Catalonie

Plaatsen > Catalonie

Catalonie is het noordoostelijke deel van het Koninkrijk Spanje en bestaat uit de provincies Gerona, Barcelona, Tarragona en Lerida. De autonome regering zetelt in de hoofdstad Barcelona.

Catalonië en de Levant zijn, samen met Andalusië, het meest ontwikkeld met betrekking tot het zon- en strandtoerisme. Ze bieden een fraai landschap van zandvlaktes, moerassen, steile kusten en klippen met inhammen aan de oostkant. Maar u vindt er ook de Pyreneeën aan de noordkant, verschillende lagere bergketens in het achterland van de kust, groene hellingen en wijngaarden van de Empordà en de Penedés, oneindige fruitboomgaarden in Valencia, skigebieden, een nationaal park en vele natuurgebieden.

De folklore is rijk. Er zijn zeer vele musea. Vele kerken en kloosters laten u kennismaken met de Romaanse kunst. Het gebied heeft vele overheersers gekend: de Romeinen, de Visigoten, maar vooral de Arabieren. Vele kenmerkende eigenschappen van deze streek, het irrigatiesysteem en de sinaasappelteelt bijvoorbeeld, vinden hun basis in de Arabische overheersing van het gebied. Middellandse-Zeetradities zijn harmonieus versmolten met de diepgaande Spaans-Moorse invloed.

Een ander opvallend stukje folklore is het feit dat ze in Catalonie er het grootste plezier in hebben vervaarlijk zwaaiende piramides te vormen door op elkaars schouder te gaan staan. Uitstekend geoefende teams van deze castells (in het Catalaans Xiquets) trekken van het ene dorp naar het andere om aan wedstrijden deel te nemen. De plaatselijke kranten staan er vol van en natuurlijk worden dergelijke evenementen begeleid door de muziek van de Catalaanse houten blaasinstrumenten.

Catalonië en de Levant zijn economisch van groot belang. De vlakten tussen de bergen en de zee zijn belangrijke landbouwgebieden: uitgestrekte groene velden en boomgaarden met sinaasappels, rijst en groente, die jaarlijks wel drie oogsten opleveren. In de jaren zestig ontdekten de toeristen het milde klimaat van het gebied, met een gemiddelde jaartemperatuur van 20o C en 300 dagen met zon. Vakantieoorden schoten als paddestoelen uit de grond. In het grootste gedeelte van het gebied wordt Catalaans gesproken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *