Baskenland

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Baskenland

Advertentie

Reis met je huurauto en verblijf op de leukste plekjes in Spanje; een olijfmolen op het platteland of kasteelovernachting in middeleeuws dorp en combineer met een traditionele flamencoavond. Bouw je eigen reis met de reisspecialisten van Spanje online
(www.spanjeonline.nl)

Baskenland is een van de 17 autonome regio’s van Spanje, gelegen aan de Atlantische Oceaan en in de westelijke uitlopers van de Pyreneeën. Baskenland heeft 2,1 miljoen inwoners (2003) en de hoofdstad van Baskenland is Gasteiz (sp: Vitoria). Bekendere en grotere steden zijn Bilbo (sp: Bilbao) en Donostia (sp: San Sebastián). In het dagelijks taalgebruik wordt het gebied ook wel Spaans Baskenland genoemd.

Spaans Baskenland bestaat uit drie provincies:

Araba (sp: Alava), hoofdstad Gasteiz (sp: Vitoria) Bizkaia (sp: Vizcaya), hoofdstad Bilbo (sp: Bilbao) Gipuzkoa (sp: Guipuzcoa), hoofdstad Donostia (sp: San Sebastián)

De regering van Spaans Baskenland heeft in 2008 een omstreden onafhankelijkheidsplan aangekondigd. De Baskische minister-president Juan José Ibarretxe wil Baskenland verregaand onafhankelijk maken van Spanje. Hij wil een eigen staat die alleen nog via een associatie-overeenkomst met Spanje verbonden blijft. De Baskische regering wilde op 25 oktober 2008 een volksreferendum houden onder de 2,1 miljoen inwoners van Baskenland.
De stemming zou gegaan zijn over de vraag of de politieke partijen onderhandelingen moeten beginnen over de zelfbeschikking van Baskenland.
Het plan voor een referendum viel niet in goede aarde bij de centrale regering in Madrid. Die beschouwt een Baskische volksbevraging als strijdig met de grondwet. Maar de Baskische minister-president Juan José Ibarretxe haalde in zijn nieuwjaarsrede 2009 opnieuw aan dat hij het referendum alsnog wil houden.
(dpa/ep)

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *