Overwinteren

Thema’s > Overwinteren

Spanje wordt al het Florida van de Europese Unie genoemd: veel buitenlanders hebben aan de Spaanse costa’s een tweede huis en veel ouderen, van ‘jonge senioren’ tot en met tachtigers, verblijven er in de wintertijd.

Hoewel Spanje nog steeds een veel gekozen bestemming is om te overwinteren, komen ook steeds meer andere landen in trek, zoals Turkije, Griekenland, Indonesië en Florida bijvoorbeeld. De keuze is vooral afhankelijk van uw voorkeur voor klimaat en de financiële mogelijkheden.

De meeste Nederlanders die kiezen voor overwinteren in Spanje vind je aan de Costa Blanca, tussen Alicante en Valencia. Ze wonen er permanent (zo’n 120.000 Nederlanders!) – of houden er lange vakanties. Er zijn Nederlandse clubs, Nederlandse artsen, Nederlandse bakkers, Nederlandse makelaars en Nederlandse campings.

Waar overwinteren
Overwinteren op een camping met de eigen caravan is het meest voordelig. Niet alle campings zijn geschikt voor overwinteraars. Een goede camping is het hele jaar geopend, biedt ook in de winter voorzieningen en heeft voldoende vermogen voor de stroomaansluiting. Let ook op de nabijheid van steden, supermarkten, artsen en ziekenhuizen.

Wie een huis zoekt om te huren kan vaak goed terecht bij particuliere verhuurders. Reken op (winter)huurprijzen vanaf 600 euro per maand. Maak wel goede afspraken: particulieren zijn niet aangesloten bij een garantiefonds.

Wie een huis wil kopen om daar vaker te overwinteren en/of in de zomer nog eens terug te komen (Of ook te verhuren..) moet vooral onze pagina over Een huis kopen in Spanje eens lezen.

Verzekeren
De ANWB adviseert om bij overwinteringvakanties de reisverzekering na te pluizen op de maximale verzekerde reisduur. Er zijn speciale ‘lang-weg’ reisverzekeringen. Lees ook de voorwaarden van de inboedel- en opstalverzekering van je (langdurig onbeheerde) huis er op na.

Natuurlijk eerst de vraag waar u een aantrekkelijk overwinteringadres vindt en wat u ter plekke allemaal kunt gaan doen en bekijken. www.spanjevakantieland.nl geeft u daar een uitgebreid antwoord op. Kijkt u vooral even op de pagina met plaatsbeschrijvingen, maar ook de themapaginas mogen er wezen, met vele praktische tips. Er moet dan ook veel geregeld worden….

Inkomen
Ziektewet en WAZO
Als u naar Spanje verhuist, behoudt u uw Ziektewet- of WAZO-uitkering.

WIA, WAO, WAZ
Als u naar Spanje verhuist, behoudt u uw uitkering en wordt uw uitkering niet beëindigd. Als u overwinterd in Spanje, kunt u uw AOW pensioen met eventuele toeslag of uw Anw-uitkering (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen.

Wajong
Bij vertrek naar Spanje wordt uw Wajong-uitkering in de regel beëindigd. De Wajong-uitkering kan alleen voortgezet worden als tenminste één van de drie criteria van de Wajong-hardheidsclausule op uw omstandigheden van toepassing is.
Deze criteria zijn:
• – de verhuizing naar het buitenland is noodzakelijk voor het ondergaan van een medische behandeling;
• – in het buitenland zijn er meer kansen op werkhervatting en reïntegratie;
• – uw verzorgers verhuizen naar het buitenland.

Toeslagenwet
Als u een Toeslag op grond van de Toeslagenwet ontvangt en u gaat wonen in Spanje, dan wordt uw Toeslag beëindigd.

Algemeen Naast de Wet BEU zijn er ook andere factoren die gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van uw of AOW-pensioen of uw Anw-uitkering. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met de SVB als u van plan bent om naar dit of een ander land te verhuizen.

1 gedachte op “Overwinteren

  1. Paul Provoost

    We wonen in Spanje sinds mijn pensionering op 60-jarige leeftijd in Nederland en betalen belasting in Spanje. Zijn de afspraken tussen Ned. en Spanje de laatste jaren veranderd waardoor we hier meer belasting moeten betalen? en zoja sinds eanneer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *