Francisco Franco (1939-1975)

Thema’s > Beroemde Spanjaarden > Francisco Franco.

Francisco Franco Bhamonde werd op 4 december 1892 geboren in de kustplaats El Ferrol in Galicia. Francisco Franco was Spaans dictator van 1939 tot aan zijn dood in 1975.

Franco werd geboren in een familie van beroepsmilitairen. In zijn twintiger jaren maakte hij carrière in het Spaanse leger, maar als generaal richtte hij een bloedbad aan in Asturie.

Franco trouwde in 1923 met Carmen Polo.

Francisco FrancoNa het uitroepen van de republiek in 1931 werd Franco in 1935 hoofd van de generale staf. In 1936 kwamen er nieuwe verkiezingen en werd de gematigde centrumregering vervangen door een extreem-linkse coalitie. Deze extreem-linkse coalitie nam initiatieven om te komen tot een communistische staat.

Manuel Azana stuurde hem in 1936 naar de Canarische Eilanden, waarna Franco de Spaanse Burgeroorlog begon. Hij werd gesteund door onder andere Mussolini en Hitler. Ook de kerk, die veel macht in Spanje had, steunde Franco. Behalve de Rooms-Katholieke Kerk verklaarde ook de Islam de heilige oorlog tegen het marxistische bewind in Madrid. Uit de hele wereld, onder andere uit Duitsland, Italië en Ierland kwamen vrijwilligers om de extreem linkse regering te verdrijven. Uiteindelijk lukte dat in 1939. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was het totale dodental, inclusief de nationalistische zuiveringen, ongeveer een half miljoen mensen.

Vanaf 1939 werd Franco de leider van Spanje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij Spanje zoveel mogelijk buiten de gevechten terwijl hij Hitler niet toestond op te rukken naar Gibraltar.

Na de Tweede Wereldoorlog probeerde Franco zich als partner op te stellen voor de Verenigde Staten. De Europese landen eisten echter dat Spanje democratisch zou worden. In de tijd dat Francisco Franco aan de leiding was in Spanje, werd alle tegenstand hardhandig de kop ingedrukt.

De Spaanse dictator Francisco Franco overleed op 82-jarige leeftijd in 1975. Franco werd opgevolgd door de kleinzoon van de laatste Spaanse koning. Juan Carlos ontpopte zich na de dood van dictator Francisco Franco in 1975 als een belangrijke drijvende kracht achter het herstel van de democratie in Spanje.

De Spaanse regering heeft op 24 juli 2006 een wetsvoorstel ingediend waarmee alle symbolen die verwijzen naar de dictatuur van generaal Franco uit het straatbeeld en het openbare leven worden gebannen.

Atoombom
De Spaanse dictator Francisco Franco wilde tijdens zijn regeringsperiode een atoombom bouwen. In het dossier uit 1974 luidt het dat het regime een ambitieus programma op stapel had staan voor de ontwikkeling van een kernwapen, over een uraniumvoorraad beschikte en reeds een installatie voor de verrijking van uranium had ingericht. Een goedkeuring van het non-proliferatieverdrag had Franco steeds geweigerd. Het doel van de dictator zou geweest zijn om van Spanje met de ontwikkeling van de atoombom een grootmacht te maken op gelijke voet met Frankrijk en Groot-Brittannië, zei de vroegere directeur van de Spaanse nucleaire veiligheidsdienst, Donato Fuejo. Franco zou in zijn grootheidswaanzin door het plan bezeten geweest zijn. Volgens Fuejo beschikte Spanje destijds evenwel niet over de financiële noch de technologische middelen om een dergelijk programma te realiseren. Als testgebied had het Franco-regime de Sahara voorzien. Met het einde van de dictatuur werden deze plannen meteen van tafel geveegd.

Bronnen:

  • In 2007 vrijgegeven documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.