olijf- en amandelbomen, afgewisseld met wijngaarden en groentenvelden.

Naast het authentieke Altafulla, is er ook nog het visserdorp, dat oorspronkelijk enkel bestond uit een klein aantal vissershuisjes. Sinds de Spanjaarden meer en meer de drukte van Barcelona en Tarragona willen ontlopen, heeft dit vissersdorpje een grote uitbreiding aan vakantiewoningen gekend. Ook de nodige winkeltjes rezen er uit de grond. Hier vindt je ook volop gezellige en goede restaurants.

Een prachtig zicht op het kasteel van de markies van Tamarit geeft het einde van het lange zandstrand aan.

Een andere bezienswaardigheid van Altafulla is “Villa Romana”, een uit de 1e eeuw na Christus opgetrokken complex met tal van kuurbaden, waar je nu de overblijfselen nog van kan bewonderen

Altafulla zou niet typisch Catalaans zijn zonder zijn “Castellers”. Deze “nationale” sport bestaat erin om een zo hoog en gevaarlijk mogelijke menselijke piramide te bouwen. Er mag geen feest voorbijgaan of de Castellers doen hun vervaarlijk optreden.

Altafulla is zeer gemakkelijk bereikbaar via de autostrade A7 of de N 340. Slechts een 10-tal km gelegen van Tarragona en ongeveer 90 km van Barcelona. De meest bekende badplaatsen in de nabije buurt zijn: Sitges, Torredembarra, en het wel zeer drukke Salou.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *