Bordeaux – Santiago de Compostela – Bordeaux 2000km

Rondreizen > Bordeaux – Santiago de Compostela – Bordeaux

Deze route wordt u aangeboden in samenwerking met onze partner in autoverhuur: Sunny Cars.

 • Land : Frankrijk / Spanje
 • Parcours : Bordeaux – Santiago de Compostela – Bordeaux
 • Lengte : ca. 2.000 kilometer
 • Luchthaven : Bordeaux
 • Routekaart : Michelin 1:400.000 nrs 443, 442 en 441
 • OP VIER WIELEN OVER DE PELGRIMSWEG TIPS VOOR ONDERWEG
 • Uw vlucht naar en vanaf Bordeaux boekt u natuurlijk zo goedkoop mogelijk via onze pagina Vliegreizen.
 • Uw auto huurt u natuurlijk bij onze partner Sunny Cars.
 • Overnachtingadressen in de voor de hand liggende steden als San Sebastián, Burgos, Pamplona, León, Bilbao en natuurlijk Santiago de Compostela kunt u vinden op onze hotel pagina.

REISDUUR

Een week vanuit Bordeaux is voldoende, maar tien rustige dagen met tijd voor wandelen geeft een beter ‘pelgrimsgevoel’.

INTRO

Wie aankondigt de Camino de Santiago per auto te gaan verkennen, kan commentaar verwachten: ‘de Camino? Die lóóp je toch?’ Inderdaad, de vele wegen die leiden naar het graf van de apostel Jacobus in de Spaanse streek Galicië worden al eeuwen gelopen door pelgrims met een missie. Ook in de minder geloofsijverige 21ste eeuw trekken jaarlijks duizenden te voet door Noord-Spanje. Om de sport, om het avontuur, om het landschap. Ieder heeft zijn eigen insteek en als die niet spiritueel is, dan wordt-ie het onderweg wel. Maar een moderne pelgrim heeft behalve goede schoenen en enige loopervaring ook nog eens tijd nodig, veel tijd, want de Camino lopen kost weken. Daarom pakt menigeen de auto om er toch iets van mee te maken. (De Camino is uitgeroepen tot Europees Cultureel Erfgoed.)
Leidraad voor deze route is de klassieke weg die de pelgrims vanuit noordelijk Europa liepen. We starten en finishen in Bordeaux omdat deze Franse stad de beste vliegverbindingen heeft met de Benelux. De heenreis naar Santiago de Compostela volgt ongeveer 800 kilometer het spoor van de wandelaars, zij het natuurlijk over de weg en niet over de paden. De route is zo mooi en gaat via zoveel indrukwekkende steden, dat menigeen het geen bezwaar zal vinden ze ook voor de terugreis te nemen. Voor wie wél een andere terugreis wil, schetsen we de weg langs de kust van west naar oost.

ROUTE

Van Bordeaux over de N10 en op het laatst een stukje Autoroute door Les Landes naar Biarritz. Daarna vanaf de Autoroute afslaan naar de weg 932 richting Cambo en St. Jean. Van daaruit de grens over, we zijn dan ruim 200 kilometer van Bordeaux. De grensovergang is de pas van Roncesvalles, waar Roeland standhield tegen de Moren tot zijn dood erop volgde. In Spanje over de binnenweg naar de gastvrije en typisch Baskische stad Pamplona.


Pamplona

Vanuit Pamplona binnendoor over de N111 naar Logroño in het hart van de Rioja-streek en daarna onder de Spaanse autobaan door over de kleine weg 120 naar Burgos.
Diezelfde weg volgen richting León. Na een land van bergen en rivieren komen nu de wijngaarden van de Rioja. In León zitten er sinds Pamplona ca. 400 kilometer op. Nu verder naar het westen. León-Astorga over de N120, Astorga – Ponferrada en door naar Villafranca via Combarros en Torre en niet over de nieuwe autobaan. Dan begint even na Villafranca, op de pasweg van de Piedrafitta, ca. 140 kilometer na León, het meest landelijke gedeelte van de auto-Camino. Honderd kilometer over heel kleine wegen: linksaf slaan naar Samos, Sarriá en Paradela, over het stuwmeer naar Palas del Rey en Mellide. Hier versmelten verschillende oude pelgrimsroutes en gaan samen over de laatste 50 kilometer naar Santiago. Wie hier in het Hostal de los Reyes Católicos logeert, bevindt zich op historische grond. In dit vijfsterrenhotel worden dagelijks tien pelgrims gespijzigd om nog iets waar te maken van de oorspronkelijke bedoeling van dit gebouw: het werd als pelgrimshuis gebouwd door de ‘Katholieke Vorsten’ Ferdinand en Isabella.

DE TERUGREIS

Santiago – La Coruña – Villaba-Oviedo – Santander – Bilbao – San Sebastián – Biarritz. De reis is in kilometers langer dan de heenreis. Weliswaar gaat ze over gemiddeld grotere wegen, maar echt opschieten is er tot Bilbao niet bij.

GAAN ZIEN

 • Langs de route zijn 1.800 monumenten van grote historische waarde. Ze zijn, net als een groot deel van het landschap, vrij ongeschonden gebleven. Maak daar maar eens een keuze uit. Hulp biedt de brochure ‘Spain Cultures’ van het Spaans Verkeersbureau;
 • Wie van grote en ook mooie kerken houdt, stopt in elk geval in Burgos en León om de kathedralen te zien. Op de terugreis lokken het veelbesproken moderne Guggenheim-museum in Bilbao en de charme van de chique badplaats San Sebastián;

Kathedraal van Burgos

Kathedraal van Leon

Guggenheim Bilbao

San Sebastián

San Sebastián

 • De landschappen spreken sterk aan. Stille hoogvlaktes, talloze mooie rivieren, de bossen van Galicië en een aantal fraaie bergpassen;
 • De reiziger per auto zal iets van de wandelroute willen zien. Dat vergt enig doe-het-zelf-werk. De site van Xacobea kan helpen. Xacobea is het Galicische woord voor Santiago. Ook in deze regio heerst, net als in Catalonië, de lastige hobby om de streektaal te bevorderen. De site geeft de adressen van de herbergen die zich specialiseren in de opvang van wandelaars. Prima adressen dus om aan te leggen en te voet een deel van het pad te proeven.

De situatie ter plaatse veranderd natuurlijk elk jaar. We adviseren u dan ook vooral een goede gedetailleerde kaart mee te nemen en ondanks de routebeschrijving, zelf uw weg te zoeken.

Indien een aanwijzing op de pagina niet klopt vragen we u ons daarvan op de hoogte te stellen.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *